En sorglig solskenshistoria

Läser följande på Facebook:

För ca 1,5 år sedan sålde vi en D ponny till en familj. Ponnyn hade en enorm kapacitet, men var en känslig individ. Något köparen var väl medveten och informera…d om. I början fick vi otaliga sms hur nöjda och glada de var, men efter ett tag blev vi uppringda och fick berättat för oss att ponnyn var livsfarlig. Den skenade okontrollerat och att det definitivt var något fel på den. Efter otaliga besök hos olika veterinärer där inget fel kunde hittas fann så en veterinär i XX en vad hon sa allvarlig skada i bakre ryggen på ponnyn. Denna skada bedömdes så allvarlig att ett intyg skrev där ponnyn aldrig skulle gå att ridas och rekommenderades att avlivas!!! Vi fann det hela omöjligt och köpte tillbaka ponnyn. Därefter tog vi kontakt med flera specialister som inte kunde hitta ngt fel alls på ponnyn. Då vi fortfarande trodde att ponnyn var en supertalang, men känslig skickade vi den till goda vänner med lång erfarenhet av hästar, utbildning och tävling. I dag har ponny vunnit och placerat sig i flertalet GP klasser, vunnit puissancehoppning och är uttagen på korta listen till nästa års ponny EM. Detta i ett land där ponnysporten har betydligt mer konkursen än i Sverige. Så kontentan av detta då, fel okunniga köpare, en veterinär som enbart lyssnar på dessa och inte ifrågasätter träning eller ridkunskaper eller vill se dessa, samt att man alltid ska gå på sin egen magkänsla när man tycker något inte stämmer! Vi är iaf väldigt glada att vi inte lyssnade på veterinären utan gick på våran magkänsla och är idag stolta ägare till en förhoppningsvis EM ponny!

Som mångårig och vetgirig hästägare kan jag inte påstå att jag är förvånad- liknande historier finns både här och där i vårt avlånga land.

”Man” skyller på hästen när de förväntade framgångarna uteblir, man saknar helt både hästkunskap och sunt förnuft, man passar inte alls ihop med sin häst, man rider för dåligt, fel, på fel underlag, för lite, för mycket bla bla bla….

Och vem drar nästan alltid ”nitlotten”- jo den stackars hästen så klart!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Liknande hande mig ocksa – den nya agaren fick en veterinar att rekommendera avlivning. Jag tog till slut tillbaka hasten. Som nu ar kvalificerad till ’advanced’ i distans och just fatt sitt forsta fol i ar.

    Svara
  2. Madeleine

    Det är förfärligt att det alltid går att hitta en veterinär som kan döma ut.
    Det kan vara enda sättet att få tillbaka pengarna som har betalats för ponnyn/hästen till en oskicklig ryttare. Så sorgligt, men en bister verklighet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>