Söndag- högklackat

image

Idag var det dags för Vicke att få nya skor; han skos ju med kilskor i aluminium fram sedan i somras och vanliga järnskor med sidokappor bak var 6:e vecka.

Här står han och väntar på hovslagaren i anläggningens stora (och nyare) stall och som sällskap har han en av sina tjejer, Flingan.

image

Lite gemensam höätning och jag noterade att Vicke är en sann kamrat som delar med sig utan att tjura.

image

Så här ok ser hovarna ut efter 6 veckor och…ta i trä…jag är mycket nöjd.

Det ska sägas att hovarna såg ut ungefär så här också när jag köpte Vicke i augusti 2013 men i februari förra året, kanske pga det myckna regnandet och vätan eller inte så blev hovarnas kvalité mycket sämre och de gick sönder både här och där.

De 2 senaste skoperioderna har skorna suttit ”som berget” men innan dess så kunde de, när det var som värst, kännas lösa redan efter 3 veckor då även vinkeln gjorde att han såg ut som Kalle Anka i fötterna.

image

Kan vi hålla det så här får jag vara mer än nöjd och att slippa kilsulor hade varit otroligt skönt av flera anledningar.

image

Idag vågade vi oss faktiskt också på att slå i broddar (2 per sko) runt om.

Hovslagaren har provat på en annan häst med aluminiumskor och där sitter broddarna kvar än så länge och skulle Vicke tappa sina är det inte hela världen.

Dessa broddar har jag visat er förr, de slås alltså in i skon och sitter i tills man skor om.

Polishästarna i Malmö har dom året runt så de är inte speciellt höga utan lägre än vanliga broddar men ändå så pass ”good enough” att jag anser att de hjälper bra på isiga underlag.

Och nu fick vi faktiskt lite frusen mark och snö i någon dag och även om jag är ganska övertygad om att eländet försvinner lika snabbt som det kom så ÄR det ju inte fel att ha hästen ”skyddad” om det isiga inte ger med sig eller återkommer.

Kostnad för broddarna är 100 kronor, en billig livförsäkring.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Jag använde sådana broddar tidigare, men så bytte jag hovslagare och fick då höra att man absolut inte ska ha permanenta broddar för att det stoppar upp det naturliga glid som uppstår och ska uppstå när hästen sätter hoven i marken. Han menar att det i längden kan ge upphov till inflammationer på grund av att hovens naturliga rörelsemönster blir (för)stört. Jag vågar förstås inte använda permanenta broddar numera 🙂 Har din hovslagare sagt något om det?

    Svara
    • Birgitta

      Uppstoppandet gäller mer 4 brodd än 2/ sko och beror nog också på var man rider.

      Har svårt att tro att det gör någon skillnad i ett ridhus tex.

      Som jag skrev har polishästarna dessa brodd året runt och de går ju en hel del mer på asfalt än vanliga hästar.

      Nej, att så korta brodd skulle skada hästen har jag som sagt mycket svårt att tro- i alla fall typ 6 veckor om året.

      Då skadas hästen nog värre/ mer sannolikt om den fläker sig.

      Men inte vet jag….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>