Privat väg- vad gäller?

image

Igår när jag och Emelie var ute och skrittade med hästarna möttes vi halvvägs på turen av skylten ovan.

Det kändes väldigt tråkigt att behöva vända och rida exakt samma väg tillbaka men vad skulle vi göra?

Nu hör det till saken att jag rider på just denna väg kanske 3 gånger om året så den hör ju verkligen inte till mina sedvanliga rutter så jag känner liksom inte att jag MÅSTE rida där i framtiden heller men jag undrar ändå:

Kan/ får man begränsa ryttares möjligheter att rida på en privat (asfalterad) väg på detta vis?

Vägen går mellan 2 allmänna vägar (också asfalterade) och på den finns 2 hus där den ena ägaren uppenbarligen har fått nog av bajsande hästar.

Men vara hur det vill med den saken; är det tillåtet att förbjuda ridning på en privat väg?

Om jag går in och läser här verkar det ju som att man får RIDA men inte KÖRA på privata vägar, eller hur ska man annars tolka texten?

Frågan är bara om det är värt att tjafsa om saken och för mig får nog svaret bli NEJ, det är det inte.

Jag har som sagt så många andra vägar att rida på och min erfarenhet är att sådana här bråk bara trappas upp om man framhärdar sin rätt om man absolut inte måste.

Att det sedan är trist att det ska bli så här är ju en annan sak….

34 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Enl naturvårdsverket får du gå, cykla o rida på privat väg.

    Svara
  2. Linda

    Nej dom får inte sätta upp skyltar om att det är förbjudet. Och ingen kan förbjuda dig att rida där. Vi fick dock godkännande om att periodvis spärra av vår privata väg (grusväg där många rastar hundar osv) i skördetid så man ska kunna jobba ostört med stora maskiner utan risk för olyckor. Men det är ju en helt annan femma..

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag tycker trots allt inte att den här skylten var så illa – det var ju inget rabiat ”jaghatarhästaroch nibordeintefåfinnas” utan mer en markering – ”hästskit är faktiskt ett problem för mig och jag gillar inte att ni lämnar den på vägen. Jag har eg inga problem med att ni rider här, men nu måste jag säga ifrån på skarpen”. Skulle en sån skylt komma upp där jag rider hade jag antagligen pratat med personen och fråga om det var ok att jag åkte tillbaka efter ridturen och tog hand om ev bajs om jag har en häst som jag har svårt att sitta av och fixa det direkt på.
    Nej, det är inte tillåtet att förbjuda ridning, men i det här fallet hade jag absolut hörsammat skylten och sedan visa mer hänsyn när det gäller hästskiten. Jag antar att det är rätt många ekipage som passerar där.

    Svara
    • Birgitta

      Och jag håller inte alls med!

      Herregud…åka tillbaka och plocka upp hästbajs….alltså det finns inte på världskartan för mig. Inte heller att hoppa av faktiskt- det gör jag inte för en sådan skitsak (sade hon ordvitsigt).

      Vi talar landsbygd, otroligt ”off” och med 3 ridhus och en mängd stall inom en radie av ett fåtal kilometer. Bosätter man sig så får man ”leken tåla”.

      Och på just denna väg, eftersom den ligger så off GISSAR jag att det är otroligt ovanligt med ridande ekipage till skillnad från tex de vägar där jag BRUKAR rida. Där finns både stall och många ridande ekipage dagligen och då kan jag mer förstå de som bor på de vägarna även om jag inte skulle drömma om att plocka upp bajs där heller.

      Nej, ursäkta min måhända trångsynthet men jag anser att hästbajs är något man får tåla när man bor på detta vis ute på landet. Och störs man får man ta bort det själv…om inte fåglar hinner smula itu skiten eller regn spola bort det…

      Jag ”hör” ju hur elakt det låter så här i skrift men nej, jag står ändå för denna åsikt.

      Och när man dessutom ”tar lagen i egna händer” genom egenpåhittade och handgjorda skyltar- då minskar min benägenhet att vara smidig ännu mer.

      Däremot kommer JAG inte att rida där framöver eftersom jag inte behöver det eller brukar göra det i vanliga fall heller- hur andra kommer att göra…tja- det är upp till dom…

      Och för att förtydliga: vi talar i exemplet ovan om en flera meter bred asfalterad väg och inte att hästarna bajsar på någons gräsmatta eller ens direkt utanför huset/ trädgården.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Ja, tyvärr är det ju ryttare med just den inställningen som gör att såna här skyltar kommer upp. Även om jag inte tycker det är ett problem med hästskit på vägen, så tycker jag att man måste respektera om andra tycker det – särskilt på deras privata vägar, som de själva underhåller.

        Svara
      • Stina

        Fast det är inte så roligt att få hästskit på bildäcken och sen dra in det i något garage. Tycker man kan visa respekt och hoppa av och sparka ner den i diket, så svårt är det inte och orkar man inte det får man väl hålla sig på stigar i skogen eller ridhus.

        Svara
        • Birgitta

          Inser när jag läst allas kommentarer att jag nog (?) är ganska ”okänslig” för just hästskit- tycker liksom inte att det är så farligt, ens om det skulle råka dras in i ett garage.

          Hästbajs är ju till 90 % nermalt stråfoder som i min värld försvinner ganska lätt, både i naturen och på vägarna.

          När folk hivar ut stora Mc Donalds-påsar fyllda med en massa emballage i vägrenen gör det mig däremot rabiat.

          Svara
  4. DRESSYRLIV

    Nej jag tror inte heller att man får göra så här (ur laglig synpunkt alltså). Sedan är det ju en helt annan femma att personen i fråga har ingen eller i alla fall oerhört liten koll på svenska språket. ”Sedan gör vi ett nytt försök ingen bättring stopp ingen”. Hahaha …

    Svara
  5. Prick

    Känner med skyltmakaren faktiskt. En enskild väg har ju ingen kommunalt underhåll utan det sköter man om själva. Kanske inte så kul när det blir traktens ridväg med tillhörande hästskit. En dito väg med en massa hundbajs kanske inte heller skulle vara så kul? Vi har ett liknande problem med rid och körvägar som används av de som springer, cyklar, åker skidor mm mm och ofta skrämmer hästarna genom att ljudlöst dyka upp från ingenstans. Jag brukar tänka surt ”anlägg era egna motionsslingor” och lite likadant kan jag tycka om dig som rider på enskilda vägar. Det är väl knappast alla andra som ska anlägga fina ridvägar åt dig? Om du saknar en ridväg, anlägg en egen och rid där allt vad du orkar. Nä, jag är ordentligt trött på alla som gastar allemansrätt och använder preparerade vägar för eget bruk/verksamhet. Det har blivit lite för mycket ”jag har minsann rätt att ….”. Anser jag.

    Svara
    • Birgitta

      Det skulle vara intressant att verkligen veta hur många som faktiskt rider på denna väg.

      Som jag skrev gör jag det själv ytterst sällan och jag har aldrig någonsin mött någon där, varken till häst eller på annat vis.

      Är väldigt tacksam att det är just på denna väg skylten har kommit upp- det finns som sagt massor av andra vägar där jag GISSAR att ”hästtrycket” är typ 20 gånger så stort varje dag.

      Sedan tycker jag inte riktigt att det går att jämföra häst och hundskit då det förstnämnda kan pulveriseras av fåglar väldigt snabbt.

      Svara
  6. Frida

    Håller med om att detta knappast är lagligt. Och jag anser också att bor man på landet så får man leva med lite hästskit. Bor själv ute ”i skogen” och här skulle ingen plocka upp efter sin häst. Ingen som plockar efter hunden heller. Vet inte hur jag skulle reagerat för denna skylt, jag erkänner att jag blir rätt provocerad när jag ser sånt här…..

    Svara
    • Birgitta

      Och tyvärr finns risken att den bara får motsatt effekt; dvs att en del rider där ÄNNU oftare bara för att liksom markera att det inte är ok med egenpåhittade regler.

      Svara
  7. Karin

    Jag bor i området och kan berätta att detta är en väg som har massor med hästtrafik dagligen.
    Vi rider också på den, kanske inte varje dag, men nu när det blir varmare och ljusare så blir det så klart oftare. Jag har en häst som väldigt sällan skiter i samband med ridning men skulle så nu vara fallet så visst kan jag hoppa av och putta det till sidan (detta är ju något som ägaren har påpekat flera gånger tidigare) om det är där skillnaden mellan att få utnyttja vägen eller inte är.
    Klart är att vi är många som tycker detta är väldigt tråkigt – rida andra vägar är tyvärr inte vårt alternativ i någon större utsträckning.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Det är verkligen tråkigt att ni som bor i området drabbas av att det finns folk som väljer att inte ta hänsyn till ägarens önskemål. Jag tycker det är barnsligt att på det sättet sätta sig över ägarens önskemål för att man själv tycker att det är löjligt, och ännu barnsligare är det förstås om man då istället rider ännu oftare ”för att markera att man inte får sätta egna regler”. Varför bidra till att medvetet trappa upp en konflikt när man istället enkelt kan avvärja konflikten helt?

      Svara
  8. Drabbad

    Hej.
    Vi har samma problem som skyltägaren, vår väg har blivit en hästväg och var och varannan dag ligger det stora högar med hästskit efter vår väg, som vi boenden får betala underhåll ur vår egen ficka. Vi har bett många ryttare om att de ska sparka undan skiten från vägen, men uppenbarligen fungerar inte den hänsynen. Våra barn får sick zacka mellan högarna. Det är trevligt att se hästar, men att stå ut med skiten är inte trevligt.
    Varför har inte en hästägare samma skyldigheter som en hundägare?

    Svara
    • CeciliaL

      Skillnaderna jämfört med hundägare är väl:
      – en del ryttare kan inte komma upp på sin häst utan pall igen, så om de sitter av, måste de gå hela vägen hem
      – en hästbajshög är många gånger så stor som en hundbajshög, så det är inte en enkel match att pytsa i den i en påse och bara med sig den, särskilt inte om man ska rida vidare (snarare än gå, fast det kanske man måste göra iaf, om man inte kan komma upp igen utan pall!)
      – en häst anses väl vara ett ”fordon”, så folk tänker väl inte på hästar som likvärdiga med sällskapsdjur som hundar

      Jag fattar hur du menar, men det låter som en ganska svår ekvation att lösa. 🙁

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Ytterligare en skillnad är att hästar är gräsätare och hundar är köttätare. Det gör att det blir en annan typ av gödsel från hästar. Den består ofta till stora delar av gräsfibrer och bryts ner snabbare än en hundlort. Dessutom brukar fåglarna gilla att picka i dem, vilket ökar på tempot för nedbrytningen. Men jag har full förståelse för att det är en olägenhet om det blir mycket bajs på en väg – särskilt om man själv inte är intresserad av hästar. Själv brukar jag försöka åka tillbaka efter ridturen med en skyffel och skyffla undan hästbajsar om de hamnar på olämpliga ställen.

        Svara
  9. m

    Hej!
    Jag vet nog vilken väg du menar. Och vi går där med hund och häst. Och sparkar undan det hästen ev lämnar efter sig, det har vi alltid gjort. Och jag måste nog säga respekt absolut, men det är en asfalterad väg och bättre man håller sig på den än på fälten? Om lagen säger ok, är det ok, men jag tycker, att om man har möjlighet ( tex när man leder en häst) att man sparkar bort skiten från vägen.

    Svara
  10. Birgitta

    Det känns som det ibland är mer en PRINCIP än något annat- detta med bajshögar på vägarna för jag undrar hur stort problemet EGENTLIGEN är?

    Jag kör ständigt på vägen utanför vårt ridhus och där om någonstans rids det och leds det hästar mycket frekvent.

    Trots detta ser man i princip aldrig hästbajs på vägen….

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Fast det där är ju enkelt. Antingen skiter inte din häst – och då är det inget problem, varken som princip eller i verkligheten. Eller så skiter den – och då finns det en hästskit som någon kan uppleva vara ett problem – baserat på princip eller att man faktiskt ogillar det. Då kan du som ryttare välja på att låta den ligga kvar eller att göra dig besväret att åka dit och flytta den – och då är den inget problem längre. Jag gör det senare om hästskiten hamnar nära där någon bor – och låter bli om den ligger mer öde.

      Svara
  11. Madeleine

    Jag har sett att vagnshästarna i stora städer har en påse/blöja under svansen.
    Det är kanske en bra idé ?!?

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag tror det är väldigt svårt för en häst utan vagn bakom att ha påse bak, och de lär knappast kunna röra sig i annan gångart än skritt med den.

      Svara
  12. LenaB

    Jag är rätt luttrad… Stod x antal år i ett stall där vi var tvungna att rida genom villakvarter för att komma ut i skogen (om vi inte ville rida längst med och korsa en riksväg med tung trafik!), vi åkte ALLTID tillbaka och plockade upp skiten efter oss, eftersom vi visste att folk retade sig på att vi red där. Så när jag hamnade i det stallet jag står i nu, där vi också är mkt nära villakvarteren så blev jag väldigt överraskad att man bara låter högarna ligga efter hästarna! Sen kan det ju vara lite tokigt ibland – har vid x antal tillfällen varit med om att folk varit arga för att det ligger hästskit inom stallområdet eller att vägarna runt våra hagar (där vi rider) är knöliga att gå/springa på. Där kan jag väl känna att folk som prompt ska jogga eller promenera på anläggnings område får acceptera att det både är knöligt/geggigt och finns hästskit.

    Svara
  13. Bor efter en enskild väg.

    Så…. fruktansvärt trött på detta, om vi skrapar av våran grusväg lägger på nytt slitlager och dammbinder (som görs på våren) så går det endast några timmar så kommer minst två hästar som går mitt i bilspåret på den mjuka vägen. Dom som rider förbi mitt hus på 3-4 meter håll som från sin höga position tittar rakt in i min klädkammare ( man är fullt synlig även om msn sitter ner) har aldrig hört tal om hemfridszon. Travhäst ägaren som tränade sin häst fram och tillbaka alldeles utanför mitt köksfönster i full trav….. Lät som en jordbävning, skrämde skiten ur en vud flera tillfällen.

    Svara
    • Peter

      Man får förbjuda hästtrafik på enskild väg (som inte får bidrag) OM hästarna orsakar skador som exempelvis djupa spår eller stigar. Det bör dock inte vara fallet på en asfalterad väg. På samma grund (skador) kan även en markägare hindra ryttare från att rida på hens mark.

      Svara
  14. Birgitta

    Intressant att detta inlägg fortfarande läses, 6 år efter att jag skrev det.

    Och ja, vägen är fortfarande avstängd för ridning vilket är väldigt försvårande för det stall som ligger närmast vill jag påstå.

    I stället för att rida på den asfalterade vägen måste man rida en väldigt stor omväg antingen på en annan asfalterad väg eller på en grässtig som under den leriga perioden är just extremt lerig.

    Jättetrist att man inte kunnat komma till en vettigare lösning.

    Svara
    • Anonym

      Ridning på grusvägar är faktiskt ett problem för boende efter vägen. Nu bryr jag mig ej så mycket om hästskiten då den är rätt så harmlös. Vad värre är skulle jag säga är att som i vårat fall vägen blir helt förstörd och måste sladdas en gång i månaden pga potthålen som uppstår där hästskorna slår upp hål. Ännu mer beklämmande är att då hästägarna ser väghyveln kommer de direkt för att rida på vår väg då jag förmodar att de tycker att vägen när nysladdad är skonsammare gå på för hästarna. Har fått byta otaliga stabilisatorstag på bilarna då de slits ut pga att vi ej kan få en jämn körbana. Vad som pinsamt gör det hela mer beklämmande är att enbart 300m bort från våran väg går en skogsväg där ingen bor som de kan rida på. Men antar att det inte är lika roligt då de ej kan stirra in igenom fönstren hos folk eller något för där ser man aldrig något ekipage köra eller någon rida. Funderar själv på att sätta upp en skylt som upplyser hästägarna om detta bekymmer men det känns ju knepigt också. Synd att fler hästägare ej har fått större dos Bonn förnuft

      Svara
      • Enskild väg

        Håller med Anonym. Har läst kommentarerna här om hästskit. Vi har problem med hästskit och de som inte uppskattar det på sin väg. Verkar som det är en tråkig attityd mot de som inte vill trampa i hästskit på sin promenad eller cykla in i högarna. Lite nonchalant att tycka sig ha ”rätten” att låta hästarna bajsa på vägen och lämna detta. Det handlar inte om vad lagen säger utan vad som är hänsyn mot de som inte gillar att det ligger hästbajs där man ska gå cykla eller köra fordon. De flesta här tycks önska att det ska finnas en lag som de kan följa. Funkar det inte med vanligt vett och bondförnuft? Koskit körs ut höst och vår och det kan komma gödsel på vägen då, ja. Men hästarna går 365 dagar om året och de går oftast inte bara en häst där det finns stall och ridhus. Vore snällt om ni hästägare tog lite hänsyn till era medmänniskor och inte bara hävdar era rättigheter. Jag tycker det är lathet och oansvarigt att inte bry sig om andras åsikt om en väg som vi alla ska kunna använda.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>