Ett superbra julklappstips….knappast!

Sitter och läser ett inlägg på en jätteduktig ung ryttares blogg och känner att jag är såå glad att jag inte är en lättpåverkad ”fjortis” som är beroende av mina föräldrars inkomst för att få de saker jag vill ha för då hade jag blivit gruvligt besviken- mina föräldrar hade varken haft råd eller varit ”galna” nog att ge mig presenter som detta knoppkit.

Och själv nöjer jag mig, min goda inkomst till trots, med att fläta med gummiband från Gekås (tror påsen kostade 9, 90) och en liten metallkam som där kostar en femma. Och vet ni vad….det blir minst lika bra flätor trots det!

Nu raljerar jag kanske för mycket för vissas smak men ärligt talat; är det bara jag som tycker att det har gått lite för mycket köphysteri kring allt som har med våra hästar att göra?

Jag kan ju inte låta bli att undra om tipset på Ninas blogg är en typisk ”Stockholmsgrej”- dvs att man, om man har häst i denna dyra del av Sverige, inte reagerar lika mycket på priset som i andra delar av landet?

Eller är det en ”högre-nivå-grej”, dvs att man, om man kommer upp i en lite högre nivå i sitt tävlande tycker att det är helt Ok att lägga en tusing eller mer på att se proffsig ut när man flätar?

Eller börjar det, gud förbjude, bli NORM att ”man” köper så dyra saker utan att ens reflektera över att det finns långt billigare saker med minst lika bra funktion?

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Vad ska man med ett förkläde till när man knoppar?!
    Tycker det fungerar alldeles utmärkt med en fuktig svamp, mankam och gummiband. Använder dock alltid silikon snoddarna numera.

    Svara
  2. Louise

    Jag har precis skaffat häst och börjat med hästlivet igen, efter flera års uppehåll. Och det har verkligen hänt enormt mycket på ”marknaden” de här åren och köphysterin är nästan absurd! Sen visst, vissa saker vill man kanske köpa lite dyrare om man vet att det håller bättre, men schabrak för 3000:- för att där är swarovski-kristaller på? Eller ridstövlar för 15 papp? Skulle bara vara så synd om ridsport blev ännu mer rikemanssport som ”vi vanliga dödliga” inte kan erbjuda våra barn att hålla på med, eftersom det det finns så mycket normer (som du tar upp) kring hur ryttaren och hästen ska utrustas. Man kan ju knappt ens gå och mocka i stallet utan en viss klädkod tex!

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt! Förvisso har jag både dyr häst, sadel och släp men i varje fall de två förstnämnda tycker jag faller inom kategorin ”du får vad du betalar för” och mitt intresse är ju verkligen enormt och påverkar hela mitt liv. Dessutom har jag betalat varenda pryl själv.

      Men övrig utrustning för överpriser? Nej, man rider inte bättre för det och där har jag valt att satsa på just träning för att förhoppningsvis kunna BLI bättte.

      Svara
  3. Hedwiginnan

    Jag syr ju alltid knopparna. Dels för att det håller mycket bättre och dels för att jag tycker att det blir snyggast knoppar då. Använder en vaxad tråd och rullen som jag köpte kostade nog ca 365:- och en grov stoppnål som jag böjt till lite. Tråden räcker sannolikt hela Hedwigs liv så slår jag ut det blir den inte så dyr. 🙂 Jag använder även de vanliga små, svarta snoddarna för att fästa runt själva flätan innan jag viker den dubbel och syr den. Kostar inte många spänn. Har dock gärna ett förkläde eftersom jag har lite attiraljer som är bra att ha lättåtkomliga i fickor (trådrulle,snoddar, kam o sax) men nöjer mig med detta från Hööks för 49:-
    http://www.hooks.se/produkt/groom-buddy/51546/51547/

    Tror faktiskt att det där förklädet från Stockholms hästbutik har alldeles för små fickor för att rymma min ganska stora trådrulle dessutom. 🙂 Men visst var det elegant men tror att jag hellre lägger den 1000-lappen på träningar.

    Svara
  4. Renee

    Det där gäller inte bara ridsporten. Det finns billigare/dyrare märken inom alla sporter så det är inget unikt för denna gren . Titta på vad ett par ”vanliga skridskor” kostar och ett par som NHL spelarna använder m utbytbara skenor.. Allt mellan ngr hundralappar t flera 1000-tals kr, samma m löpskor, skidor ja allt. Det finns ridstövlar på Gekås oxå, det finns Wintec sadlar etc. Man har alltid ett eget val.. Så istället för att reta dig på vad andra önskar sig – fortsätt köpa det du/ni vill men de som vill köpa dyrt får väl göra det. Unga duktiga ryttare kan ju dessutom vara sponsrade.. Känner en ung tjej ca 2-3 mil härifrån, som red EM i år för unga ryttare – hon är sponsrad o väljer inte själv vad hon ska rida i mer än möjligen hemma på gårdsplanen..
    God Jul Birgitta o alla dina läsare!!!

    Svara
    • Birgitta

      Du har givetvis helt rätt-prylhetsen finns verkligen inte bara inom ridsporten utan ”överallt”.

      Och många gånger när jag och andra kommenterat detta (tex på Ninas blogg) får man direkt som mothugg att man är BITTER (av alla ord….), avundsjuk osv.

      Jag vill förtydliga att jag definitivt inte är varken det ena eller det andra- jag KAN ju mycket väl köpa dessa ting om jag VILL.

      Nej, som tex socialarbetare tänker jag mer på alla familjer som pressas till detta köpande och sedan sitter där med både Kronofogdeskulder och annat.

      Jag ser så mycket i jobbet men annars kan man bara titta på ”Lyxfällan” på tv- de som medverkar där är inte alls speciellt unika- tro mig!

      Och ungdomar som förvisso betalar alla prylar själva men som bor och äter gratis hemma…är det att ”klara sig själv”? Knappast!

      Svara
  5. Emma

    Hon får tipsa om vad hon vill, men om hon har ett samarbete med affären som säljer kitet MÅSTE detta tydligt anges i inlägget. Skatteverket har ju börjat granska bloggare ganska noggrant nu.
    Förresten, grymt tråkig stil att hon skriver till en tjej som efterfrågar tips på billigare saker att ”äta några pepparkakor”.

    Svara
  6. sofia

    Min första tanke är ”blir hon sponsrad med ett eget set om hon gör reklam för detta!

    Jag säger samma sak, är folk inte klok som köper allt förb-t?!! ALDRIG att jag skulle köpa något dylikt. Snart kan man väl lura i ungdommar att köpa hästskit på burk också!

    Svara
  7. S

    Haha! Jag skulle aldrig I livet köpa ett ”knopp-kit” för över tusenlappen! Det är helt absurdt. Funkar alldeles utmärkt med billiga siliconsnoddar från biltema, mankam och fickor på tex jackan att lägga snoddarna i. Brukade lyxa med hårskum i manen också för att få lite ”struktur” på den eftersom min häst, liksom sin matte, hade lite ”flygig” man. Den flaskan klarade sig bra med att stå på golvet tills den behövdes. Jag som är vuxen och måste betala allt själv – häst, stallhyra, hästmat, försäkring, mitt eget boende, mat, bensin, kläder osv, sparar ju där det går så jag kan lägga mer pengar på annat, dvs träning, tävling, nödvändig utrustning. Tycker det är skönt att det finns ”vuxenbloggar” som denna som motvikt till alla ”overkliga ungdomsbloggar” och blir arg när jag ser att de som kommenterar kritiskt på inlägget om det svindyra knoppkitet blir kallade bittra. Välkommen till verkligheten liksom. Det är förmodligen inte bara barn till bättre bemedlade som står uppstallade på fiiin anläggning i storstadsregion som aldrig behövt fundera över vad allt kostar som läser och tror att man BEHÖVER detta. Haha vad bittert det lät. Jag är kanske lite bitter. Men inte över att inte kunna köpa svindyrt knoppkit, utan över att man inte förstår pengarnas värde.

    Svara
  8. Prick

    Att vara vuxen och köpa julklapp till någon man tycker om (sina barn/kusinbarn/syskon bästa kompis osv) för 1000:- är väl inte så farligt? Sedan ska man väl inte tro att det är påsen med gummisnoddar som drar upp priset, det är ju förklädet som gör det. Försök köpa något i svensktillverkat läder och förfäras vad det kostar att tillverka något här i landet (med löner/förmåner/skatter/avgifter). Jag tvivlar på att det står ”Made in Sweden” i Hööks nylonförkläde.

    Svara
    • Birgitta

      Fast det är inte priset i förhållande till kvalité vad gäller förklädet jag vänder mig emot för ja, svenskt skinn ÄR dyrt.

      Utan att tycka att det är ett bra tips att köpa ett ”knoppkit” för en tusenlapp, om så förklädet var gjort av bladguld med infällda diamanter.

      Man BEHÖVER absolut inget förkläde för att knoppa hästar- har i princip aldrig ens sett någon HA det och definitivt inte om man ska fläta en häst 2-3 gånger i månaden.

      Således en produkt som inte ens behövs- oavsett kvalle- enligt mig!

      Man försöker bara skapa ytterligare ett begär hos lättlurade konsumenter.

      Svara
  9. Amanda & Lilleman

    WHAT!? Haha alltså kära nån… Visst, att lägga ut 1000 kr eller mer på julklappar och presenter till någon man tycker om är väl inte hela världen på så vis, men just detta knoppkit är ju way over my head. Som du säger, funkar ju hur bra som helst med vanliga rackarns snoddar och en kam. Jag använder inte ens kam så jag kommer undan ÄNNU bililgare 😉

    Svara
  10. Trasselkvast

    Hon jobbar ju för affären som hon rekommenderar saker från. Det framgår om man läser tidigare inlägg, men inte just denna. Så klart det rekommenderas dyrare saker då…

    Svara
  11. Katja

    Heeeelt vansinne! Har också gjort samma reflektion som du Birgitta. Alla dessa unga ryttare som köper den ena dyrare utrustningen än den andra. Samtidigt som de är nog med att konstant betona att de ”gjort” en resa med sin häst(läs: den var jättesvår men detta har vi löst nu)
    Oftast står där inte så många rader om vem som bekostat kalaset och hur står del de har i framgångarna. Vad jag tycker hade varit konstigt är om framgångarna uteblir, de har ofta fina hästar och tillgång till bra tränare, samt en enorm uppbackning hemifrån.
    Tvivlar på att dessa ungdomar skulle satsa lika mycket om de fick betala allt själva, de flesta hade helt enkelt inte haft råd. Det är synd att bristen på verklighetsförankring i dessa bloggar speglas så tydligt och befäster bilden av hästsporten som rikemansport. Men får man lov att kritisera…nej guuud då är man ju avundsjuk! Min tanke är mest att jag tycker det är pinsamt att ens föräldrar sponsrar hobbyn till den mildra grad. Kanske ett framtida blogginlägg?

    Svara
    • Birgitta

      Katja: jag har skrivit om detta flera gånger förut och blivit sååå påhoppad för att jag är bitter och avundsjuk och ska skita i vad andra gör och hur det betalas, typ.

      I övrigt instämmer jag i vartenda ord du skriver- verklughetsförankringen är oftast noll.

      Svara
      • Birgitta

        Sedan får jag kanske också ”försvara” dessa ibland otroligt naiva och icke-verklighetsförankrade ungdomar med att det så att säga ”hör ungdomen till” att ha dessa egenskaper- framför allt om man har föräldrar som så att säga bidrar till detta.

        Jag tror inte att dessa ungdomar förstår hur otroligt priviligierade de är jämfört med ”medelsvensson-ungar” och hur få i både deras egen ålder och av vuxna som kan unna sig hästintresset på denna nivå.

        Tids nog växer de upp och ser livets realiteter på ett annat sätt.

        Svara
  12. Sara P

    Jag skrattar ihjäl mig! Det där var nog det tokigaste jag sett på länge 🙂 Kammen sätter man fast i den del av manen som ännu är oflätad, gummibanden har man på lillfingret och svampen kläms fast i haken till grimskaftet. Hårspray??? Det är bara för amatörer 😉

    Svara
  13. Minstral

    Jag gillar att ha ”förkläde” när jag knoppar, har köpt ett litet verktygsbälte för 50-lappen, funkar super, små fack till gummiband och kam samt hällor att hänga sprayflaskan med quick fixen i.

    Svara
  14. Minstral

    Vet inte vad som hände, mitt inlägg föll bort, skriver ett nytt. Quick braid är det bästa som hänt mig nästan och knoppar aldrig utan den. Har ett liknande förkläde i något slitstarkt material som kostade cirka 50 spänn. Så jag älskar idén men varför betala 1000 spänn för det? Sprayen är inte för amatörer utan används av mååånga proffs-hästskötare faktiskt. Den är riktigt, riktigt bra.

    Svara
  15. Minstral

    Blir jättekonstigt med mina inlägg när de kommer med fördröjning, mysko. Menade quick braid som jag skrev i andra inlägget och inte quick fix 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>