Torsdag- dag 1

Eftersom det blev ett lugnt nyårsfirande för min del var det inga problem att infinna sig i stallet strax innan 06.00 och infria mitt nyårslöfte till stallägarna; att fodra alla hästarna så att de fick en liten sovmorgon.

Själv avverkade jag ett fint ridhuspass med Vicke- den bästa början på det nya året för min del.

Idag red jag bara i låg form, skolor under lättridning, fick till flera bra byten och kunde också rida fram i en bra mellangalopp.

Numera kan jag samla galoppen nästan hur mycket som helst men mellangaloppen kan kännas ”kantig” eller hur jag ska uttrycka mig.

Det blir inte så mjuk övergång mellan arbetsgalopp och mellangalopp men när jag nu red i en lägre form och galopperade på ganska länge fick jag till det bättre. För övrigt ännu en sak som jag måste förbättra inför kommande tävlingar.

Medan jag alltså hade en helt vanlig stalldag idag gissar jag att många andra hästägare valde att ge sina hästar en vilodag eller möjligen ta fram longeringslinan.

Stallet var väldigt tomt hela dagen i alla fall och hästarna ganska vilda vid intaget- gissningsvis i alla fall delvis på grund av att många inte ridit ”för fullt” under julen samtidigt som man inte dragit ner på kraftfodret.

Själv är jag väldigt rädd för kombinationen vila och vinter vad gäller ökad kolikrisk- jag ser ju hur mycket (läs INGET) hästarna rör sig i hagarna samtidigt som de kanske dricker mindre eftersom vi inte har frostfritt vatten ute.

Är detta något ni tänker på också eller har ni samma rutiner för foder och vila året runt?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Jag tänker ungefär samma som du men eftersom vi åkte bort över julen fick Heddan några lugna dagar. Dock vågade inte tjejen som tog hand om henne rida utan jag tror de promenerade mest. Hon var ju med när Heddan gjorde sitt akrobatsprång så jag flög av. Tror inte hon var så sugen på samma upplevelse..:-)) Annars drar jag också ner på kraften när hon inte rids. Kolik är verkligen något man fasar för!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, framför allt om man har haft en ”kolikhäst” (Décima) tror jag att man blir ännu mer nojjig- en buköppning räcker liksom….

      Svara
  2. Cristel

    Jag har samma tänk året om. Dvs knappt något kraftfoder och ingen vila i flera dagar 🙂
    Det är så mycket enklare på precis alla sätt att masa mig upp på hästen i ur och skur än att stå med korsförlamning eller kolik.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>