Ett nytt sätt att skrämma konkurrenter?

På en tävling nyligen regnade det väldigt mycket och när jag hade ridit klart och skulle leda bort Vicke till hans transport möttes jag av 2 personer med gigantiska paraplyer i sina nävar.

Vicke höll på att få hjärtstillestånd- människorna syntes knappt under sina skydd och han gillade det inte!

Jag tänkte för mig själv att det knappast kunde vara ”hästmänniskor” som är så tanklösa men såg senare att de hjälpte en person som red ensam på framridningen.

Hur andra hästar än Vicks hade reagerat på paraplyerna såg jag inte eftersom det just då var hästfritt förutom den häst paret hjälpte och huruvida de hade fällt ner dessa om andra hästar hade dykt upp kan jag så klart inte heller svara på.

Men jag är kluven: en del av mig tycker att det är idioti att gå med uppfällda paraplyer i närheten av hästar man inte känner och en del av mig tänker att det kanske är  sådant man får finna sig i på tävling.

Hur resonerar ni?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Heddan får också halvt hjärtstillestånd av paraplyer så jag är glad om folk inte står med dem precis vid banan när jag ska rida..:-) När jag red sista galoppökningen på Eriksberg stod det en man med paraply i hörnet..Huvudet åkte upp på Heddan o jag trodde ett ögonblick att hon skulle göra en helomvändning men snäll som hon är fortsatte hon även om det blev spänt och hon bytte inte förrän i hörnet..Som tur var verkade domaren ha blinkat eller blundat för vi fick 6 el 6,5 på det ändå.

    Svara
  2. JohannaB

    Paraplyer när det regnar får hästar tåla tycker jag!
    Överhuvudtaget tycker jag dressyren blivit mkt bättre, jag minns när man inte fick gå på läktaren under ett ekipages ritt utan skulle vänta till mellan dem…
    Nu är det inget snack om att alla på läktaren ska vara tysta och stilla, där finns hundar och barn som leker och folk vågar röra på sig 🙂
    Skönt att dressyren utvecklas, tycker jag!

    Svara
    • Nina B

      Nja, jag tycker att hundar på läktaren är ganska olämpligt under pågående tävling…
      En bekant fick halva programmet saboterat pga att två hundar rök ihop på läktaren precis när hon ridit förbi.
      De syntes ju inte bakom sargen så hennes stackars häst fattade ju inte vad som hände när det plötsligt blev kalabalik bakom svansen på den!

      Svara
  3. Linda

    Det får man allt tåla tycker jag. Min 1-åring har fått börja bekanta sig med paraplyer och annat ”läskigt” just för att avdramatisera det hela redan nu.

    Svara
  4. Anna

    Så typiskt dressyr(ryttare). Finns nog ingen hopphäst eller hoppryttare som ens skulle reagera på att någon använda paraply. Tvärtom, är ju ofta de används som hinderdekoration.

    Svara
  5. AU

    Skrev ett inlägg innan men det blev något fel på sidan när jag skulle posta det, hoppas det inte dyker upp dubbelt nu…

    Upplever också att det börjar bli lite mer avslappnat på dressyrtävlingar, dvs att man både kan få prata och röra på sig uppe på läktaren… Finns en fantastisk skylt på Hässleholms RF där det står något i stil med ”var tysta på läktaren och undvik att gå på toaletten under pågående ritt”. Bästa bortförklaringen ever i dressyr – ”min häst bröt av i den förvända galoppen för att någon bajsade lite för högt när jag red på banan”.

    Råkade också ut för ett paraply när jag tävlade i helgen. På väg från tävlingsbanan till transporten mötte jag en dam med paraply på en väg som är väldigt smal och som nästan är svår att mötas på även utan paraply inblandad. Eftersom det gick människor och hundar bakom mig och hästen så bad jag damen gå lite åt sidan medan jag gick förbi och det var enbart för att jag inte ville att min häst skulle slänga sig runt och det händer något, alltså inte för att han inte ska klara en konfrontation med ett paraply. Hade bett om samma sak även om jag kommit med en av våra hopphästar. Häst som häst liksom. Tycker ofta att det brister i säkerheten på tävlingsplatser runt transporter, gångvägar, in- och utsläpp osv (människor, barnvagnar, lösspringande barn och hundar överallt osv) och jag vill gärna försöka tänka ”ett steg före” så det inte händer något.

    Svara
  6. Emma

    Nja, paraplyer en väldigt regnig dag får man nog tåla tycker jag. Minns däremot en tävling som ponnyryttare när det mitt under programmet kom in en lös hund på banan som sprang runt där och skällde. Det blev ingen DM-medalj den dagen… Min ponny tappade totalt fokus efter det.

    Svara
    • Birgitta

      Vid närmare eftertanke vidhåller jag nog att paraplyer är olämpliga på hästtävlingar öht.

      Man kan tycka vad man vill om att hästar BÖR vara vana vid tex paraplyer men hade det ändå inte känts ”dumt” (hittar inget bättre ord just nu) om någon häst blev så rädd att den tex kastade av sin ryttare ”bara” för att man var tvungen att släpa på ett paraply?

      Jag hade känt mig ”skyldig” iaf- särskilt då det finns andra sätt att skydda sig från regn.

      En annan aspekt tycker jag är att man faktiskt får ett begränsat synfält när man skyler sig med stora paraplyer- det har jag märkt för egen del iaf. Och på hästtävlingar behöver man verkligen se sig för.

      Svara
      • CeciliaL

        Tycker nog ocksa paraplyer ar onodiga pa hasttavlingar i de omradena dar hastarna ska rora sig. Om man star nanstans dar enbart askadare ska ga, da ar det ok, men att spatsera runt bland hastar med paraply tycker jag later litet fanigt – nog kan man ha regnjacka med kapuschong? Och om man ska gora nagot alls MED en hast sa ar det ju inte latt att halla i ett paraply samtidigt iaf. Na, jag rostar pa paraplyer (och ovasen, barn, hundar etc) i askadaromraden, men inte bland hastarna eller pa ridbanan. Att sitta andaktigt tyst pa laktaren later litet overdrivet, men man behover ju inte tjoa runt precis, det gor man ju inte nar man ar publik pa nagot annat evenemang heller. Normalt publikbeteende ska val vilken hast som helst sta ut med, och gor den inte det far man val se det som ett bra traningstillfalle.

        Svara
        • Birgitta

          Håller med! Inga överdrifter åt något håll bör gälla- det är dock levande djur i en ”anspänd” miljö vi talar om så varför ta onödiga risker?

          Och tyvärr har inte alla ryttare omdöme nog att själva fatta att deras häst behöver mer miljöträning innan de börjar tävla.

          Man kan bli illa skadad som publik också- var ju en kvinna som blev det på en hopptävling för några år sedan.

          Svara
  7. AU

    När jag red fram i collecting ring i helgen så stod det flera personer med paraplyer i dörröppningen in till manegen. Rätt som det var så började de skaka av sina paraplyer (så som man gör när man ska fälla ihop det) och då kände jag – och jag vill INTE vara en gnällig dressyrtant – att nu räcker det och bad dem snällt att skaka av paraplyerna utanför manegen. Hade varit grymt pinsamt om min lite nervsvaga häst hade flippat för paraplyet, kastat sig iväg och skrämt livet ur hästen som var inne på banan… Ibland får man tänka lite kan jag tycka. 😉

    Svara
  8. JohannaB

    Fast jag tycker vi måste lösa det här inom ridsporten, man ska inte ha behövt gå en grundkurs i hästeri för att kunna åka och titta på en tävling liksom 😀
    Dvs för normala människor utan hästerfarenhet så använder man faktiskt paraplyer när det regnar. Dessutom har vi nya regler på tävlingsplatserna så att hästar och åskådare ska vara åtskilda hela tiden (just pga skaderisken) så även om hästen såklart kan komma se paraplyet så kommer den ju inte behöva vara i närkontakt med det utan det lär vara på åskådarplats paraplyet finns och på banan som hästen finns?
    Säkerhetsreglerna med avspärrningar och tydliga skyltar är också en väldigt bra ide just för den hästokunniga delen av publiken tycker jag! Det blir säkrare för alla, men också enklare för de som inte kan hästar att förstå att hålla avståndet.

    Svara
    • Birgitta

      Fast problemet är att hästar och åskådare inte alls är åtskilda hela tiden- eller behöver inte vara det i alla fall.

      Det står ju var och en fritt att gå omkring bland hästtransporterna tex, med eller utan paraply- för att man vill, inte begriper bättre eller whatever.

      Och jag menar absolut inte att vi som ryttare med våra hästar ska vara isolerade vid tävling och att ingen ska kunna närma sig oss men kanske inte med tex ett paraply i högsta hugg.

      Titta dig omkring nästa gång du är på en tävling- visst tusan är det väldigt blandat med ryttare och ”vem som helst annan” kring transporterna, på framridningen osv.

      Om man vill ”skydda sig” som publik kan man absolut göra det genom avspärrningar osv men om man VILL vara i närheten av hästarna är det hur lätt som helst att vara det. Och jag kan som ryttare knappast agera vakt och köra bort de som jag tycker stör just mig.

      Svara
      • JohannaB

        Det är ju som tur är helt okej för oss att tycka olika men jag tror att du kommer få stå ut med publik även i framtiden, och att vi aldrig kommer lyckas sätta upp regler för hur publik ska uppföra sig när de bevistar tävlingar 😉
        Eller stå ut med, mängden publik är ju inte enorm på våra tävlingar direkt, det hade kanske varit roligt med fler. Men hur mycket TR och bestämmelser vi än har för licensierade ryttare är det omöjligt att sätta upp regler för publiken, för vi har ju en publik sport.
        Sen kan man absolut tycka saker, jag ogillar att folk kommer fram och klappar på min häst på uppställningen t ex men jag får ju också inse att jag är på en offentlig plats med publik så jag får bita ihop och tacka för att de tycker hästen är fin fastän jag helst vill ha henne ifred i den lite spända miljön som råder 😉

        Svara
        • Birgitta

          Jag tror egentligen inte att vi är så oense och vi får inte glömma ursprungsfrågan: specifikt PARAPLYER bland hästar eller ej, inte publik i sig osv.

          Jag vidhåller att just ett paraply är en potentiellt farlig attiralj- tänk om en hård vind tex tar tag i det, man tappar det och paraplyet flyger med full kraft mot en häst. Då tror jag att till och med du Johanna och även jag, om jag så satt på Heron, Decima eller Archie som inte var lika vakna som Vicke hade suttit löst i sadeln och det är väl himla onödigt?

          Man kan ju skyla sig mot regn på andra sätt liksom….

          Så jag hoppas att ingen som läser dessa kommentarer eller mitt ursprungsinlägg tror att jag är en hysterisk mes som vill rida bakom lyckta dörrar- absolut inte!!!

          Mitt inlägg handlar bara om paraplyer och ingenting annat :).

          Och även om just Vicke glor på saker inne på en tävlingsbana OCH paraplyer vill jag nog påstå att han är både snäll och tämligen ”allmänt orädd” vilket var EN av anledningarna till att jag valde att köpa honom.

          Svara
          • JohannaB

            Jovisst, och min häst blir också rädd för paraplyer (hon är ju så töntig att rosetterna fortfarande är potentiella mordverktyg) men det kan vara en mental inställningsgrej för mig också?
            Att jag (jag gick faktiskt en mental kurs där vi jobbade med just detta :)) har släppt all känsla av att kunna påverka andra på tävling och därför inte bekymrar mig om vad de gör?
            I vilket fall tror jag aldrig att man kommer kunna stoppa åskådare på tävling vid någon grind med ett anslag som säger att de ska ha regnjacka (som inte prasslar ;)) istället för paraply vid nederbörd, DÅ lär vi bli ännu mer idiotförklarade inom dressyren än vad vi någonsin varit tidigare 😉

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>