Hur ska vi klä oss?

”Om omvärlden ska förstå att dressyr faktiskt är en sport och att ryttare är atleter är det kanske dags att hänga undan den gammalmodiga uniformen”?

Ja, detta läste jag på nätet nyss gällande den utstyrsel vi tävlar dressyr i och jag undrar vad ni tycker?

Ska fracken och kavajen bort liksom vi nästan har ”utrotat” hatten?

Och vad ska vi i så fall annars ha på oss?

Är det töntigt att sporta i en kavaj eller snarare elegant?

Jag vet ju flera som verkligen längtat efter att kunna rida så höga klasser att de kan använda frack och de har ibland också lagt tusentals kronor på detta plagg trots att de bara använder det ett fåtal gånger per år.

De hade nog blivit gruvligt besvikna om fracken togs bort gissar jag men ni andra då- vad tycker ni?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag tror att frack och även tidigare hatt har fungerat som någon slags graderingar, ungefär som man i kampsporter har olika bälten. Jag var grymt stolt över min hatt när jag precis skaffat den, men det berodde nog mindre på att det var en hatt än att den symboliserade att jag hade nått lite svårare klasser. Inom kampsporterna har de ju varit smarta nog att ha många olika graderingar – det kanske är en tanke att fundera på? Sen gillar jag också att bältena inte går att köpa i svindyra, exklusiva utföranden, det är inte det som är viktigt 😉 Jag har lite svårt att se framför mig vad man ska rida i istället – men jag skulle kanske önska en tävlingsklädsel av funktionsmaterial som är lättare att anpassa efter väder och temperatur? Just nu tävlar vi ju i samma kläder (i princip) oavsett om det är -20 eller +35.

    Svara
  2. Ämma

    Känner mig väldigt kluven i denna fråga. Jag gillar grundtanken att alla ska se lika ut och jag tycker att det är en tradition som borde finnas kvar. Å andra sidan så är det inte så bekvämt eller praktiskt och det ser inte så sportigt ut. Ser man det ur omvärldens ögon så förstår jag att folk ser det som en snobbsport, är man inte insatt så ser vi rätt muppiga ut. Men hade det tagits bort hade jag nog saknat det. Frågan är också vad vi ska ersätta det med? Ska vi vanliga ridkläder? Hade inte känts så kul. Ska det designas nya tävlingskläder som alla ska gå och köpa? Funkar nog inte heller. En svår fråga tycker jag….

    Svara
  3. Cristel

    Jag tänker mer på att byta material än utseende på kläderna. Funktionsmaterial som andas och är bekväma att idrotta i. Något du skulle kunna använda på en joggingtur (även om det hade sett knasigt ut att jogga i frack)
    Hjälm är självklart istället för hatt.
    Lite av magin med tävlingar är för mig att vara snygga och prydliga. Det vill jag inte ta bort!

    Svara
  4. CeciliaL

    Det ar inte (bara) kladerna som far det att inte se ut som en sport – det ar det att man 1. sitter pa en hast (dvs ”hasten gor jobbet”, tror folk) och 2. att vitsen med just dressyr ar att det ska se ut som om man inte gor NANTING. Andra sporter SER man ju hur valtranade folk ar, vilka muskler de har, hur de anstranger sig, hur de springer fort/hoppar hogt osv.
    Vad galler att styra ut sig i ”konstiga” klader sa kan man ju bara kolla pa konstakning eller konstsim och till en viss grad gymnastik (tjejerna atminstone, ar ju ofta ratt spacklade och glittriga) – tror knappast att nagon skulle argumentera att de som utovar dessa sporter inte ar atleter, da de ju bevisligen maste vara i superform och trana intensivt osv. Men kanske finns det folk som inte tycker de ar sporter?? Sjalv ar jag full av beundran infor dessa atleter!

    Svara
  5. Minstral

    Jag tycker att fracken ska bort om hatten ska bort. Frack och hjälm är bara såååå fult. Kommer jag någon gång tävla med frack så är det hatt som gäller. Det är ju fortfarande tillåtet och kommer nog ta ett tag innan det förbjuds, tänker att det är svårt i en så konservativ sport. Ska det vara hjälm ska det vara kavaj till det, tycker jag. Det jag vill är att frack och hatt ska vara kvar i de högre klasserna, det blir inte lika snyggt annars.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>