Söndag- mer soppa

Tyvärr verkar Vicke har fått smak för ”glo-soppa”, han stod emot och ojade sig nästan mer i dagens MSV C:1 än förra söndagen och det var så klart inte kul.

Procenten när man inte kan rida avslappnat, när hästen är lite ”av och på”, står emot och till och med slog sig fri vid något tillfälle blir ju därefter, idag 58,3.

Så efter dagens tävling är jag både besviken och inte- besviken för att det känns som att vi ”ger bort” poäng fullständigt i onödan och för att jag inte alls får till så bra ritter som vi skulle kunna prestera om jag bara fick Vicke bättre med mig i stället för att han ska glo på hur banala saker som helst.

Samtidigt så tycker jag faktiskt att jag får en bättre och bättre känsla, framför allt hemma men också på framridningarna så det är bara att bita ihop och träna vidare- för det är så jag ser på tävlandet i dagsläget ; det är minst lika mycket träning i att ”uppföra sig” inne på banan som något annat.

Jag ska hålla utkik efter någon pay-and-ride om gloendet inte avtar snart- där kan man ju rida som man vill höll jag på att säga…nej, inte riktigt så klart men det kan nog hjälpa mig en del tänker jag 🙂 .

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det är P&R hos din granne den 17 september, vi åker.ev.med.en el.två.hästar.

    Svara
  2. Madeleine

    Han lider nog av samma tävlingsmonster som jag har i mitt huvud.
    Jag tror på att trötta ut monstret.
    Men idag red jag inte fel. Hurra.

    Svara
  3. Anna

    Har du testat att starta en lägre klass där du bara kan fokusera på bjudningen och få ett bra flyt. När min är tittig och spänd i början av säsongen brukar det fungera.

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår hur du tänker och den strategin provade jag förra hösten, kort efter att jag köpt Vicke.

      Jag red då LB och LA och tyckte att Vicke var mer avspänd i den andra klassen, just för att han hade fått ”glo av sig”.

      Att jag bara rider en klass nu beror dels på att jag inte har velat rida för mycket efter hans skada och dels för att jag vill fokusera på ett program och verkligen rida det så bra jag kan och inte blanda olika program med risk för att det känns rörigt.

      I Vickes fall tror jag MER att det handlar om att få titta av sig än svårighetsgraden som sådan- däremot kostar ju hans gloende mer ju högre klassen/ svårighetsgraden är.

      Men tittar gör han alltså oavsett och där tror jag bara att ”vanans makt” kan hjälpa oss- det var i alla fall så föregående ryttare gjorde och med henne fick han bättre och bättre resultat ju oftare hon tävlade.

      Att gå ner och rida LB/ LA igen skulle inte alls kännas kul för mig- då tar jag hellre tittandet ett tag till och hoppas att det ska ge sig.
      Gör det inte det så kommer jag NOG att rida LA som förklass till den ”egentliga” klassen, MSV C:1.

      Svara
  4. Prick

    Jag tror absolut att du kan arbeta mer med dina glo-problem på tävlingsbanan, inte bara ”nöta”. Det finns ju lite olika tekniker till att få hästen slappna av och koncentrera sig på rätt saker. Det kan bli på bekostnad av tex vägen eller att man ställer hästen åt ett annat håll, svänger lite tidigare/senare osv. Det kan ju vara lite olika saker som triggar igång beteendet, domarbord/blommor/en reklamskylt på sargen? Då får man försöka hitta en lösning där och då.

    Svara
  5. AU

    Min ena häst – som är en fin dressyrhäst men med mycket hjärnspöken – är jättesvår att tävla med då han är tittig, spänd och allmänt ofokuserad. Nu verkar ju din häst inte vara sådan utan mer spänd/introvert men oavsett så brister det ju i den psykiska lösgjordheten. Min ”lösning” (egentligen fel att skriva så för vi har inte löst problemet helt än ;)) har varit att hitta ett system för framridningen på hemmaplan som både jag och han känner igen oss i och där vi har checkpunkter under framridningen där jag vet hur han bör kännas när vi kommer dit, då vet vi att vi är på rätt väg för att sedan få rätt känsla inne på banan. Är det inte möjligt till öppen träning på tävlingsbanan innan tävlingen börjar så rider jag oftast en lägre klass innan huvudklassen enbart för att få miljöträningen. För mig fungerar det inte att gå in i den svårare klassen direkt och BÅDE klara av att hålla honom avspänd psykiskt OCH att klara det tekniska. På honom kan jag aldrig testa en lite högre klass ”bara för att det är kul” för minsta lilla jag spänner mig/blir nervös så är det kört så vi måste vara helt säkra på en nivå innan vi går vidare till nästa.

    Svara
    • Birgitta

      Jag upplever att det på de tävlingsplatser där jag tävlar MYCKET sällan finns möjlighet till ”öppen träning”, typ dagen innan.

      Och ärligt talat är jag nog för lat för att åka en extra gång så at säga även om jag är mäst intill SÄKER på att det hade hjälpt mycket.

      Angående en lägre klass: se mitt svar till Anna.

      Svara
  6. JohannaB

    En helt annan sak, vad sjutton kommer uttrycket ”glo soppa” sig av?!
    Vet att du skrev att ni sa det i er ungdom eller ngt sådant men jag kan inte fatta hur man kan få en tittig häst till att ha ätit glo soppa? 😀
    Någon logisk förklaring kanske det ändå finns, men vilken? 🙂
    Kanske du skulle prova starta två klasser?
    Nu är han ju i full gång så bara för att kunna dubblera tiden inne på banan så ni snabbare kommer till avspänning (om nu utnötningsmetoden funkar) vore kanske en ide?
    Sen något som jag funderat på, min häst är tittig men faktiskt ridbar ändå liksom? Det är nog först i år som jag fattat att även om hon tittar så går hon ju, så bryr jag mig inte om det utan hon får titta och göra en sluta t ex (med andra ord, hon kikar och blir kanske lite mer anspänd i musklerna, hon kastar sig ju inte om och flyr direkt) så kan jag faktiskt bara rida som vanligt och ndå visa upp vad vi kan och få ett flyt i programmet.
    JAG gjorde nog hennes tittighet sämre genom att vilja ratta, korrigera och förändra istället för att fokusera på uppgiften liksom?
    Vet inte alls hur det är för dig, det är ju himla olika hur man som ryttare reagerar 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Angående 2 klasser: se mitt svar till Anna.

      Angående glosoppa: jag har ingen aning om varifrån detta konstiga uttryck kommer ifrån men det var något vi sa när jag var liten. Typ som uttrycket ”intresseklubben antecknar” som man sa lite senare i livet 🙂 (fast inte i samma sammanhang). Tittig häst = har ätit glosoppa för det var så vi använde ordet, dvs om någon glodde på något så frågade man skämtsamt ”har du ätit glosoppa till middag” 🙂 .

      Angående HUR Vicke tittar så blir han oftast mest bromsig och det måste man ju försöka korrigera genom intensivare drivning. Om han ”bara” går på tvären lite så korrigerar jag inte det så mycket men om han bromsar så är risken stor att han i galoppen bryter av till trav om jag inte gör något och det vill jag ju så klart inte. Börjar han bromsa i den förvända galoppen finns risken att han bryter av ELLER byter galopp så där måste man vara ännu mer noga med hur man korrigerar. Skulle jag alltså bara ”låtsas som ingenting” skulle det bli många fler synliga och kostsamma missar och dessutom vill jag inte lära hästen att den får tex bryta av när den känner för det.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>