Fredag- windy

Jodå….även i Skåne-land har det fläktat rejält idag- det fick jag känna av redan i morse då jag kom till stallet.

Jag hoppades kunna komma helskinnad till och från ridhuset där jag ville tömköra Vicke och det gick faktiskt utan problem, de hårda vindarna till trots.

Efter 45 minuter var vi klara och då hade Vicke fått trava  och galoppera på ganska friskt samt givetvis skritta lite också.

Detta samt en 20-minuters promenad i ridhuset på eftermiddagen fick bli dagens motion.

På väg till jobbet hade jag nästan känslan av att vara ensam i hela världen- tydligen har många tagit semester och det var väldigt öde på vägarna.

Eftersom det var så lugnt hann jag på lunchen med det som jag brukar se som mitt bidrag till samhället- blodgivning.

Jag tycker inte om det men gör det ändå och önskar att fler resonerade som jag.

Kanske kunde man locka fler om man gav någon annan ersättning än de påvra gåvor som nu delas ut (kaffemuggar och reflexvästar var det idag) men om inte annat kunde ju folk tänka att de kanske själva kan komma att behöva någon annans blod någon gång.

Själv har jag, enorm spruträdsla till trots (!!!) varit blodgivare i långt över 10 år så kan jag så borde fler också kunna….

Vill man läsa mer om blodgivning kan man gå in på denna sida.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Hej! Tycker det är fantastiskt att man får något för att ge blod! Borde inte ens behövas gåvor för det. Men mer marknadsföring kanske?

    Svara
    • Birgitta

      Med dagens EGO-samhälle där folk bara vill HA och HA får man nog ge något. Förr fick man en typ av presentcheck på 50:–, vet dock inte om fler eller färre gav då.

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag har hört om någon undersökning som visade att färre gav blod om det fick rejälare ersättning – drivkraften att ge för givandes skull blev naggat i kanten när man ersatte folk för detta.

    Svara
    • Prick

      Är det verkligen sant? Låter påhittat. Kanske ger en högre ersättninng inte FLER givare men att de skulle bli färre tvivlar jag på. Jag har gett blod till och från under många år och för mig är det definitivt inte ersättningen som styr.

      Svara
  3. Bodil

    Tycker också att fler borde ta sig i kragen och ge blod, så jobbigt är det inte att masa sig dit tre ggr per år… Dessutom är de rätt skickliga, det är inte många gånger de har missat på mig och jag är rätt svårstucken!

    Svara
    • Birgitta

      Även jag är svårstucken och det har bara blivit ett mega-blåmärke en enda gång på alla år- i övrigt helt problemfritt.

      Svara
      • Tulip

        Jag är så svårstucken att de faktiskt avrådde mig från att fortsätta ge efter 7-8 ggr. Det är iofs över 25 år sedan så jag borde kanske försöka igen.

        Svara
        • Birgitta

          Det kostar inget att undersöka saken. Mina blodvärden ändrades från runt 126-128 (gräns för att få ge blod är 125) till numera runt 143 utan att jag gjort någonting. Kanske kan ”svårstuckenhet” också ändras?

          Svara
  4. Hille

    Det har gjorts vissa vetenskapliga undersökningar ang betalning och motivation. Om jag minns rätt var det då ett pussel man skulle lösa. De som fick betalt för att prova uppgav i högre grad att det var en tråkig uppgift än de som ställde upp gratis, de visade också högre motivation att lösa uppgiften och flera av dem stannade kvar för att lösa den när tiden var ute, det gjorde inte de som fick betalt för att försöka.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>