VAR det bättre förr?

En Facebookvän la upp en bild på sådana där flätade plastpannband som i princip alla lektionshästarna hade på min ridskola när jag började rida där för ca 30 år sedan.

Detta fick mig att minnas allt möjligt som man använde till hästar och ryttare ”förr” och som dagens ungdomar aldrig har sett röken av och frågan är om det inte är lika bra?

Bomullslindor med snören, New Zeeland-täcken, Jofa-hjälmar, medicin-vojlockar osv osv….

Dagens fråga till er som har ridit i 20 år eller längre: finns det NÅGOT som ni tycker var bättre förr i utrustningsväg?

Något som inte längre säljs och som ni saknar och gärna skulle köpa om det fanns?

Själv svarar jag NEJ och NEJ på rak arm men kanske kan ni påminna mig om något som faktiskt var bättre?

23 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Tja, vet inte om jag kan hålla med om att priserna var ”bättre” förr- man får ju sätta dom i relation till vad man tjänade på den tiden.

      Och i ljuset av detta tycker jag snarare att hästutrustning ÖVER LAG har blivit billigare!

      Givetvis finns det en mängd saker som betingar hutlösa priser (och där betalar man många gånger minst lika mycket för märket som kvalitén enligt mig) men om man ser rent generellt så tycker jag att utbudet av billiga saker har ökat.

      När jag köpte min första häst för över 25 år sedan fanns det 3 ridsport-affärer i Malmö och alla tillhörde kategorin ”fina affären centralt i stan ”.

      Idag finns ingen av dessa affärer kvar men däremot har vi fått Hööks, My One, EKO och dessutom flera affärer utanför Malmö som också säljer ridsportutrustning för att inte tala om allt man kan köpa via nätet.

      Jag minns att det första täcket jag köpte (ett Horse Saver) kostade runt 500 kronor- idag hade jag tveklöst kunnat köpa ett likvärdigt täcke i Ullared för samma pengar eller till och med billigare och då har det alltså ändå hunnit gå 25 år och min LÖN har ökat drastiskt.

      Samma sak med ”små-pryttlar” som spön, handskar, borstar osv. De kostar ungefär lika mycket nu som de kostade då.

      Eftersom utbudet och konkurrensen ser helt annorlunda ut idag har man också en helt annan valfrihet- man kan köpa i princip allt superbilligt eller svindyrt och allt däremellan.

      Svara
  1. Anna-Kajsa

    När det gäller priserna skulle jag vilja säga att allt verkligen inte var billigare förr. Jag uppfattar det som om det då inte var så stor spridning i priserna snarare. Det fanns inga riktigt billiga alternativ, och det fanns inte heller några riktigt dyra. Idag kan du t ex köpa en helt ok grimma för dryga femtiolappen, på 90-talet var det i princip omöjligt att hitta någon för under 100. Undantaget är nog sadlar, som gått upp kraftigt i pris överlag. När jag köpte Ax -94 kostade en ny sadel av bättre märke 8-12000 kr, en Röösli (som jag bara kunde drömma om) gick loss på hela 180000. Kunde man ha en Hubertus fick man betala 5500 för en ny. Beg sadlar låg för det mesta mellan 2000 och 6000.
    Sen tycker jag att bomullslindorna med snören är bra i vissa situationer, om man ska binda upp en svans t ex. De få jag har kvar håller jag därför hårt i!
    Men det mesta i utrustningsväg har ju blivit så mycket bättre funktionsmässigt. Tänk när man fick lägga om sår utan att ha klibblinda!

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Oj, det blev visst en nolla för mycket! Rööslin kostade INTE 180 000 😀

      Svara
    • CeciliaL

      Nu ar jag ju uppvuxen som hastagare i GB och har var det alltid ENORMT utbud och billigare priser, aven pa 80talet (om det ar det vi menar med ’forr’ – jag fick min forsta hast 1981). Nu gar det ju knappt att kopa ett tacke av ok kvalitet for under £100, och da haller det inte lika lange som billigare tacken gjorde forr. Ladergrejor ar otroligt mycket dyrare an vad de ’brukade’ vara, tycker jag. Kopte en fin sadel for £500, nu kostar de over £1000, vilket ju maste vara mycket mer an inflationen.

      Svara
      • CeciliaL

        Dina fleecelindor maste vara annorlunda an mina – det skulle bli en fotboll pa svansen om jag anvande dem till det. Mina ar typ stallbandagelindor, da jag aldrig anvander fleecelindor annat an till just stallbandage eller resebandage.

        Har vanliga elastiska lindor med snoren till svansen och sedan ett neopren- eller annat liknande skydd ovanpa om hasten ar sadan att den skubbar rumpan (min gamla transport hade en liten kedja, inte en bom, sa hasten kunde latt luta sig bakat mot lammen och liksom sitta pa den, vet inte om det kommer handa i nya transporten med bom baktill). Nu har jag inte forsokt kopa lindor med snoren pa ett tag, men trodde det fanns fortfarande!

        Svara
        • Birgitta

          De fleccelindor jag har är ”helt vanliga”- vet inte hur jag ska beskriva dom annars. Man kan ha dom till både ridning och som stallbandage. Om man lindar en bit ner på svansen blir det ingen fotboll….det skulle jag nog ha kommit ihåg (länge sedan jag lindade svansen…) 🙂 !

          Svara
          • CeciliaL

            Haha, ja det tror jag med! Nu var ju Archie ovanligt spenslig och Pushkin ar en normalstor hast (tycker jag! ca 157-158 cm) med normaltjocka ben istallet for tandsticksben, men mina fleecelindor ar tjocka och breda (blev bast nar jag lindade over paddar pa Archie). Men jag undrar om det finns fleecelindor som ar litet tunnare och smalare for ridning – mina ar liksom tjocka och breda och jag kan itne forestalla mig att ha dem till ridning. Men jag lindar aldrig ben for ridning sa jag vet inte vilken typ folk har nufortiden. Forut var det ju smala elastiska lindor (med knytband och sedan tejp over om man skulle ut i terrangen eller pa jakt) pa paddar, men vem gor det numera!?

  2. Prick

    Ju förr desto bättre 🙂 !
    Nä, saknar nog inget särskilt. Kanske bomullslindorna då. Nya fungerade bra att använda ute, gamla fungerade bra till stallbandage.

    Svara
    • CeciliaL

      Ja, mamma hade en sadan! VAD var det de skulle vara bra for? Och skitfula var de dessutom!! :O

      Svara
        • CeciliaL

          Skulle de? Men de var val av nan slags plast med liksom sma hal i? Det kan val inte suga upp nagot? :O Eller har jag blandat ihop det med nagot annat material?

          Svara
          • Birgitta

            Nej, du minns rätt. Och jag har som sagt FÖR MIG att tanken var att suga upp svett men är inte säker. Numera finns det sadelgjordar av liknande material. Kanske var det för att undvika skav?

          • Prick

            Ja, för att undvika skav. Vilket jag tror de var rätt bra på. Lätta att göra rent också, bara spola av.

          • Birgitta

            Just det- avspolningsmöjligheten icke att förglömma 🙂 ! Men det finns inte på världskartan att jag hade köpt en sådan vojlock idag (eller om det fanns schabrak).

  3. Lena B

    Nej, inget var väl egentligen bättre förr, möjligen enklare… Hästarna åt hö, havre och betfor. Gick utan täcken i hagen, man hade ett fåtal vojlockar (obs inte schabrak ens) … Minns att jag hade tre träns och det tyckte folk i stallet var overkill; ett utan tyglar för att ha när man longerar och två andra med olika bett så att jag slapp byta och hålla på och krångla med remmar. Minns vår yttepytte sadelkammare där allas grejer faktiskt fick plats, och vår foderkammare var minst lika liten;-)

    Svara
  4. JohannaB

    Men ngt jag saknar, även om de var väldigt besvärliga att tvätta, var de helskodda ridbyxorna med riktigt skinn….
    Jag håller dessutom hårt i min svansborste, mannen som tillverkade de avled för 10 år sedan så ngn sån kommer jag aldrig mer få tag på <3

    Svara
  5. Frida

    Kvalitén var bättre förr prylarna höll på ett annat sätt. Däremot är utbud, passform och priser mycket bättre tycker jag…

    Svara
  6. Linda

    Jag hade en medicinvojlock till min första häst och han var alltid plaskblöt under. Hård var den också.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>