Händer det er?

IMG_2776

Brukar folk fråga om de får låna er häst- för ”eget bruk” eller till sina barn och dylikt?

Jag har haft turen att bara råka ut för detta några enstaka gånger och då har jag avböjt vänligt men bestämt.

Min häst är ingen leksak och ska andra rida på honom ska det vara på MITT initiativ.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Jo, det har hänt mig nog eftersom att jag har haft så snälla hästar.
    Jag blir alltid lika förvånad.
    Det känns ungefär som om dom skulle be att få låna mina trosor.

    Svara
  2. CeciliaL

    Det hander aldrig mig! Nagonsin. Varfor skulle folk ’lana’ min hast? Ingen ’lanar’ min hund/man/dotter. :O

    Svara
    • Birgitta

      Samtidigt vet jag att det finns de som inte har minsta lilla problem med att låna ut hästen till kreti och pleti.

      Hade en bekant som så fort någon ens nämnde något om hennes häst direkt erbjöd ”vill du rida”.

      Så man är verkligen olika…..

      Svara
  3. Prick

    Fast folk som inte har häst förstår ofta heller inte värdet.

    Jag har fått frågan ibland men brukar säga att det är bättre de vänder sig till en ridskola, det är ju där man har hästar anpassade för just skolverksamhet. Barn i skolåldern har väldigt lätt att ta till sig det argumentet och då är föräldrarna liksom med på köpet.

    Svara
    • CeciliaL

      Bra svar, det ar ju sant – ridskolehastar ar ju som du sager utbildade for det jobbet! Och folk som fragar om de far lana hastar ar val oftast folk som inte kan rida (alls?). Men, na, det hander inte mig, jag ser val till att skryta vitt och brett om hur skuttiga och livsfarliga mina hastar ar, haha! Sen har ju de flesta jag kanner egna hastar, sa det ar inte ofta jag traffar nagon som vill rida som inte redan har egen hast. Kanns litet som en kulturskillnad – har koper man hast for att lara sig rida, medans i Sverige (dar jag i och for sig inte bott pa 32 ar nu) sa tycker jag att man kunde vara ratt saker pa att folk som hade egna hastar (iaf i Stockholm dar jag bodde) kunde rida jattebra redan. Men jag kanske inbillar mig?

      Svara
      • Birgitta

        Jo, min erfarenhet är också att det är väldigt ovanligt i Sverige att man köper en häst utan att kunna rida ALLS.

        Svara
        • CeciliaL

          Vet inte hur vanligt det ar att kopa hast utan att ens ha suttit pa en hast, men visst ar det manga barn som far egna hastar utan att ha gatt par ridskola forst. Jag tycker bara det verkar vara sa manga kompletta nyborjare som har egen hast, medans de jag sag i Sverige som hade egen hast var kompetenta hastagare och duktiga ryttare. Kanske lattare har dar klimatet ar mildare och man faktiskt kan komma undan med att ha en hast i en hage utan att sa mycket som ha tillgang till ett stall eller rinnande vatten! Da blir det val frestande att inforskaffa nan palle, speciellt som det finns sa mycket billiga (och gratis) hastar att tillga.

          Svara
          • Birgitta

            Det förekommer väl kanske här också men det är inget jag hör talas om.

            Möjligen att någon köper en liten shettis eller dylikt till sina förskolebarn som de sitter på någon gång i veckan/ månaden och har hemma på den egna gården men köper man en stor häst kan man oftast rida.

  4. Görel

    Som icke hästägare, men väl djurägare funderade jag lite över det här och undrar över om det kan bero hur man ser på hästen (även andra djur). De som frågar så ser kanske hästen på samma sätt som en cykel, bil eller liknande? Äger man en häst så gör man så klart inte det. För min del gäller det hundar eller katter, de är min familj 🙂 och mycket speciella.
    Som sagt bara en liten fundering över ämnet. 😀

    Svara
    • Birgitta

      Tror det ligger mycket i det Görel. För många djurägare är djuret som en familjemedlem vilket kan vara svårt för någon utan djur att förstå.

      Så var det för maken tills vi skaffade Soya 🙂 som han nu utan problem kallar sig pappa åt 🙂 (och då HAR han ett dotter….).

      Svara
  5. Sofia M

    Har ingen häst men händer att personer frågar om jag kan fixa så att dom/deras barn få komma och rida. Då säger jag att jag inte kan det men att dom är välkomna på Drop-in ridningen för barn på lördagar och att vuxna kan boka en privatlektion.
    Tycker det är extra fräckt att fråga när personen/personerna vetat om att jag jobbar på en ridskola… Vissa har bara inte mer vett 😉

    Det finns två barn som får rida en sväng gratis. Det är min sambos barn och det var chefen själv som kom och så ”Om barnen vill rida när dom är hos er kan ni ta Pernille.” Men det är ju en annan sak 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>