10 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Det dar tycker jag du tog upp nyligen och vi holl alla med om det… har du utsatts for det igen, eller?! Men arligt, forutom att smacka sa finns det ju SAAA manga grejor folk gor ’hela tiden’ tills hasten struntar i dem! Tanker pa folk som sitter och ’tjatar’ med handerna, eller hackar med halarna/underskankel hela tiden osv – klart hasten struntar i sadant ’bakgrundsljud’ som bara AR dar hela tiden. Jag blev forvanad nyligen nar jag sag en kvinna pa en distansritt som verkade sitta och driva pa sin hast hela tiden – jag menar, varfor rida distansritt om du inte har en hast som ar helt sjalvgaende?! Kan inte tanka mig nagot varre an att driva pa en hast i 3+ timmar…. Stooon… Konstant smackande: om det verkligen behovs (motsvarar val konstant drivande egentligen), da gor man val fel gren eller rider fel eller har hast i for dalig kondis eller nagot annat som behover fixas, for inte ska en icke-ridskole-hast behova drivas pa hela tiden? Det ar ju en av de basta grejorna med att ha egen hast, dvs att den ar framat! 🙂

    Svara
    • CeciliaL

      PS med detta inte sagt att jag sjalv rider perfekt – jag smackar inte ofta, men sakert gor jag nagot annat onodigt, som jag borde sluta med…

      Svara
    • Birgitta

      Fast jag vill påstå att det är tusen gånger lättare att rent ut sagt ”stänga truten” än att sluta att hacka med hälarna/ underskänklarna och dylikt som KAN ha med ren (avsaknad av/ bristande) kroppskontroll att göra.

      Jag har själv inte de mest stilla skänklarna i världen och en del hästar (sege Archie tex) förstärkte detta jättemycket hos mig vilket man kan se på filmer när jag rider honom. Han verkligen ”förstörde” min sits med sitt segande och jag satt mycket bättre på Kreon och nu Vicke.

      Svara
  2. AU

    Håller med CeciliaL, finns värre saker som många ryttare gör hela tiden – typ hackar med sporrarna, sitter med händerna i en konstant förhållning osv. Svårare för hästen att stänga av det än lite smackningar. Jag störs inte heller av att andra smackar på sina hästar även om man rider i samma manege, är alldeles för fokuserad på att rida för att ens lägga märke till sådant. Är det verkligen så många som sitter och smackar hela tiden?

    Svara
    • Birgitta

      Har ingen aning om hur vanligt/ ovanligt det är med konstant smackande- jag rider tack och lov säkert 80% av mina ridhuspass helt ensam så jag behöver inte lyssna till denna störning.

      Men de gånger jag hör någon smacka konstant slås jag av hur både ”fult” det låter och hur det absolut inte ger någon som helst effekt eftersom hästen slutat lyssna för länge sedan.

      Svara
  3. Linda

    Det är dessutom VÄLDIGT irriterade om man här en häst som är känslig för smackande.
    Jag minns en gång när jag var iväg och red en tipsrunda på kul och blev parad ihop med en som satt och smackade konstant. Min häst blev så stressad så till slut stod han bara på bakbenen eller taktade.

    Svara
    • Birgitta

      Påminner mig om en fd stallkamrat som hade mani på att (säkert omedvetet) sitta och smådutta/piska på sin häst?!?!

      Ibland, om man red ut med henne och kom för nära kunde MIN häst få sig en ”pisk” av misstag och hoppa till- den ovanan hos denna ryttare störde mig kopiöst!

      Svara
      • Dressyrtant

        Men jisses! Då hade jag blivit arg.
        När man promenerar med sin något pigga konvalescent i ridhuset(för där är han lugn) uppskattas varken smackningar eller pisksnärtar kan jag säga.

        Svara
        • Birgitta

          Som i diskussionen ”paraply på tävlingsplats eller ej” vill jag förespråka måttfullhet/ eftertanke.

          Det är, när man själv har en ”bombsäker” häst lätt att tycka att hästar ska tåla ”allt” och jag tycker precis som Minstral att en ”normal” häst ska tåla att en annan ryttare smackar i ridhuset utan att den far i luften.

          Men, precis som du påpekar Dressyrtant så finns det tveklöst tillfällen då man får tänka om; när det handlar om konvalescenter tex.

          Jag minns de första dagarna då jag skulle börja gå med Archie i ridhuset efter att han hade haft boxvila i många veckor pga fång.

          Det räckte bokstavligen att han hörde någon hosta (!) utanför ridhuset för att han skulle fara iväg som skjuten ur en kanon. Och detta var en otroligt snäll och väluppfostrad häst som man i vanliga fall kunde utsätta för nästan vad som helst utan att han brydde sig.

          Skulle någon i en sådan situation framhärda med ständigt smackande och tycka att ”han får tåla det” så skulle jag bli mycket arg.

          Svara
  4. Minstral

    Jag kan nog smacka lite mycket ibland, dock märker jag inte av att hästen skulle ignorera det, jag gör det nog när jag behöver drivning hela tiden och jag tycker då att smackandet är det mildaste och mest effektiva. Om andra sitter och smackar rör mig inte i ryggen, jag rider ju på min häst och han lyssnar på mig. Gör han inte det så har jag inte hela hans uppmärksamhet och får helt enkelt jobba på lite mer. Han ska öht inte bry sig om störningsmoment runt om, där har jag en bra tränare som har nolltolerans mot sånt, hon menar på att jag ska bry mig om det jag gör och inte om annat så om någon longerar en brallande häst bredvid (japp har varit med om det).

    Sen är det väl klart att det kan bli enerverande om någon sitter och smackar vartenda steg eller något, men att säga att hästen inte bryr sig till slut tror jag är fel. Man gör ju massor med förhållningar under ett ridpass, då skulle hästen ignorera dessa till slut?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>