Om bara män red dressyr……

täcke

För ett tag sedan betraktade jag en mycket vanlig syn på de tävlingsplatser jag brukar besöka:

7 plusgrader utomhus och en del sitter och rider med bävernylonländtäcken i ridhuset och hästar som har enorma skydd runt om och boots därtill.

Dessa syner fick mig att fundera över om detta ”överbeskyddande” i alla fall delvis KAN bero på att dressyren är överrepresenterad av kvinnor och tjejer?

Vi sägs ju vara mer beskyddande och jag har många gånger hört kommentarer i stil med att ”det är gosigt” för hästen att ha på sig whatever.

Tror ni att det hade förekommit lika mycket skydd och täcken om BARA MÄN red dressyr? Det tror faktiskt inte jag.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Ja, något är det ju iaf…för det är MKT skydd, täcken mm det har jag också noterat. Hur ser det ut på hoppningen, är det lika mkt där??
    Vet inte om det är tjejigt att ”packa in” hästen, men visst är det med övermåtta ibland? Tycker det är ofta man ser hästar stå påpälsade som attan och hästägaren försvarar det med att ”den gillar att bli inbäddad i tjocka täcken mm”, suck… hästar är ju inte riktigt som vi…

    Svara
  2. Miranda Kedbäck

    Intressant tanke! Det är ju väldigt svårt att svara på förstås. Jag tror nog att även män hade använt benskydd, men inte till den orimliga grad av barbiefiering som vissa gör idag. Jämför med hur det var på 50-talet när det nästan bara var militärer (män) som red och tävlade. Inte mycket duttande där inte… Särskilt inte när man red OS i fälttävlan utan hjälm 😉

    Svara
      • Anonym

        Toppen-ord! Och precis vad jag tycker manga dressyrprinsessor haller pa med. Guuud, hur har folk ens TID och ORK att pryttla pa hastarna sa infernaliskt mycket grunkor?

        Svara
        • Birgitta

          Jag ska inte påstå att jag inte hade haft TID om jag hade tyckt att detta var viktigt att prioritera i mitt liv men det tycker jag definitivt inte.

          Ska jag rida innan jobbet slösar jag tex inte tid på att linda runt om (som jag bara gör för att det är snyggt) utan då blir det strykkappor fram, tack o adjö. Att sätta på ett täcke för att gå 50 meter till ridhuset finns inte heller. Osv.

          Svara
          • CeciliaL

            Zzzznark… jaja, när man är ung har man väl den motivationen att hålla på och pyssla ihjäl hästen förstås‚ men håller vuxna på så här också i allmänhet, eller är det mest dressyrprinsessorna som gör det? (inlägget ovan var från mig förstås, men det gissade du väl).

            Det där med boots baktill har jag inte fattat – sviniöst värdefulla dressyrhästar kan väl inte vara SÅ obalanserade att de t o m måste ha boots baktill? (i min värld är bootsen till för att förhindra att bakhoven trampar på framhoven). Och ett täcke slängs på en häst som trippat runt en dressyrbana i 5 min… Nåväl, det är väl det där med sponsorship loggan som ska synas, som någon skrev nyligen. Behövs väl inte hemmavid.

          • Birgitta

            Nej, varför DRESSYR-hästar, som borde vara den kategori av hästar som är MEST välbalanserade behöver skydd och boots runt om övergår mitt förstånd. Och i lätta och medelsvåra klasser ser det enligt mig bara FJANTIGT ut liksom dessa täcken som rimligtvis inte har erhållits av någon sponsor (de brukar alltid vara omärkta i alla fall).

            Hästar som tränar borde vara fysiskt starka, inte klenisar som behöver bäddas in.

            Att enstaka hästar kan ha ryggproblem och behöva värme på ryggen (läs: ländtäcke) må väl vara hänt men att minst 25 % av alla hästar som tävlar dressyr i Skåne har det tillåter jag mig starkt att betvivla.

  3. Minstral

    Jag tror inte heller att det hade varit lika mycket bjäfs om det bara varit män. Jag blir så heligt förbannad över detta förmänskligande av djur. Något av det värsta du kan göra mot din häst är att behandla den som en människa. Många tror att de är snälla medan de i själva gränsar till djurplågare. Jag börjar bli riktigt trött på den förlåtande attityd man har mot de som inte låter hästens behov gå först utan ger den mänskliga egenskaper som i värsta fall faktiskt kan göra hästen illa eller iaf skapa obehag. Halstäcke och ländtäcke i ridhus och vid flera plusgrader och allsköns annat skit. Nä jag tycker det är dags för skärpning bland hästfolket över lag faktiskt. Man gör ofta inte hästen en tjänst utan i bästa fall står den ut med skiten.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>