Vicke har blivit stor!

En tvetydig rubrik faktiskt och vad menar jag med den tro?

Tja…dels att Vicke snart går in på sitt åttonde levnadsår och då tycker i alla fall jag att man definitivt får anses ha lämnat unghäststadiet och dels att han har blivit en hel del ”större” (läs: tyngre) sedan jag köpte honom.

Jag minns att Vickes fd ägare påtalade att han var ”svårfödd” och jag fick också med en lista på allt han hade ätit hos den senaste ryttaren, bla Krafft Groov, korn, havre, linfrö, förutom hö och betfor.

Nu minns jag inte de exakta mängderna av varken strå eller kraftfodret men jag vet med säkerhet att den mängd ensilage (13 kg)  och havre (2 kg)  han får nu tveklöst understiger det han brukade äta och då gissar jag ändå på att han har gått upp ganska många kilo sedan köpet.

Så klart skulle en förklaring kunna vara att jag rider färre och mindre ansträngande pass per vecka men det tror jag absolut inte att jag gör utan Vicke har väl helt enkelt vuxit färdigt, landat och kommit till ro.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Sen är ju 13 kg ensilage och 13 kg ensilage aldrig samma sak om det inte kommer från samma parti. 13 kg med ett TS på 55% är ju jättemycket mindre än 13 kg med ett TS på 70%. Utöver det så kan ju näringsinnehållet skilja otroligt mycket. Vi har t ex 76 g SRP per kg foder i vårt – en kompis som jag hjälpt räkna foderstat hade 20 g SRP/kg foder. Det innebär alltså att hennes häst bara får i sig en dryg fjärdedel så mycket protein på samma mängd foder. Ska du göra en relevant jämförelse, så titta på hur mycket energi och protein han åt tidigare och hur mycket han äter nu – först efter det går det att dra några slutsatser att tala om.

    Svara
    • Birgitta

      I sak har du som ”foderexpert” givetvis rätt.

      Men: jag har mycket svårt att tro att förra ryttaren (mkt skicklig och erfaren sådan) skulle ha fodrat med ett stråfoder som näringsmässigt skulle skilja sig så mycket från vårt att det med alla tillskott av Krafft, korn, linfrö bla bla bla ändå understeg värdena på det stråfoder Vicke får nu.

      Vi tar analyser då och då och har aldrig fått fram några ”monstruösa” värden som skulle förklara varför Vicke nu är i bättre hull och har gått upp mycket sedan köpet trots att han ”kilomässigt” får mindre mat.

      Nej, som jag skrev handlar det högst troligt inte alls om bra/dåliga värden på tidigare foder utan på att han har växt färdigt, kanske rör sig mindre i min hage än hos förra ryttaren, är lugnare i denna miljö och dylikt.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Att han vuxit färdigt och kommit ur unghäststadiet spelar givetvis roll, jag säger inte emot dig där. Men jag tycker ändå att du tar lite väl lättsamt på innehållet i det du fodrar. Vad menar du till exempel med normala värden (eller ”inte monstruösa” för att använda ditt ordval?). Jag tycker t ex att 40 g SRP/kg foder är ett ganska normalt och vanligt värde, varken särskilt lågt eller särskilt högt. Jag tycker att 60 g SRP också är ett normalt värde, ingen ytterlighet på något sätt. Ändå får hästen som äter det senare i sig hela 50% mer än den som äter samma mängd av det förra. Den skillnaden är bra mycket större än om man lägger på eller drar bort ett eller annat kg kraftfoder.

        Svara
        • Birgitta

          Nu handlade inlägget definitivt inte det minsta om ts-halter, proteinkvoter men jag ska ändå ge dig ett jättelångt svar och min syn på saken vad gäller detta.

          Du skriver att jag ”tar lite väl lättsamt på innehållet i det du fodrar” (ditt citat).

          Tja: det gör jag av 2 anledningar.

          Jag har varken på ridskolan eller i nuvarande stall haft tillgång till stråfoderanalyser som gällt 365 dagar om året.

          På ridskolan (med ibland uppemot 70 hästar) och innan vi började fodra med ensilage fick vi nya höpartier många, många gånger om året (vi hade inte så mycket plats på logen).

          Under alla dessa år såg varken jag eller någon annan hästägare röken av några analyser och det gick alldeles utmärkt ändå.

          Jana Wannius hade flera svårklasshästar i stallet, ”Tredje Mannen” gick svår hoppning i 10 år utan analyserat foder.

          I nuvarande stallet tas också ensilage från flera olika åkrar, ibland analyseras vissa partier, ibland inte.

          Kvoterna kan rimligtvis inte vara likadana i alla partier och detta är inget jag beaktar när jag fodrar heller.

          Jag tycker/ tror att många som är duktiga på att RÄKNA på foderstater sätter allt för stor tilltro till siffror i teorin – inte hur en varelse fungerar i verkliga livet.

          Jag kan ta mig själv som exempel:

          Tills jag var 30 åt jag kopiösa mängder mat och godis/ onyttigheter (drev bla en cafeteria i många år).

          Trots detta var jag smal och kunde handla en del kläder på barnavdelningen (jag är 168 cm lång).

          Jag menar att mängden foder man kan äta utan att bli tjock eller tvärtom: varför vissa blir feta av lika lite mat som en ”smalis” beror på så mycket mer än innehållet i maten (foderanalysen).

          Det handlar om ämnesomsättning, ålder, psyke osv.

          Jag är övertygad om att man kan rida en häst på ett sådant sätt att den gör av med mer mat än den ”borde” enligt alla beräkningar- ”enbart” för att man genom sin ridstil stressar upp hästen jättemycket.

          Samma med hagvistelsen : en del hästar står och hänger i ett hörn mest hela tiden, andra rör sig mycket eller är i alla fall inte optimalt avslappnade (som Kreon som ständigt höll koll på alla andra i sina hagar) osv.

          Så även om pappret säger att en häst bör äta si eller så mycket foder menar jag att man absolut inte kan rätta sig efter det annat än som ett riktmärke.

          Avslutningsvis som svar på din fråga: för mig är normala värden runt 40 g SRP/ kg, höga värden runt 60 eller högre.

          I mitt nuvarande stall har vi legat på runt 40, ibland mindre men aldrig över 60 de gånger jag sett analyser.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>