Det värsta ni kan se?

För ett tag sedan diskuterade jag och en annan hästägare olika ”issues” vi kunde ha i stallet; saker som man vill ha på ett visst sätt eller sådant som man absolut inte vill se.

Jag nämnde i detta sammanhang något av det värsta JAG kan se i ett stall; en kvarlämnad bajshög på stallgången medan man är ute och rider.

Ärligt talat övergår det mitt förstånd hur man kan lämna kvar bajs i kanske 1 timme och tycka att detta är ok för andra att behöva ta omvägar runt, titta på och känna lukten av.

Nej, bajs på stallgången ska tas bort omedelbart tycker jag!

Jag minns hur galet irriterad jag kunde bli när jag jobbade på ridskolan och skulle sopa bort andras kvarlämnade bajs för att de tänkte ”ta bort det SEN”.

Innan detta SEN hann infalla hade de småfåglar vi alltid hade i stallet hunnit pulverisera bajset som låg utspritt och skräpade ner 🙁 .

Men vad säger ni läsare?

Vad stör er i stallet och vad anser ni specifikt om just kvarlämnat bajs? Är det jag som är överkänslig?

För övrigt stör jag mig även på halm i upphängda grepar, balband som kastas/ läggs lite överallt och över huvud taget ”allmän oordning” i stallet.

Tack och lov har vi det fint i vårt lilla 7-hästars stall så jag behöver inte gå och reta mig det minsta.

image

Också en trist syn att mötas av när man kommer upp i ridhuset. Händer inte så ofta men borde inte hända alls tycker jag….

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Jag bryr mig inte alls och det är så skönt med eget stall där jag plockar i ordning det JAG rör till när JAG vill 😀
    Oftast får gödsel ligga kvar till efter ridpasset, jag plockar inte alltid upp allt efter tävling direkt och jag putsar lädret när jag vill och inte direkt efter ridpasset.
    Trots det har jag god ordning och välskött stall och utrustning, men jag gör saker när jag vill och när jag har tid och det är helt underbart! 😀

    Svara
  2. Emelie

    Jag brukar plocka upp bajset direkt, främst för att jag inte vill att han ska trampa i det (han har vita strumpor) och då kan jag lika gärna gå direkt med det till gödselstan, grepen ska ändå tillbaka dit. Däremot kan hovkratsgrus få ligga kvar tills efter passet. Däremot vill jag inte ha det liggande kvar i dagar efteråt (även om det händer ibland att jag också slarvar/är stressad).

    Min tidigare inackorderade flyttade för att jag bad henne sopa upp efter sig, tröttnade på att ständigt hitta stallgången full med grus (och hästhår under fällningstiden). Är man flera i ett stall behöver man ta mer hänsyn tycker jag!

    Svara
  3. DRESSYRLIV

    Haha, jotack! Jag har fått mig en avhyvling av dig när jag råkade lämna kvar något halmstrå i en grep en gång 😉

    Annars är jag också rätt nitisk vad gäller ordning och reda. Man sopar gången innan man ger sig av med sin häst om man av någon anledning skitat ner den, man har ordning och reda UTANFÖR sitt skåp så att andra slipper kliva över högar av täcken. Senaste stallet jag stod i med 17 hästar får jag säga att det verkligen rådde ordning och reda. Alla var duktiga på att sopa och hålla snyggt. Även om man nu inte sopar hela 45 meter långa stallgången så fort man skitat ner så hade vi i alla fall väldigt bra koll på några meters radie runt vår box – och om alla gör det så blir det snyggt och rent. Självklart ska man städa upp en skithög direkt efter att hästen levererat! Avskyr dessutom när de tvunget måste ställa sig i den rykande nylagda högen 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Ja, just det….härligt med hästar som trampar omkring i sin egen skit- NOT!!!!

      Vicke verkar tack och lov väldigt noga med att försöka att undvika dylik fotnedsättning och för övrigt bajsar han i princip bara på gången om man står och flätar honom inför tävling.

      Kreon kunde bajsa 3-4 gånger inför tävling- det var inte lönt att hänga undan redskapen emellan…

      Svara
  4. LenaB

    Jag kan nog störa mig på en massa saker i stallet. Allmän oordning, att man inte plockar upp efter sin häst, när man kommer in efter ridpasset och ens grimma är spårlöst försvunnen, spring och stök, gånger man tagit ledigt från jobbet för att rida bara för att upptäcka att alla ridhus är bokade (fast det inte gått att utläsa ngnstans), glömda fodringar, häst utsläppt i fel hage, glömt låsa sadelkammare mm.
    Nu står jag i ett stort stall med både ridskola och gymnasium och för det mesta kan jag räkna till hundra och tänka på allt som ändå är bra, men visst händer det att det ryker ur öronen;-).
    När jag stått i eget eller mycket mindre stall så är det ju en helt annan sak tycker jag, då bestämmer man ju själv hur man vill ha det eller så har man någon form av överenskommelse vad som gäller i stallet.

    Svara
  5. Prick

    Jag bekymrar mig inte över en bajshög men kan blir alldeles tokig på när man tillåter hästen ha huvudet/nosen mot marken tillsammans med tyglar eller grimskaft .

    Förstår man inte paniken hästen kan få när den trampat på tygel/grimskaft och inser att huvudet sitter fast? Näe, helt uppenbart förstår man inte det.

    Absolut i toppen vad gäller det värsta jag kan se. Och ja, jag brukar ALLTID säga till.

    Svara
    • Minstral

      Fast bara för att hästen har huvudet mot marken så behöver ju inte grimskaftet ligga på marken. Jag har det ofta så när jag går och handbetar hästarna, hur menar du att man ska göra då? Eller missförstår jag dig?

      Svara
    • Minstral

      Om någon sagt till mig om att jag måste ta upp skiten på stallgången hade jag gjort det utan knot då det är stallregler för allas trevnad. Hade någon däremot sagt till mig om ovanstående med tyglar eller grimskaft hade jag typ svarat: och hur stör det dig? Där är vi ju inne på vad som är rätt och fel inom hästhantering och jag kan mycket väl låta hästen ha huvudet nere vid marken med tyglar el grimskaft, jag håller ju i den. Men det är ju en helt annan sak som inte hör till tråden.

      Svara
  6. CeciliaL

    Jag plockar nastan alltid upp en bajshog innan jag ger mig av, inte for att jag tycker det ar ackligt speciellt, utan for att man ’ska’ gora det. Fast om jag preciiiis ar pa vag ut och har tyglarna i handen sa kommer jag inte att vanda tillbaks bara for att plocka upp en hog. Har eget stall, ingen annan dar. Men ordning och reda anda.

    De grejor jag verkligen avskyr: redskap pa fel stalle eller vanda at fel hall (!), nar man inte sopar upp hostran efter att man fyllt honaten, nar man kratsar ut hovarna direkt pa gardsplan eller i stallet (hos mig kratsar man ur i en hink), honat som hanger for langt ner, grimma fastsatt runt halsen pa hasten (det gor jag inte med min nuvarande hast som latt far panik om han sitter fast pa nagot konstigt/ovant satt och som ibland kan kasta sig baklanges – darfor binder jag honom valdigt langt ocksa, mycket langre an ’normalt’ for om han kastar sig bakat och har langt grimskaft sa sliter han sig inte utan lugnar sig, medans om han ’sitter fast’ sa fortsatter han att slita tills han kommer loss, jaja, gossen… men battre nu! jag har ett extra langt grimskaft pa nastan 3m till honom av denna anledning). Grindar som inte stangs ordentligt eller boxdorrar som star halvoppna tycker jag inte heller om.

    Svara
    • CeciliaL

      Och en grej till som jag verkligen avskyr (fick jag ta sa manga grejor?! :D) : nar folk lagger blota tacken pa tork pa hoet i ladan!! Wtf, liksom!! Hoet ar torrt, tackena blota, hur tankte de da?! Har forbjudit min hastvakt att gora sa, hon ska anvanda tackeshangaren eller hinderstoden i ladan om det inte passar!

      Svara
  7. Angelica

    Ptjaaa, håller med om bajsen och halm/hö intrasslat i grepar. Även grepar, kvastar och spadar som står oordnat. Det ska vara snyggt uppradat! Det som kanske skaver mest är täcken som är upphängda på ”fel” sätt, de måste hämga rakt och snyggt och absolut inga gjordar som hänger ner i marken! Sen har vi både nu och i förra stallet spolspilta där man måste se till att hästen är ordentligt inne i den för att vattnet inte ska rinna ut över hela stallgången. Blir galen på folk som inte fattar det ^^ men det är ju inga saker som är viktiga nog för att bråka om, bara egna tvångstankar…

    Svara
    • Birgitta

      Tvångstankar ja….

      Jag vill gärna skilja på sådant som kan vara farligt och/ eller skapa olägenhet för andra och sådant som egentligen bara stör den som lider av en viss tvångstanke.
      I det förstnämnda exemplet skulle jag säga ifrån- i det andra inte.

      I vårt stall har vi tex alla olika foderspannar och dessa (7 vid varje fodring) varierar i storlek.

      När spannarna staplas ovanpå varandra efter varje fodring vill jag och en annan lika tvångstankebesatt hästägare 🙂 i stallet att de ska staplas i storleksordning med de största spannarna i botten och vi gör alltid så medan alla andra som fodrar staplar dom lite ”huller om buller”.

      Eftersom detta ENDAST är en rent ”estetisk fråga” skulle jag inte drömma om att påpeka för någon att ”mitt sätt” är det ”bästa” (dvs ser snyggast ut enligt mig) utan här får man ju verkligen göra som man vill.

      Bajs på gången medför däremot att någon annan riskerar att trampa i det, felvända redskap kan vara farliga osv.

      Svara
  8. Eva i Lux

    Jag brukar vara väldigt högljudd när jag kallar mig stallets ”Scheisse–Meisterin” (översättning onödig) då jag kommer och plockar upp skit från ridhuset t.ex. Skämtar om att det är för att jag är ”så bra på det”. Men det är inte roligt. Stallägaren har satt upp en skylt – alla vet, det kostar 10 euro att INTE ta upp efter sig i ridhuset eller på utebanan om man blir tagen på bar gärning. Tyvärr ignorerar många detta när ingen ser….

    Värst är under vårt skrittband, där det finns en ramp fram och en bak. Nästan SAMTLIGA fäller ned påstigningsrampen, låter hästen kalla på och ”glömmer” sen att fälla upp rampen bak och ta bort det bajs som nästan alltid hästen släpper och vilket faller i glipan mellan bandet och rampen. Då jag själv irriterar mig (knäpp i skallen???) på att denna ramp är nere, oavsett om jag själv ämnar använda bandet, lyfter jag kontstant upp den, ser skiten och tar ALLTID bort de högar med skit (”hästäpplen” kallas det på tyska!) för att jag blir galen på att se det.
    En del lämnar också fuktiga schabrak hängandes här och var på allmäna platser, det gör mig också arg!

    Svara
  9. Jeanette

    Värre än bajshägar på stallgången är högar inslipade i min hästs Box! Hände ofta i ett stall där dotterns hästar stod inackorderade. Stallägaren hästar stod oftast uppbundna på gången vid våra boxar ( nära sadelkammaren) och sopade då undan olyckorna i närmsta Box, alltså ngn av våra. Detta gällde också vid ”hovisbesök” vilket även innebar en massa sömrester rakt in till ngn av dotterns hästar. INTE ok!

    Svara
    • Birgitta

      Nej, verkligen inte ok. Jag hade blivit jättearg. Inte bara för att sömrester kan vara farliga utan ”bara” av fräckheten att göra så öht.

      Svara
  10. Miranda Kedbäck

    Jag är typen som är väldigt slarvig hemma, men en nitisk pedant i stallet. Det ska vara rent och snyggt och allting ska vara på sin plats. Min stallägare är precis likadan (om inte ännu värre) så i mitt nuvarande stall trivs jag toppenbra. 😉

    I tidigare stall har jag dock varit med om både det ena och det andra. Det absolut värsta måste ha varit när vissa aldrig tömde skottkärran i ridhuset, utan när kärran var full la man skiten bredvid (???) den fulla kärran. Tillslut var det ju en stor hög i ena hörnet. Väldigt trevligt. Eller när andra inackorderingar upprepade gånger tog in sina hästar i min hästs box och nekade till detta, trots att det var kiss och bajs överallt. Oja, jag saknar verkligen den stallplatsen…

    Svara
    • Birgitta

      Att ställa in sin häst i min box är ett absolut NO-NO, av princip mer än något annat. Det finns liksom ingen anledning att göra det och tack och lov förekommer det inte heller (ingen av oss i ”mitt” stall ställer in hästarna i varandras boxar).

      Svara
      • Miranda Kedbäck

        Ja exakt. Förutom att det är helt vansinnigt irriterande och att folk inte har där att göra så kan det ju röra sig om mediciner och dylikt. Helt oförsvarbart enligt mig.

        Svara
  11. Minstral

    Redskap med halm och vända åt fel håll. Att gödselstacken inte jämnas och trampas till. Detta är saker jag säger till om för det är viktigt anser jag. Kanske inte halm i redskapen, det är mer viktigt för att jag ska få ro i själen 😉

    Jag kan stå ut med en lämnad bajshög om den är sopad åt sidan och tas upp efter ridturen, men vi är inte så många i stallet, blir ju alltid knepigare när man är fler.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>