Månadens tips: klipp själv!

Jag vet att jag har tipsat om detta tidigare år men det tål att upprepas tycker jag: det här med att klippa hästen.

Många gör det och anlitar hjälp för att få det gjort- helt i onödan menar jag.

När jag började klippa hästar åt andra (för typ 15 år sedan eller nåt) var utbudet av klippmaskiner begränsat och de saxar som såldes kostade tusentals kronor (5.000:– för en klippmaskin var inget ovanligt).

Idag ser det helt annorlunda ut; man kan få en rejäl sax för under 2.000:–, pengar man mycket snabbt tjänar in om man tidigare betalat någon för att klippa hästen för runt 500-lappen per klippning (vanligt pris i Skåne i alla fall).

Som vi alla vet kan man behöva klippa en och samma häst 2 till 3 gånger per säsong så matematiken är enkel.

Min erfarenhet är dessutom att en klippmaskin som används så pass sällan som 2-3 gånger om året kan hålla i ”en evighet” eller i varje fall i säkert 15-20 år (min egen maskin är minst 15 år gammal men klipper ”som ny”).

Tycker man att kostnaden för en ny sax avskräcker kan man ju köpa en begagnad (så gjorde jag själv) eller så slå sig ihop om en sax med 1-2 stallkamrater.

På så vis har man alltid en klippmaskin till hands och behöver inte fundera på att hitta någon som kan och vill klippa just den tiden då man behöver få det gjort.

Jag rekommenderade senast för ett par veckor sedan en hästägare att köpa en egen maskin, hennes häst är ”normal-snäll” att klippa men behöver klippas minst 2 ggr/ år.

Ägaren var initialt osäker med motiveringen att hon inte visste HUR man klipper för att det ska se ok ut men efter min försäkran om att det knappast kan bli fel om man bara tar tid på sig och att man ska tänka på att klippa ungefär som man rakar sina egna ben (mothårs) ha ha ha tog hon mod till sig, köpte en sax, helklippte hästen och resultatet är hur bra som helst!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Hej! Mina hästar måste tyvärr ha lugnande när de klipps, så för mig är det en dyr historia att frisera ponnysarna.. Så jag har köpt en sax o får hjälp med att klippa av en stallkompis som använder den gratis på sin så ofta hon behöver! Är allergisk mot hästar så jag kan inte klippa själv.. Irriterande då jag är ”petig” med hur resultatet ska bli! Men denna lösning funkar utmärkt för oss!

    Svara
  2. CeciliaL

    Helklippning ar val ok, men att fa linjerna raka till en chaser clip eller trace clip tycker jag ar omojligt, sa da tar jag hellre proffshjalp till forsta klippningen, snarare an att ha en amatormassig sned och vind klippning. Sen kan man ju klippa sjalv resterande ganger, nar man har linjer att folja.

    Svara
  3. rackemarie

    En fd stallkompis kommer och klipper för ett humant pris. Jag tycker det är outsägligt tråkigt arbete och dessutom saknar jag tålamod och då har resultatet inte heller blivit bra. De gånger jag klippt på egen hand har jag fått ”skäll” av dottern för att resultatet varit så dåligt. Sedan har hon klippt om hästen 😉 I år fick jag en sur blick för att jag inte helklippt utan lämnat som ett skrittäcke 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>