Söndag- mera bommar

image
I morse gjorde jag nästan exakt samma jobb med Vicke som i fredags och med ett lika bra resultat.

Ni vet den där känslan då man måste tvinga sig själv att sluta fast man bara vill fortsätta att rida- för att hästen känns så himla härlig? Den känslan menar jag 🙂 !

Även idag plockades bommarna fram- det gäller att passa på när jag har lite mer tid och inte behöver stressa till jobbet.

Som ni kan se på bilden använder jag mig av 5 något upphöjda bommar och här kan man använda lite allt möjligt för att få upp dom från marknivån.

Hur många bommar som är lämpligt/ optimalt att använda tycker jag beror på hästens utbildningsståndpunkt och också ”bom-balans”.

Risken med för många bommar och en obalanserad häst är att den kommer fel in i serien och sedan snubblar omkring i den och blir rädd/ slår sig/ tappar bjudningen/ tar ett jättehopp över flera bommar i rad osv.

Har man å andra sidan för få bommar hinner det inte bli tillräckligt av den gymnastiska nivån vi eftersträvar.

Som synes använder jag 5 bommar med Vicke- det känns lagom just nu.

På en helt grön häst hade jag börjat med 3-4 och Kreon som var mästare på att hoppa studs på lina kunde hoppa hur många bommar som helst i rad- bara jag hann med i min ände av snöret.

Med honom handlade det snarare om hur mycket hindermaterial man ORKADE släpa fram 🙂 .

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Ang antal bommar:man bör alltid ha ett ojämnt antal, särskilt för en oerfaren häst. Hästar ser och tänker på ett annat sätt än vi gör, och med jämnt antal bommar kan de få för sig att hoppa ett par bommar och landa i mitten. Har man istället ojämnt antal så ligger det en bom ivägen i mitten, och då tänker de inte så. Så jag rekommenderar 3, 5 eller 7 bommar. I längre serier än så spelar det inte lika stor roll.

    Svara
    • M

      Vad intressant! Det har jag aldrig tänkt på.
      En av de svåraste hoppövningarna jag vet är när vi travhoppar med 2 travbommar framför ett litet räcke eller oxer (tränar för en A-tränare). Tränaren påpekar alltid att det är en perfekt övning att göra för då vet man om man har kontroll, dvs den kan vänta in hinderna, på sin häst utan att tappa aktivitet över bommarna. Denna övning görs dock bara med erfarna hästar. Yngre har oftast fler bommar framför alternativt färre.

      Svara
    • Birgitta

      Intressant. Har aldrig hört detta eller noterat någon skillnad med mina hästar men de har å andra sidan haft väldigt lätt för sig vad gäller bommar/ hoppning, även som unghästar.

      Svara
    • Prick

      Hur har du kommit fram till det? Känns inte som något vedertaget. Du menar att hästen inte hoppar fler bommar i taget för att det är ett jämnt antal bommar efter den första? Om det är fem bommar och man har hoppat två då? Hur tänker hästen då?

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag fick den förklaringen av en tränare efter att ha haft problem med en unghäst som hoppade fyra bommar två och två. När jag bytte till fem bommar funkade det bra. Sen sa en annan tränare (som jag skrev min bok tillsammans med) precis samma sak när vi jobbade med boken – att vi skulle rekommendera ojämnt antal bommar. Båda menade att om man har fem bommar ser hästen inget ”hål” i mitten, som de gör om man har fyra.

        Svara
  2. Prick

    Hm, vi kommer helt klart inte från samma ställe 🙂 Menar vi samma sak tro? Studsserie, bommarna ligger kanske på knappa 3 meter, menar du att du låter hästen gå iväg så den tar två bommar åt gången? Låter farligt.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Nej, nu pratar vi inte om samma sak! Jag pratar om bommar på marken, med travavstånd! (jag kör för det mesta ojämnt med bommar på marken med galoppavstånd med, men det är nog gammal vana, där ser jag inte det problemet alls). Är det studshinder kan jag använda alla antal. Sorry, inser att jag inte var tillräckligt tydlig alls.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>