Effektiva medel?

effol

Vid den här tiden på året kan det väl vara dags att vi diskuterar vilka broms/mygg/flugmedel som faktiskt fungerar?

Själv har jag erfarenhet av 3 olika medel och här kommer mina åsikter om dessa:

Renons: typ noll effekt. Det mest positiva skulle väl vara priset då medlet är ett av de billigaste på marknaden men vad hjälper det när det inte hjälper (sa hon ordvitsigt)? Kan fås för under hundralappen (beroende på storlek på flaskan).

Centaura: ganska bra effekt men inte 100 %-ig. Säljs i ”hårsprays-liknande” flaska. Nackdel: begränsade försäljningsställen (jag köpte min flaska på Jägersro-kliniken). Fördel: luktar MYCKET behagligt, som en god handcreme typ. Kan användas till hund och människa också och jag har provat på både mig själv och Soya. Nackdel: inte så drygt i förhållande till priset. Pris: över 200:–.

Effol: Ej 100 %-ig effekt. Möjligt att effekten är bättre om man dränker in hästen i medlet men typ 10 ”sprut” fördelade över hela hästens kropp räcker inte- Vicke har bett lite här och var ändå. Nackdel: har en otäck, tung tjärdoft. Pris: över 200:–.

Men vad är era erfarenheter? Och hur mycket/ ofta sprutar ni på dessa medel?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag har kollat runt lite med olika människor och kollat på Buke och har köpt det som alla plussar, Absorbine Ultra Shield. Har dock inte behövt använda det än så jag kan inte säga vad jag tycker. Nu har vi ju blåst här på slätten och hästarna njuter av att ha helt insektsfritt 🙂

    Svara
  2. Prick

    Det mesta som fungerar är tyvärr väldigt giftigt. Bäst är väl att mekaniskt försöka med täcken/huvor och annat. Slaktkarensen på Ultra Shield är väl typ två månader? Därtill stor påverkan på vattenlevande djur, kanske man inte tänker på när man spolar av sin sprayade häst utan ordentligt fungerande avlopp.

    Har använt Centaura men tycker det är dyrt då burken snabbt tar slut.

    Usch, det är verkligen sommarens baksida dessa flygfän.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det finns för och nackdelar med allt.

      Jag har 2 flugtäcken och satte faktiskt på Vicke det ena idag. Det trista är ju att behöva täcka en häst på sommaren (om än pga insekter), det gör man ju så många månader om året ändå. Och får man skav av flughuvor är det ju inte heller så bra.

      Svara
      • Gunilla

        Vi har, efter att testat flera olika fastnat för Ultra Shield som vi tycker är väldigt effektivt. Sprutar på typ 3-4 dagar och och sen igen efter 14 dagar därefter var 14 dag. Behöver du duscha häster är det bara att snabbt spraya över. Fungerar alldeles utmärkt på min lilla röda som i början då ut dom hon hade nässelfeber och alla otäcka dtick hon hade. Hon är mkt känslig och flugtäcke funkar inte då hon går skav. Precis som du säger är det skönt att de kan gå utan ngt på sommaren, detr tillräckligt varmt o klibbigt för dom ändå. Försökte första året även med äppelcidervinäger som inte luktar parfym precis men då får du dutta på rejält varje dag o till slut stinker hästen av detta

        Svara
  3. Linda

    Jag slutade använda Ultra Shield efter att min ena höst tappade pälsen av det. Läser man på flaskan så vill man inte alls använda det även om det i mitt tycke är det enda som säljs i affärer som fungerar.

    Jag använder dock näckens Broms broms som är naturligt och VÄLDIGT effektivt.

    Svara
  4. Johanna

    Ultrashield. Verkar fungera hyfsat och hästarna kan gå ute på dagen. Inte så mycket bitna. Kanske är vi inte så hårt drabbade hör söder om Stockholm. Ska på dressyrkurs längre in i landet och alla som varit där tidigare sa köp flugtäcke om du vill ha hästen ute dagtid…. Usch, får se hur det går.

    Svara
  5. CeciliaL

    Nu när hyperkänsliga Archie är borta så behöver jag inte oroa mig fullt så mycket, men varma dagar (vilket är alla dagar f.n.) måste Pushkin ha flugtäcke (har köpt [url=http://www.shiresequestrian.co.uk/shop/product.php?productid=16660&cat=667&page=1]det här[/url] från Shires, ett märke jag annars aldrig skulle köpa, men det här var urbra – sätter flughuvan (med öron) ovanpå och så är hästen nöjd. Förutom det, sätter jag även flugsalva mellan benen och på svansroten ibland, typ ett par ggr i veckan. Använder Nettex Itch Stop Salve och även deras flugsprej. Trots att de innehåller kemikalier och DEET. Men de FUNKAR. Dyra, men kanske inte lika dyra som Ultrashield.

    När jag bodde i områden där det inte fanns knott (vilket faktiskt är ovanligt i GB, har aldrig behövt använda speciellt mycket insektsmedel och inga flugtäcken eller huvor med öron innan jag flyttade hit till skogen), så brukade det räcka med hemgjorda sprayer – finns många recept men det brukar funka bra med lavendel, citronella (fast det går inte längre att köpa), kallt svart te och diverse annat. Även Avon Skin So Soft olja och neem olja (fast den luktar illa) kan funka bra. Beror väl litet på vad man har för insekter och hur mycket det är. Var det inte EvaF som tipsade m någon produkt som skulle vara så himla bra??

    Svara
  6. Marie

    Har just nu Renons och på min häst… Den håller undan lite flygfän men absolut inte tillräckligt… Så nu har jag beställt Näckens broms broms! Tack till läsaren Linda för tipset och tack till dig för att du drog igång diskussionen! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>