Mer aluminiumskor åt folket?

…..eller i alla fall åt hästarna?

Ja, det är vad jag skulle vilja diskutera idag, dvs varför inte fler hästar skos med aluminiumskor?

Det var kommentaren ”aluminiumskor är det närmaste du kan komma till att hästen går barfota” från en hovslagare som fick mig att fundera över ovan.

Jag förstår ju så klart att dessa skor inte är för alla av olika anledningar men undrar ändå om inte FLER hästar hade kunnat skos med aluminiumskor om det bara fanns en ökad medvetenhet hos hästägarna?

Har man verkligen gjort ett MEDVETET val när man valt de traditionella järnskorna eller gör man bara ”som alla andra” eller vad som blir enklast för hovslagaren?

Inte för att det är svårare att sko med aluminiumskor men de kostar något mer (marginellt) och hovslagaren är kanske inte så pigg på att ha ett lager av dessa eftersom så få använder dom?

Ett skäl som anförts MOT aluminiumskor är att de slits fortare men det är också en sanning med modifikation menar jag.

De KAN absolut slitas fortare om man har en häst som står och skrapar mycket och/ eller man rider på väldigt ”nerslipande” underlag men hur många gör det egentligen?

Och jag vet inte om jag inbillar mig men jag tycker nog att många skor oftare än med det intervall på 8 veckor ”man” fick lära sig var standard när jag började rida och då hinner en ”normal” häst oftast inte slita ner skorna.

Som sagt menar jag inte att alla nu borde gå och köpa aluminiumskor till sina hästar men frågan är om inte fler HADE kunnat göra det och frågan är om inte fler hästar hade mått bättre av detta?

Vad tror ni?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rie

    Jag skulle vilja ha argumenten för varför dessa skor är så bra jämfört med de traditionella järnskorna.
    Jag har absolut inget emot dem. Om min hovslagare tyckte att de skulle passa min häst och den ridning/det underlag han rids på skulle passa – så varför inte.

    Svara
    • Birgitta

      Mitt argument är att de väger mycket, mycket mindre än järnskor och ju mindre vikt på benen/ hovarna desto bättre borde det vara i min värld (med vissa undantag så klart).

      Men generellt kan jag inte se varför hästar skulle må bra av att bära ”onödig” vikt på hovarna, framför allt om de tidigare har haft någon form av problem med ”de nedre regionerna”.

      Svara
  2. JohannaB

    Vad jag lärt mig är att aluminium ”äter” hästens hovar?
    Plus att de slits snabbt då…

    Svara
  3. G

    Slits dom snabbare än vanliga skor så är det kört för mig, hästen jag rider äter skor och under barmarksäsong så sliter hon ner dom på 6 veckor. Skrapar inte i gången.

    Svara
  4. Linda

    Mina hästar nöter ner vanliga järnskor på 6-8 veckor så alliminium skulle inte vara ett alternativ. Vi rider ute mycket även då vi ska rida på bana så får vi gå 10 minuter efter asfalt och på banan har vi paddex som slipar bra.
    Tror alliminumskor skulle nötas bort på nån dag. När jag jobbade i travstall hade dom alliminiumskor och dom fick byta väldigt ofta för att som nöttes ner väldigt fort.

    Svara
    • Birgitta

      I vårt stall har som mest 4 rid-hästar haft aluminium-skor utan problem. Men i alla fall 2 skos med 6 veckors intervall- inte längre. Och ingen av hästarna rids ut i någon större omfattning.

      Svara
  5. Jenny

    Jag har haft aluminiumskor förrut då hästen kom med den skoningen (galoppör).
    Kan säga att det slets SNABBT (hästen kom nyskodd efter löp). Hästen fick på sig skorna för löp på helgen, jag hämtade den ett par dagar-1v så var skorna helt nedlslitna av att bara gå i trampad jordhage och motion i ridhus. För mig som rider ut hälften av tiden (när jag rider… vilket jag inte gjort på ett bra tag nu…) är det inget alternativ alls.

    Sett flera artiklar som påstår att aluminiumet är dåligt för hästens hovar även. Jag är inte väl påläst om det, men det verkade väldigt troligt när jag läste det.
    Jag har för mig att travare och galoppörer som skos med aluminiumskor ofta gör det när de betyder skor inför löp och liknande? Att gå med sjukbeslag med aluminium är ju en annan sak, då har man antagligen vägt för och nackdelar och kommit fram till att något med aluminiumet (vikten?) väger upp för hovförstörelsen. Eller att man lägger något mellan skon och hoven?

    Svara
  6. Monica

    Jag var med om en mysko sak när jag efter 3 år med vanliga järnskor fick hästen skodd med de lättare (just av denna anledningen) aluminium skorna…hästen fick kliande utslag över hela kroppen!
    Detta var i November månad, ingen annan förändring varken foder, strö, täcke, utevistelse eller dylikt kunde ses ansvarigt för detta. Att det skulle vara aluminiumskorna är jag medveten om är vääldigt långsökt. Men vid nästa skoning blev det järnskor på igen och utslagen försvann ganska så omgående.

    Svara
  7. Titti

    Som många har sagt här ovan så hade dom slitits ut väldigt snabbt. Nu skor jag med 5-6 veckors intervall och mitt djur har inte mycket kvar av sina skor då!! Hovslagaren skämtar om att jag får sluta att rida ut! Nu kanske jag ändå måste lägga på aluminiumskor men ser inte fram mot det. Min skoning är kostsam nog redan som den är!!

    Svara
    • G

      Samma här, hovslagaren började garva i somras och var tvungen att fota skorna och visa sina kollegor. Då hade S haft dom i 5 veckor. Distanshäst dock så det blir ju några mil under dom veckorna men hennes syrras skor var under samma period inte i närheten av det slitaget.

      Svara
  8. silverbjälke

    Det finns en annan aspekt som ingen nämnt, till skillnad mot de flesta galoppörer och travare så har vi våra ridhästar i hagar med väldigt blandat underlag ofta med sten, mellanstora sten och ibland stubbar etc. Aluminiumskon är mjuk och ”flexar” inte tillbaka när den blir böjd, blir dessutom böjd lättare. trampa på en sten och den får en bula uppåt = trycker mot hoven och lossnar sedan på ett helt annat sätt än aluskon. än värre i sidorörelse som fläker hovväggens expanderande rörelse men låser den i ”uteläge” då den inte sviktar tillbaka. många har det fruktansvärda underlaget paddex på sina ridbanor och det om något har en slipande effekt som är värre än värst. skälen till att inte ha alusko till vardags kan vara många, på tävling på fibersand, sand eller annat bra underlag är det skitbra men eftersom det i de allra flesta fall är opraktiskt i vardagen så faller det som populärt alternativ trots att det är skitbra. Att sko om till tävling bara är för rid-dressyr-hoppning inte ekonomiskt försvarbart även om det hade varit det enda vettiga att göra. Många går ned till en tunnare järnsko och kompenserar med ringskoning eller traktstöd eller sidokappor men på sikt kan det påverka hästen. Ringsko med traktstöd är det optimala för tex hopptävling på fibersand, grymt bra reducering av genomtramp och ökar greppet vid avstamp – påskjut men det tar stryk på hästen. Ett undantaget under är faktiskt Casall!! titta noga så ser du att han alltid är ringskodd ibland ringsko + traktplatta men ta mig tusan aldrig skadad. Underlaget är ju lika viktigt som skon, Fibersand i all ära men har du någonsin sett ett glidspår bakom skoavtrycket i fibersand? kolla noga på någon som rider och du ser att det tar tvärstopp direkt vid nedtramp, grymt slitage på hästen. Tävla på det är det absolut bästa men aldrig någonsin vardagsrida och ständigt träna på det. t.o.m med 2 brodd finns glidfunktionen några få centimeter på vilket annat underlag som helst. 4 brodd borde förbjudas då det bromsar hela ”tån” och skickar tvärstoppet rätt upp i lederna.

    så är det, kan hända någon säger emot men då har de fel 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Kanske därför alu-skor funkar på hästarna på vår anläggning- våra hagar har inte tillstymmelse till varken stenar eller stubbar 🙂 , de är tvärtom plana och dessutom små så hästarna står mest stilla eller skrittar makligt.

      Och underlagen i både ridhus och på utebanan är utmärkta tycker jag, framför allt i ridhuset.

      Har sett en del anläggningar med nylagda underlag där jag precis som du Silverbjälke verkligen ifrågasätter det kloka i att rida där annat än väldigt sporadiskt.

      Och att ha ett ridhus där jag bara skulle våga rida kanske 2 gånger i veckan verkar fullständigt meningslöst.

      Men man är olika och har olika åsikter och referensramar.

      Jag ser ju på vår så kallade gräsbana där gräset väldigt snabbt slets ner.

      Själv har jag ansett DET underlaget så mycket sämre än på grusbanan och i ridhuset att jag inte har ridit ETT ENDA pass där sedan jag började rida Vicke ”på allvar” medan andra har gjort precis tvärtom- de har i princip bara ridit på gräsbanan- även när grusbanan varit perfekt nyharvad?!?!?

      Svara
    • Birgitta

      Jag ska vid tillfälle även diskutera frågan mer ingående med min egen hovslagare som jag dock träffar väldigt sällan- det kan gå månader emellan.

      Men när Vicke skulle börja skos med ALU-skor var han inte alls negativ, gissningsvis DELVIS för att det just i Vickes fall behövs annat är bara en vanligt skoning ”rakt upp och ner”.

      Men han har också lång (ca 30 årig) erfarenhet av att sko: både ridhästar, polishästar, en mängd ridskolehästar och galoppörer så han har ju sett en del 🙂 .

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>