Ryktar ni?

Härom dagen insåg jag att den mjuka borste som jag nästan uteslutande använder när jag rengör Vicke (förutom min Magic Brush) var väldigt smutsig- det var dags för den årliga tvätten av den typ.

Denna borste fick jag i julklapp för en massa år sedan av dåvarande hästskötaren Lina så man kan ju inte klaga på kvalitén precis- så ofta som den används.

Men detta fick mig också att fundera på det här med rykt för det är något jag mycket sällan ser idag: folk som just RYKTAR.

Jag vet inte om det är en generationsfråga eller en fråga om ”hur man gör” på just den anläggning där man står men som sagt ser jag väldigt sällan en ryktborste och skrapa i folks händer och aldrig någonsin i mina egna.

Jag slutade rykta för ”tusen” år sedan- kanske redan när jag köpte den första egna hästen?

Alla hästar jag ägt har haft mycket fina och lättskötta hårremmar och jag har helt enkelt inte sett någon anledning att stå och ”gnida” på dom med ryktborste och skrapa.

Någon häst har inte heller verkat gilla rykten och om den då inte har behövs så har jag sett ännu mindre anledning att insistera.

Som ni vet har jag ju däremot mani på att klippa alla hästar, även som unghästar och det samt täcke minst halva året gör ju så klart att pälsen blir mer lättskött.

Så själv borstar jag mina hästar, både med Magic Brush som är superbra enligt mig och med vanliga ”mankborstar” med lite mjukare borst- that´s it.

Inte heller lägger jag många minuter på den dagliga rengöringen av hästen- åter igen för att det inte behövs- för att rida på en smutsig häst, DET finns inte i min värld.

Hur gör ni? Ryktar ni? Lägger ni mycket tid på att putsa på hästen?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag suckar lite. Med en skimmel gäller Magic Brush, torrschampo och massor av rykt för att hästen ska vara representabel.
    Nu på kollot ser han ut som en hillbilly. Gräsfläckar överallt. Men snart blir det ordning på torpet när jag har flyttat till det nya superflotta stallet.
    Jag är nog av den gamla generationen för jag ryktar ofta, dock inte på sommaren. Jag ser det som massage och både jag och hästen ser det som en mysstund.

    Svara
  2. G

    Nä, borstar igenom, kollar hovarna och reder ut svans o man. Skimmel dessutom så det syns nästan aldrig nån skillnad 😀

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Nej, det blir inte så ofta, men inför tävling ryktar jag ibland. Jag tycker det är på hästar med kort päls (gärna klippt) som det är någon mening att rykta. Har hästarna längre päls är ju andra borstar bättre. Som ung lärde jag mig att man borstar hästen två gånger dagligen och ryktar två ggr i veckan. Det höll jag väl på som tonåring men släppte för många år sedan. Men en bra ryktborste och skrapa (sån rak, inte rund) vill jag ha i min ägo även om de inte används alltför ofta.

    Svara
  4. Prick

    Jag har också blivit stort fan av magic brush. Har en hel hög och tycker de fungerar bra till allt möjligt. Ryktar sällan.

    Svara
    • G

      Magic bruschen är kanon, använder nästan bara den annars men inte så mycket på sommaren. Fick lära mig supertricket att använda den släta sidan eller vad man säger (ej med piggarna) för att få bort päls vid fällningen. Helt suveränt smidigt!

      Svara
  5. Cia

    Jag ryktar av.
    När jah hade Romantique stod jag och ryktade länge. Han älskade det.
    Sen Rosea, hon hade inte tålamod att stå still för en lång rykt men en snabb gick bra. Winston ogillar att man borstar, så kittlig. Bytte ut gamla ryktborsten mot en mjukare ryktborste och riktar av snabbt.
    Nya favoriten sedan något år tillbaka har jag en plast borste-grej köpt på myone som man sticker in handen i täta korta ”piggar” på ena sidan och glesa på andra sidan. Denna skrubbar jag W med innan snabb rykten, borstar man, pannluggen och kratsar hovar, sen på med utrustningen och så ut å rida 🙂
    Ska ta kort på denna borsten och tagga dig Birgitta. 🙂 på FB

    Svara
  6. Gunilla Ohlsson-Leonardsson

    Ryktar alltid! Men så tillhör jag ju den gamla stammen, ha, ha. Mirre har en väldigt fin päls jmf m björnen Fredde men hon har en förmåga att rulla sig i värsta leran något hon har lärt sig av sin morbror

    Svara
  7. Lena B

    Ryktar mindre idag än jag gjorde för ett antal år sedan. Det är nog både för att spara tid och att denna hästen inte riktigt uppskattar en låååång rykt. Använder magic brush och ”viska” + ngn lite tätare borste, och så borstas man svans, och hovarna tas. Men visst blir det rykt några dagar i veckan.

    Svara
  8. Stina

    Jag ryktar gärna om jag har tid. Tror på vad man tryckte i mog som liten: att det hjälper blodcirkulationen. Tycker att man bör rykta så mkt man hinner 🙂

    Svara
  9. Linda

    Gör precis som du Birgitta, magic brunch och sen en mjuk naturborste.
    Det är allt som krävs för att hålla bägge mina hästar rena, de klipps och använder täcke stora delar av året.
    Rykta minns jag inte när jag gjorde sist 🙂

    Svara
  10. CeciliaL

    Nä, jag borstar bara, och är hästen smutsig så tvättar jag hellre. Spolspilta med varmvatten vore nåt, det! Rykta var sånt där man hade tid med när man var ung, och en period stod jag på ett stall (som kostade £100 om ÅRET) där vi varken hade rinnande vatten eller el, så då kunde jag stå och rykta hästen tills den var torr. Urfin hårrem hade den, så nog tror jag det har effekt. Meeen… Orka! (och så har jag ofta litet musarm, vilket avskräcker från alltför mycket extra arbete).

    Svara
  11. Anna

    Mina hästar har alltid älskat pyssel därav blir det mycket rykt :-).
    För mig är det en härlig avkoppling efter en stressig dag på jobbet.

    Svara
  12. Birgitta

    Jag tror tveklöst att det kan vara nyttigt/ bra för tex blodcirkulationen osv att rykta, precis som jag tror att det kan vara bra att massera hästen, stretcha den, linimenta olika kroppsdelar osv men ändå gör jag det sällan eller aldrig.
    Även om jag är i stallet minst 2 gånger om dagen365 dagar om året så har jag trots allt valt att prioritera bort vissa saker som jag varken har lust med eller framför allt tycker BEHÖVS- rykten är en sådan sak.
    Så mina hästar är i alla fall bevis på att det inte är just RYKT allena som ger fina hårremmar för de har dom haft allihop.

    Svara
  13. My

    Ha, jag ställde precis frågan på fiket 🙂 Två själar, en tanke 🙂

    Jag borstar bara med vanlig borste, har nog aldrig ryktat Luzifer med borste och skrapa. Tror dock de ligger kvar i rykthinken 😉

    Den vanliga borsten, hovkrats, glansspray och man/svansborste är det jag använder till vardags. Han ska va ren, och blank i pälsen blir han av en bra foderstat 😉

    Svara
  14. Minstral

    Ryktar aldrig, tycker det är sååå tråkigt. Dessutom avskydde Misty att bli ryktad. Diego vet jag inte vad han tycker, har inte testat. Använder magic eller piggborste och vanlig borste. Är han jättesmutsig blir det en dusch.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>