Bra insektssommar

Eftersom sommaren tycks lida mot sitt slut känner jag att jag vågar mig på en sammanfattning av insektsläget i mina trakter och det är bara att lättat konstatera att det har varit mer än drägligt.

På VISSA sträckor när man har ridit ut kring vår anläggning har det funnits broms och andra irriterande flygfän men kring hagarna har det varit, om inte helt dött så i alla fall otroligt sparsamt med insekter.

Förr-förra (eller om det var förra) året köpte jag ett begagnat insektstäcke att ha i reserv om mitt egna skulle gå sönder- båda är intakta och jag har bara använt mig av det ena under hela sommaren.

Flaskan med insektsspray som jag köpte förra våren är långt ifrån tömd och den extra flughuvan som jag också köpte som reserv för något år sedan ligger kvar i sin förpackning.

Jag lever ju efter devisen att ju bättre förberedd man är desto mindre behöver man använda sig av allt det som man förberett och i detta fallet har det ju verkligen stämt mycket väl.

Och gärna för mig- mina kostnader för insekts-skydd är så försumbara så både flugtäcke och huva får gärna ligga kvar oanvända i stallskåpet hur länge som helst.

Hur har insektstrycket varit hos er?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Nu när du skriver det inser jag att det faktiskt varit bättre än tidigare år. Jag köpte ett sånt där dyrt Ramboflugtäcke och det hade han på sig i juli när det var som varmast. Ögonen har varit lite rinnigare än tidigare. Har haft flyveil på men bytte till huva. Det funkade dåligt eftersom min pålle tyckte det var obehagligt att inte se som vanligt. Han blev till exempel rädd när jag kom in i hagen.

    Svara
  2. Lena B

    Har inte behövt använda flyveil ens! Sprayat lite ngn dag men det är allt. Vi har i stort sett aldrig några insekter hos oss:-)

    Svara
  3. Prick

    Tycker det varit ganska normalt. Mycket styngfluga men det har det varit på senare tid. Kanske något mindre flugor men tycker det fortfarande är en hel del knott. Många hästar har kliat sig mer än vanligt denna sommar tycker jag.

    Svara
  4. G

    Fruktansvärt insektsår, massor med bromsar sen flugor och nu mygg så jag håller på att bli galen. Plus att älgflugorna börjat visa sig. Och fästingar har jag plockat titt som tätt. Jag har inte mer än förra sommaren att gå på som hästägare iofs så det kanske varit normalt men tycker jag hört att många klagat på mycket bromsar.

    Svara
  5. CeciliaL

    Som vanligt har ocksa, men jag lade marke till det litet mindre efter att Archie flyttade till de evigt grona angarna, da det var han som plagades mest. De andra tva klarar sig bra, sarskilt ponnyn (som vagrar ha huva pa sig, trots att jag vet att han skulle gilla den om jag bara kunde fa pa den – han ruskar av den, helt omojligt att fa den att sitta pa for man hinner inte fasta den innan den har flugit ivag!), och Pushkin har ett tacke som han har pa sig for det mesta som hjalper bra, plus att han har flughuva 24/7.

    Svara
    • G

      Jedra ponnysar, vår var inga problem att få på men den satt aldrig kvar när man såg henne nästa gång. Den var skitbra annars med skydd för hennes rosa lättbrända mule. Otacksamt.

      Svara
      • CeciliaL

        Han ar allmant svar med sina oron, man far INTE rora dem. Svar att transa – jag maste tra in hoger ora, sedan HALLA HART I NACKSTYCKET medans han knycker huvudet at sidan och vanster ora poppar in! Har alltid varit sa, ar 23 ar nu, sa tror inte det gar att fixa, haha… Sa att tra in oronen i huvan och sedan knappa kardborren kan man liksom glomma. Forsokt manga ganger och den bara flyger. Ingen ide att ha huva utan oron for hos oss ar det mest knott som biter inne i oronen, i stort sett inga flugor i ogonen. Ja, jedra ponnysar, envetna rackare! 😀

        Svara
        • G

          Nä ponnysar 20+ är nog svåra att ändra på haha. Eller ponnysar överhuvudtaget hmpff 😀

          Svara
  6. Malin

    Jag har nog upplevd den värsta flugsommaren i år. Så otroligt mycket flugor att vi tom fått spraya flugspray i boxarna. Lustigt nog har jag min häst på Torreberga gård, bara några hundra meter ifrån din anläggning, så det kan nog vara mycket lokalt det här med insekter. Vi har mycket sjöar och våtmarker runt gården som säkert gagnar insekterna.

    Svara
    • Birgitta

      Yepp, där har du förklaringen: våtmarkerna kring er anläggning!

      Det är när jag ridit i närheten av er som jag råkat ut för bromsarna- hos oss förekommer dom i princip inte alls.

      Flugor hade vi något fler i stallet i år- gissningsvis för att vi tog ner svalbon när stallet målades.

      Men summa summarum har vi klarat oss jättebra.

      Inga mygg alls och ”trips” (millimetrar) bara 2-3 dagar när rapsen skördades.

      Inser att vi är otroligt förskonade 🙂 !

      Svara
  7. Anonym

    Oj! Vi har haft massor. Har avverkat ca 8 liter insektsmedel. På 3 hästar å 2 shettisar visserligen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>