Byta däck på transporten?

På tal om våra diskussioner kring hur ofta vi byter olja, tvättar släp osv så undrar jag hur ofta ni byter däck på transporten?

Och då menar jag inte byta som i byta från sommar till vinterdäck och tillbaka utan byta för att man tycker att däcken blivit för gamla?

För att SLITA UT däcken (mönsterdjupet) tänker jag borde vara svårt- så mycket kör (väl?) ingen med sin transport men däremot borde väl däcken bli ”för gamla” någon gång?

Jag har hittills kommit runt detta problem genom att byta transport (det har alltså slumpat sig så) och har nu en som köptes ny och således även med nya däck för inte så jättemånga år sedan men frågan är ändå när jag borde ta tag i detta?

Något man (läs: jag) säkerligen drar sig för pga kostnaden och böket, eller?

Och när vi ändå diskuterar släp-däck: har ni både sommar och vinterdäck? Varför/ varför inte?

Själv kör jag med ”allround-däck” på både bil och släp sedan många år tillbaka- det räcker gott till den körning jag ägnar mig åt (ca 4 mil/dag till vardags på bra vägar) och det är otroligt skönt att slippa hålla på att byta fram och tillbaka.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag bytte däck i våras för att de var slitna. Har faktiskt aldrig gjort det förut, mest tror jag för att jag bytt släp innan det varit dags. Nu harjag ”hoppat över” byte av släp och fick byta däck istället 😉
    Vinterdäcken däremot får hänga med ett tag till. Jag kör ju ganska mycket fast mest på sommaren.

    Nåt krångel tycker jag inte alls det var, jag köpte däck på en Internetbutik där jag fick välja plats för leverans och montering eller vad det kallas. Körde dit med de gamla däcken och fick de nya balanserade och på plats på fälg. Körde hem med däcken och skiftade på släpet. Klart.

    Kör med dubb vinterid. Skulle aldrig vilja ha annat då det emellanåt kan vara rejäl isgata. Kör stor tung bil med 4WD med dubbdäck.

    Svara
  2. AU

    Har aldrig bytt däck på släpet (inte i nutid iaf), byter släp ca vart tredje år och då byts ju även däcken. 🙂

    Kör med dubbat både på bilen och släpet. Har en fyrhjulsdriven Subaru Forester men kör många mil om året och inte bara här nere i Skåne så jag tycker det känns bäst med dubbat.

    Svara
  3. Sandra

    Köpte nya hjul i somras, vintertid har jag dubbdäck då dragbilen har det men även för det känns bättre med dubbar.

    Svara
  4. CeciliaL

    Jag bytte faktiskt alla dacken utom reservdacket i somras, just for att de var litet spruckna dvs gamla. Jag koper enbart begagnade transporter sa att kopa en ’ny’ transport betyder inte att jag inte maste kopa nya dack – har era begagnade transporter alltid dack i gott skick? Jag kanske borde kravt nyare dack nar jag kopte den…

    Har dessutom erfarenhet av vad som hander om man INTE byter dack som ar gamla… Jag korde med mina 2 hastar hem till familjegarden for 10 ar sedan och nar jag kommit kanske 1/3 av vagen sa fick jag punka pa ett dack… sedan ett till… och fick vanta i manga timmar pa raddningstjansten som kom och bytte tva av dacken och sedan papekade att de andra 2 ocksa behovdes bytas… Det var da jag och hastarna sov over natten hos allas var van Tatti som da bodde i Bath. Pff, vilken pars detta var! Till slut kom vi iaf hem, med fyra nya dack. Jag larde mig min laxa (dyr var den ocksa, da min specialiserade hast-raddningstjanst (eller vad det heter) insisterade att mitt medlemsskap inte hade blivit fornyat sa jag fick en saftig rakning helt ovantat efterat ocksa).

    Svara
    • AU

      När jag skrev att jag byter transport så menade jag att köper en ny, dvs helt ny 😉 Och då är det ju nya däck på plus att jag ser till att få med nya vinterdäck också.

      Svara
      • CeciliaL

        Jo, precis – om man koper NY ny sa maste det ju vara nya dack. Jag koper aldrig nya transporter eller nya bilar. 🙂 Vinterdack har vi inte i GB.

        Svara
      • Birgitta

        Nyfiken fråga:

        Byter du in det gamla släpet till ett nytt av samma märke? Ungefär hur mycket brukar du få betala emellan efter 3 år?

        Svara
        • AU

          Nä, de sista åren har jag inte bytt till samma märke. Har dålig koll på vad släpen har kostat men förra sommaren köpte jag ett nytt Fautras och då fick jag 47 000 kr för mitt tre år gamla Thule av dem. Hade säkert tjänat på att sälja det privat istället men sånt orkar jag inte med, väljer hellre den snabba och smidiga lösningen… 😉

          Svara
  5. JohannaB

    På transporter är det sällan antal mil som ställer till det utan övrigt slitage, framförallt solljus som torkar ut gummit som kan börja få små sprickor och sedan gå sönder…
    Så jag är rätt petig med att täcka däcken till transporten sommartid så de inte utsätts för solljus, och med den enkla lösningen brukar mina få rulla ganska många år (men kanske inte så många mil, kör i snitt 12 mil i veckan året om så 600 mil per år delat på sommar- och vinterdäck = inte särskilt mycket).
    Och jo jag har ALLTID dubbat på både bil och transport vintertid. Har ingen god erfarenhet av allrounddäck på vårt riktiga vinterväglag.

    Svara
      • JohannaB

        Det är ju inte särskilt betungande, kapade skivor som passar i storlek och ställa för däcken på vardera sida tar väl typ 30 sekunder att sätta dit och ta bort 😀
        På traktorn är det än viktigare, det är DYRT med däck på en traktor (av förståeliga skäl om man ser storleken och hur grova de är ;)) så där är det presenning som täcker däcket åt alla håll som gäller men det är lite besvärligare att ta bort och ha dit igen (men traktorn använder vi typ en gång i månaden sommartid som jämförelse med två ggr i veckan på transporten)

        Svara
  6. LenaB

    Har ingen egen trsp utan har hyrt de senaste åren. Kör inte hästen så ofta så det har känts ekonomiskt försvarbart att köpa eget släp.
    Nu har det dock dykt upp ett problem; jag har dubbdäck på bilen och i år verkar det svårt att finna släp med dubbade däck att hyra, de som tidigare haft dubbdäck vintertid verkar ha gått över till ”all-year”…

    Svara
    • Birgitta

      Ja, här i Skåne GISSAR jag att många tycker att det är overkill att köpa/ köra med dubbdäck på släpet.

      Jag skulle nog lite förenklat säga att om jag ansåg att det behövdes dubbdäck på släpet en viss dag så skulle jag nog snarare AVSTÅ från att köra med släp just den dagen. Då talar jag alltså om mina egna trakter med bra vägar.

      Åker man och tränar lite mer otillgängligt och frekvent på vintern får man ju ta andra hänsyn eller helt enkelt ställa in just de få träningar som det är så illa.

      Det skulle väl vara om man akut behöver åka till klinik i dåligt väder men även i detta fallet anser jag att jag klarar mig då jag har 15 minuters körning på bra väg till närmaste klinik och 45 minuters körning på motorväg nästan hela vägen till närmaste djursjukhus.

      Svara
      • LenaB

        Har jag dubbdäck på bilen så måste jag ha det även på transporten, vinterväglag eller inte…
        Eftersom jag även kör utanför Skånes gränser så vill jag inte köra utan dubb på bilen. Och även här kan vi ju få rejält vinterväglag, minns bara för några år sedan – när snön kom i november och låg fram till mars…brrr…

        Svara
  7. Emelie

    Jag fick byta ett sommardäck nu i höst för det hade fullt med torrsprickor. Inte krångligt alls, däckfirman bytte medans jag väntade, tog kanske 20-30 min.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>