Onsdag- min fina matta

En av dagens höjdpunkter var onekligen lunchen; jag kände mig lite förkylningsömklig och tröstade mig tillsammans med några kollegor med en härlig buffé.

Jag gillar just bufféer eftersom man kan välja och vraka och ta om hur många gånger som helst och tycker många gånger att vanliga ”dagens” är för klena för min aptit- jag blir helt enkelt inte mätt 🙂 .

image

Falafel, grillad paprika, spenat, potatisplättar…..supergott!

Idag slutade jag jobba redan 15.30 och hann därför rida ut med Vicke- härligt!

Underlaget var lagom sviktande på många ställen och det blev mest trav och galopp med skritt bara i början och slutet av passet.

På tal om gårdagens och dagens diskussioner om hästar som ser ut som slitna heltäckningsmattor i pälsen kommer här en bild på min egen matta som jag tycker ser helt ok ut än så länge:

image

Dock ser man att det börjar se slitet ut efter sporrar/ skänklar på den nedre bilden och huruvida mer protein hade kunnat avhjälpa den saken tillåter jag mig att tvivla på. Vicke får för övrigt sedan förra veckan mer protein i fodret just av den anledning Prick kommenterade tidigare idag, dvs kommande pälssättning.

image

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Min erfarenhet är att man behöver boosta med protein några veckor innan pälssättning och fällning. Min får extra protein redan i mitten av juli och i januari. Han sätter iofs väldigt mycket päls och är tidig med pälssättning och fällning. Det verkar vara individuellt. Någon som vet mer.
    Förra året hade han ”borsthår” som jag kallar det, som ser ut som grishår, men inte i år. Undrar om det beror på att jag gav honom protein tidigare i år.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…det hade vi en ponny i stallet förra året som också hade. Men han hade världens tjockaste päls och blev längre fram verkligen fruktansvärt heltäckningsmatte-ful i pälsen och så dessa ”grishår” som stack upp överallt. Jag gissar på proteinbrist i det fallet.

      Svara
  2. Rie

    Vad gäller buffe´er så gillar jag dem. Men måste man bli mätt ? Räcker det inte med att bli
    ohungrig? Viss skillnad.

    Svara
    • Birgitta

      Om vi lägger samma betydelse i ordet ”ohungrig” innebär det för mig att man relativt snabbt kan bi hungrig igen. Om jag betalar för att äta ute vill jag bli mer än ohungrig. Har jag ätit mycket på lunchen (typ buffé) kan jag stå mig på det resten av dagen= billigt och praktiskt 🙂 .

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Och jag är inte alls särskilt förtjust i bufféer över huvud taget. Jag tycker maten ofta blir ofräsch av att ligga framme så länge – serverade portioner känns mycket fräschare (och maten är alltid tillräckligt varm då). Jag har även svårt att se någon förtjänst i att äta mycket av allt, jag vill ha något gott i sån mängd så jag blir mätt – och det blir jag alltid av en ”dagens”. (Dock kanske inte så där proppmätt, men det tycker jag inte är någon behaglig känsla. Och att äta mycket ett mål för vara snål är mig helt främmande)

      Svara
      • Prick

        Haha – jag har ett buffé-ställe jag gärna går till. Tycker det är fräscht och gott. En kollega på jobbet brukar hänga med ibland men gillar inte buffén (tycker ofräscht när ”alla” tar mat från samma stället typ) så han beställer alltid en rätt. Vad han inte vet/ser är att personalen går till buffén och hämtar hans mat. Jag tycker det är så roligt men har inte hjärta att berätta. Han står ju kvar vid kassan och väntar medan jag och personalen hämtar mat från vagnen.

        Svara
      • Birgitta

        Håller med om att bufféer och julbord KAN bli ofräscha väldigt snabbt och tricket är därför att se till att komma FÖRST till dessa vilket man på många ställen gör om man kommer strax innan 12 på lunchen.

        Själv ser jag inget fel i att äta mig rejält mätt på något jag betalat lite extra för, du kallar det snål och jag kallar det smart, ekonomiskt och praktiskt.

        Jag åker ju alltid till stallet direkt efter jobbet och stannar där olika lång tid beroende på vad jag ska göra men ska jag träna för instruktör tex är jag kanske inte hemma förrän vid 18-19 tiden.

        Med en för mig klen dagens i magen skulle jag gå hungrig länge och det ser jag ingen anledning att göra och att köpa med mig mat till stallet…nej…det är för omständligt och inte heller lika gott som att äta lite extra av buffén 🙂 .

        Sedan ska jag väl tillägga att jag går ut och äter max en gång i veckan- övriga dagar har jag med mig matlåda eller köper någon färdig portionsrätt (också smart, ekonomiskt och praktiskt) så jag är verkligen ingen egentlig uteätare.

        Svara
  3. Emelie

    Vi har stora bekymmer med skav iår. Första säsongen han är klippt och har skav av draglinorna på två ställen, lite lite under gjorden och härromdagen såg jag det började bli lite skav av bröstan med.

    Men jag vet inte hur protein skulle funka på honom? Har ju fullt sjå att hålla honom i lagom hull (dvs inte smällfet), har gått på en blandning av hösilage/halm, ingen kraft alls.

    Svara
    • Prick

      Du skulle kunna prova i år att ge mer protein tidigt, minst en månad innan pälsen sätts, om du minns förra året?
      Det är inte alls säkert att hästen blir tjockare, det tar en del energi att använda proteinet. Proteinet bygger nytt hår och ju bättre byggmaterial desto bättre bygge. Typ.

      Svara
  4. frida

    Runt jul måste man börja med extra protein om det ska hjälpa, nen det gör bara pälsföllningen mindre jobbig för hästen med t ex muskelömhet, skav tror jag tyvärr man får leva med under fällning…..

    Svara
  5. Hedwiginnan

    Jag har gett lusern varje dag nu i över ett år. Mellan ½ och 1 kg beroende på säsong. Nu har hon ätit ca 1 kg om dagen sen i höstas (ett kg pellets som jag blöter) När jag har klippt henne sista gången i dec brukar hon bli mer grå i pälsen och den blir även lite matt samt att hon få skav.
    I år har hon en helt annan kvalitet på hårremmen och har behållt glansen. Lite skav har det blivit. Bl a från tygeln och schabraket annars inget. Tycker det är ganska tydligt att proteintillskottet hjälper till mycket samt att jag kan tänka mig att fällning och pälssättning kommer gå smidigt i år.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>