Ännu ett klipp-tips

Jag vet inte om ni håller med mig men jag tycker att det ibland kan vara svårt att bedöma en vinter-pälsad hästs EGENTLIGA hull?

Pälsen kan liksom ”fluffa” upp hela hästen så att den till och med kan se tjock ut medan den med pälsen avskalad är…tja om inte mager så i alla fall långt ifrån välnärd.

Vi har en äldre (18 år) häst i stallet som i höstas såg ut att ha fått väldigt tjocka ben- nästan som telefonstolpar ibland.

Jag tänkte för mig själv att det inte är sååå konstigt- hästen börjar som sagt bli gammal och då är det för mig inte jättemärkligt om benen svullnar efter en natt på stall.

Men ni skulle se denna hästs ben efter en helklippning!!!!

Poff så såg den ut som en 3-åring i benen- de var ”glasklara” konstaterade jag både förvånat och med en viss avund eftersom Vickes skånkar tillhör den mer galliga sorten.

Jag hade aldrig trott att en klippning av benen kunde göra såååå stor skillnad faktiskt men det gjorde det alltså.

Detta fick mig också att helklippa Vickes ben som jag egentligen inte tyckte var så håriga att det behövdes.

Men han är som sagt lite gallig både här och där och jag kände att jag inte ville låta mig luras av en massa extra-hår nu på vintern utan verkligen kunna se korrekt status med blotta ögat.

Hans ben (läs smågallor i allmänhet och en stor galla han har i synnerhet) har ju tveklöst blivit avsevärt mindre bara av att det har blivit kallare eller rättare sagt av att det inte längre är sommar- när det var riktigt hett ute såg den stora gallan helt ”galen” ut.

Så detta är alltså dagens tips: klipp hästen om du är osäker på dess egentliga hull och klipp benen om du vill ha en bättre koll på eventuella svullnader och gallor.

En kommentar

  1. LenaB

    Min häst är av den runda kortbenta modellen…inte mkt att göra åt det… Förra vintern tyckte jag att benen till slut var väl håriga (resten av hästen var klippt), så vid sista klippningen (4:e, phu) gjorde jag slag i saken och klippte även benen och voila! Hästen fick till synes minst 10 cm längre ben, och såg plötsligt om inte ädel så iaf betydligt nättare ut.
    Att klippningen gör oerhört mkt för hur man uppfattar hästen ser jag om inte annat på stallets lektionshästar, det är stundtals dramatisk skillnad på framför allt ponnyerna före och efter en klippning:-). Under den där runda hårbollen med stolpben kan det tom dölja sig en betydligt smäckrare varelse!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>