En ”övermänniska” :) ?

image

Ni som har läst bloggen ett tag vet att jag vid ett par tillfällen har ondgjort mig över att jag kan tycka att ungdomar (så klart inte alla) kan vara både lata och bortskämda.

Måhända bottnar mina anklagelser i att jag anser att jag själv var allt annat än bortskämd och lat när jag växte upp och då kanske det retar en lite extra när andra gnäller över sådant som man själv tyckte var ”a piece of cake” när man växte upp?

Vara hur det vill med den saken men för att nu väga upp mitt gnäll tänkte jag berätta om en bloggare som jag har häpnat över mer än en gång.

Kristina Warg heter hon och när man går in och läser om hennes dagar så blir i alla fall jag helt matt bara av att ta del av dom.

Tjejen (21 år)  läser en avancerad högskoleutbildning på heltid, har 5 hästar hemma som hon tränar och tävlar regelbundet, hon mockar, borstar, harvar ridhus, bygger hinder, går med hästar till och från hagen, löptränar, bloggar och gud vad allt möjligt annat.

Hästarna står på mer än en halvtimmes körväg från skolan enkel väg, människan kan sitta och plugga hela natten (!!!) , gå och lägga sig 5 på morgonen och några timmar senare sitta och rida 2-3 hästar!

Och aldrig en stavelse till gnäll eller självförhävelse à la ”gud vad jag är duktig”.

Ja, jag är helt klart imponerad för att uttrycka mig milt och mitt eget hästeri och heltidsjobb framstår ju som en ren ”walk in the park” i jämförelse.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Karin Eng

    Frågan är bara hur länge en sån livsstil håller. Braka in i väggen är ju inte något att rekomendera.

    Svara
    • Birgitta

      Som jag ser det handlar det om 2 saker:

      1. Man har som individer olika mycket energi. En del orkar hålla igång med olika projekt dagarna i ända utan att finna detta det minsta tröttsamt. De blir rastlösa om de inte har något att göra medan andra tycker mer om att sova, vila, ta det lugnt och känner sig stressade om de har för mycket på agendan.

      2. Risken att gå in i väggen är väldigt liten så länge man gör det man själv väljer, tycker är roligt och utan press från andra och så upplever jag denna tjejs liv.

      Min erfarenhet är att de som går in i väggen oftast gör det pga sitt arbete som blir för övermäktigt och utan möjlighet till att kontrollera allt själv.

      Svara
  2. Silverbjälke Blogg

    Jag vet mkt väl vem människan är och – Japp hon är en förebild gällande ickeslappa ungdomar och hon kommer lyckas just pga sitt jävlaranamma. Man går inte in i väggar, Man river dem och kör på bara 🙂

    Svara
  3. Anna Karlegård

    Jag tycker inte att hon är en övermänniska men en jäkligt duktig tjej som lever ett drömliv. Att plugga och och ägna sig åt att tävla och träna sina hästar utan att behöva bekymra sig över ekonomin måste vara helt underbart. Vet också att hennes föräldrar backar upp henne och hennes syskon till 100%. (De bor bara några km från oss) jag pluggade 100% på Stockholms universitet, hade ansvar för en 100% tjänst på min förra skola (men fick bara betalt 70%) och tränade och tävlade min häst våren -12. Det var en vidrig period men jag klarade det och är glad för det men jag skulle aldrig göra om det. Främst för ångesten att försöka få ekonomin att gå ihop.

    Svara
    • Birgitta

      Visst lever hon sitt drömliv men jag har också, till skillnad från på andra extremt sponsrade ungdomars bloggar, på hennes läst att hon tycker att det är jobbigt att vara beroende av föräldrarna.

      Och säga vad man vill, hon gör då verkligen skäl för ”sponsringen” och tjänar också pengar genom att ta emot hästar för utbildning osv. Inga lata sommarlov där inte utan fokus på att dra in egna pengar….

      Men visst…både hon och många andra ungdomar kan ”unna sig” att leva ett helt annat liv än vad vuxna med de utgifter vi har kan göra- det är absolut sant.

      Och det finns för och nackdelar med allt. Nackdelen för ungdomarna är ju just att de är helt beroende av sina föräldrar och deras ekonomi och välvilja. Skulle den kranen sina av någon anledning lär ju livet verkligen förändras fullständigt….

      Svara
  4. Anna-Karin Eng

    Det är inte alltid man förstått att man gått in i en vägg, att energin är helt borta. Visst måste det vara en mycket duktig och driven tjej men det låter ändå väl mäktigt att orka med en längre period.

    Svara
    • Birgitta

      Hon är nog bra på att planera.

      Man hinner ju med mycket när man inte behöver vara på ett arbete 8 timmar/ dag- studierna kan man lägga upp annorlunda liksom ridningen och tävlandet.

      Svara
  5. Titti

    Hon är verkligen beundransvärd. En av de bloggare jag verkligen tycker man som ung kan ha som föredöme. Ja hon får nog mycket backning av föräldrar men hon sliter ju också för det så i hennes fall är det välförtjänt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>