Följdfråga gällande frieserkorsningar och annat

Gällande frågan från läsaren med frieserkorsningen som hade olika långa fram och bakben:

Fast vad tror/ vet ni om hur andra raser än halvblod bedöms på tävling och kanske också av tränare?

Upplever ni att det är mycket fördomar eller ett ”open mind”?

Även om jag enstaka gånger har sett ponnys, fjordingar och diverse kraftigare storhäst-korsningar tävla i ”mina” klasser så vågar jag inte svara på om de blivit upp eller nerdömda just pga RASEN utan har de fått tex dåliga procent så har i alla fall jag tyckt att det har berott på att programmet inte utförts speciellt bra.

Men vad tror/ vet ni?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Corre

    Har upplevt mycket fördomar (om travhästar) från både tränare, stallkompisar och på tävlingar. Men också väldigt positivt då de kommit ut från sekretariatet bara för att få se min dåvarande häst tävla ( hoppning lokalt/regionalt). Och mycket positivt när de har sett oss irl. Sen har jag haft hand om en korsning shettis/travare och många har bara tyckt det varit häftigt men säkert mycket fördomar där med.

    Svara
  2. Prick

    Jag tror nig att domaren dömer det hen ser. Och varför skulle en fjording eller varmblodtravare vara lika bra eller bättre än SWB som genom generationer avlats för uppgiften?

    Svara
    • Minstral

      Håller helt med Prick här. Domaren dömer det den ser helt enkelt, SWB är avlade för att genomföra den här tävlingsformen enligt det som domaren vill se. Vill jag pyssla med trav så satsar jag ju inte på att köpa en SWB. Hur många frieser ser man t.ex. i dressyreliten? Tror absolut man kan köpa en udda ras om man har som mål att tävla i lättklassdressyren men även där blir det svårt. Jag tävlade ju med min korsning i lätt klass, men även där var det svårt faktiskt. Möjligtvis hade en duktigare ryttare kunnat få upp procenten till närmare 70 i LB och kanske 60-65 i LA. Men sen var det stopp helt enkelt, hon hade inte de rörelser eller gångarter som man vill se i dressyren. Sen kan man tycka om hästen och nöja sig med de klasserna och de procenten, så hade jag absolut fortsatt om jag haft kvar Misty. Men när det nu blev som det blev så insåg jag att om jag vill tävla medelsvår och få procent som kan leda till placering så är det helt enkelt ett halvblod jag ska ha. Och jag tycker det är precis som det ska vara, det är så jag vill ha dressyren och utvecklingen av dressyrhästarna. Vill jag ha en annan ras så brukar det ju finnas tävlingsgrenar som passar just denna rasen bättre. Så jag tror som sagt inte att domarna har fördomar om ras, går en frieser eller travare ett dressyrprogram med de rörelser som premieras så får de naturligtvis procent därefter, i de flesta fall gör de inte det och då är det lätt att skylla på rasdiskriminering ist för att inse att hästen inte riktigt har de talangerna eller kapaciteten.

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag antar att kommentaren jag skrev igår försvann… Vi har ju en lusitano som tävlas lite i dressyr. Det är ju en ras som är avlad för dressyr, men har ett lite annorlunda rörelsemönster. Jag uppfattar det som om domarna dömer vad de ser jämfört vad de vill se. Travökningarna är rörelsen där variationen hos domarna är störst – lusitanon går ju gärna med större och luftigare steg när man ökar, men utan att sträcka ut frambenen framåt (men med bibehållen takt, påskjut bakifrån osv) Jag vet att det finns ryttare med iberiska hästar som lär dem ”spansk skritt i trav” för att även få framåtsträck i travökningarna – och menar att poängen ökar då.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>