Veckan som gått

Jaha….vad ska man säga om den gångna veckan då?

Den började i alla fall med att jag på måndagen fortfarande (liksom under föregående helg) inte kunde så någon hälta hos Vicke trots att jag ansåg mig ha sett det både på onsdagen och torsdagen veckan innan.

Jag bestämde mig för att trots detta åka till den bokade veterinärtiden i tisdags då jag ville ha Vicke böjd om inte annat.

Om besöket får man väl säga att det (for now…) slutade på bästa vis; Vicke var klockren på böjprov runt om och veterinärens diagnos blev ”sulömhet”.

Efter att ha diskuterat med min hovslagare kom vi fram till att det är för riskfyllt att sätta på traditionella sulor under Vickes aluminiumskor då de saknar sidokappor (eller tåkappa för den delen) vilket innebär ganska stor risk för avtrampade skor och avtrampade skor är något som en häst med Vickes nuvarande hornkvalité verkligen bör undvika till varje pris.

Så på tal om PRIS ska vi prova det som är det i särklass dyraste, men också enligt min hovslagare det BÄSTA alternativet; så kallade flytsulor och hjälper inte dom så är det liksom inte ens lönt att prova andra sulor.

Varför inte ALLA vars hästar behöver sulor har just denna typ är lätt att förstå om man vet vad det kostar; i mitt fall 2400 kronor per skoning och då ska man veta att sulorna, även om man hade velat ha ett annat skointervall, inte håller längre än 6 veckor.

Så förhoppningsvis kommer jag framöver att ha en icke-sulöm häst men en öm plånbok; så kan man väl sammanfatta läget just nu.

Som många av er vet skulle jag dock hellre leva på vatten och bröd men ha en frisk häst än ha gott om pengar och stå med ett oridbart djur så jag gnäller inte utan hoppas bara på det bästa.

I avvaktan på sulorna har jag hållit mig till ridhusets fina underlag och också börjat behandla framhovarna med Keratex Hoof hardener som jag också hoppas ska hjälpa horntillväxten.

Bortsett från veterinärbesöket har lilla Messy varit veckans glädjeämne på hästfronten och hon fortsätter att överraska mig positivt.

Jag har nu longerat henne med både gjord och träns utan minsta problem och därmed får mitt arbete med henne anses vara fullbordat innan det är dags för bete.

Det hade varit otroligt roligt om en av mina drömmar hade kunnat gå i uppfyllelse; att kunna rida på Messy!

Hon är ju till salu och mycket kan hända men som sagt; det hade varit roligt- just för att jag har följt henne så länge och eftersom jag alltid har trott på henne.

image

Marscherar på mot nya mål!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Nina B

    Huga, nog hade jag hellre testat billigare sulor först och valt flytsulor som det absolut sista alternativet! Du kommer ju aldrig tordas ”byta ner dig” om de funkar! 😉

    Min häst har också känsliga sulor och jag använder polyuretansulor från Mustad som heter ”No shock”. Hovslagaren skär ut för strålen så att den kan jobba normalt och det är inga problem att hålla rent under kanten.

    Svara
    • Birgitta

      Problemet med att prova någon annan sula är att om Vicke drar av sig skon så finns risken att han även drar av så mycket horn att det sedan inte går att spika på NYA skor.

      Och även om det finns hästar som i absolut värsta fall hade kunnat ridas utan skor i tex ridhus så tillhör ju inte min gosse den kategorin utan då hade han ju näst intill få gå i sjukhage preparerad med en massa mjuk sand- typ….

      Så även om det är otroliga pengar för skoningen så får det bli så till att börja med- jag vågar helt enkelt inte chansa så mycket otur som jag har haft….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>