Veckan som gått

image

Oj vad snabbt veckan gick men så tycker jag oftast att det är.

Det hände väl inget sensationellt som jag kan påminna mig utan jag tränade en del på egen hand, åkte till X på fredagen och var och tävlade på lördagen.

I fredags hade jag turen att få besök av min fd hästskötare Lina som både tog lite kort och filmade och jag tänkte visa er resultatet de kommande dagarna även om jag blev ganska förskräckt över hur illa jag sitter till häst.

Det har jag förvisso ”alltid” vetat men ibland fungerar vissa förträngningsmekanismer alltför bra- tyvärr!

Detta kommer jag att försöka att arbeta med framöver- ännu ett projekt att ta tag i!

Tävlingen gick väl sådär, resultatmässigt var det ingen höjdare men känslan på framridningen till båda klasserna var jättefin så det känns ändå som att det går åt rätt håll.

Att Vicke nu inte har glott på flera tävlingar i rad känns också hoppfullt- det kommer säkert att komma enstaka bakslag men nu vet jag att han också kan gå utan att se spöken både här och där.

Avmaskning blev det i tisdags och därför vilodag i onsdags men inga maskar i sikte.

Det hade jag inte förväntat mig heller- därtill är den bruna herren alltför rund och ser fantastiskt fin ut i hårremmen som nu har antagit en ljusare sommarkulör.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Louise

    Har du gjort träckprov innan avmaskning? Jag är lite nyfiken på hur folk egentligen gör? 😛 har nämligen nyss lämnat in träckprov där de kollar rubbet, men det kostar ju också därefter….och jag undrar lite som sagt hur alla andra gör med sina hästar och avmaskning?

    Svara
    • Prick

      Ja, den tanken slog mig också. Egentligen ska väl inte veterinärerna skriva ut recept utan att man kan uppvisa svar efter analys/träckprov?

      Jag brukar ta prov två gånger per år, tar inte alltid odling och kollar bandmask kanske vartannat år.

      Svara
    • Birgitta

      Vi gör en obligatorisk kollektiv avmaskning på anläggningen och denna ombesörjs av stallägaren som i samråd med veterinär införskaffar avmaskningsmedel.

      Vi brukar ta träckprov på en del av hästarna innan. Utfallet av detta brukar variera men ingen av mina hästar har någonsin haft några större mängder mask, oftast inget alls.

      På den tiden jag stod på ridskolan (där det då var upp till var och en att avmaska som man kände för) tog jag träckprov de sista åren och behövde i princip aldrig avmaska eftersom provet visade så låg maskförekomst.

      Svara
  2. johanna

    Jag vågar knappt erkänna… 🙂 Om gården/stallet gör gemensamma analyser för att hålla koll på parasittryck på häst och i hagar osv så gör jag såklart analys. Och betalar gärna för det. Hittills har min häst haft mask varenda gång och vi har stått i 4 olika stall i vårt liv. Men det kanske blir så med mycket inackorderingar? Om stallet/gården inte är intresserade av detta, och det är upp till var och en, så köper jag maskmedel från England och kör en omgång vår och en höst. Detta har hänt 2 gånger hittills på 5 år och det blir så detta år. Jag brukar tänka på vad han fått tidigare, och antingen blanda med nytt medel, eller fortsätta på samma beroende på hur länge det gått mellan analyserna.

    Danska veterinärer (välrenommerat företag) gick ut med en varning för två år sedan att de hittat hästar fulla med mask som visat låg nivå på träckprov och därmed inte avmaskats. Kanske har analyserna blivit bättre och säkrare n? Och hur det är i Sverige törs jag inte uttala mig om.

    Svara
    • LenaB

      För några år sedan hade jag en häst som på flera träckprov inte visade något alls, trots att vi misstänkte att det kunde röra sig om parasiter. Till slut provade vi att avmaska ändå, och inom bara några veckor var det en stor skillnad på hästen! Så uppenbart fanns där parasiter, även om proven inte visade på det.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>