Film från i fredags

Ja, det var inte roligt att se denna filmen kan jag säga men om jag ska försöka se det från den positiva sidan så är det nyttigt att se hur illa jag sitter (ser ut som att mina skänklar inte är stilla en sekund….)  så att jag kan ta tag i detta IGEN.

Dessutom syns det tydligt att mina tafatta försök till slutor är just så dåliga att betyget 5, som vi alltid får på tävling är berättigat.

Men som sagt; det skadar nog inte att jag tittar på detta då och då och påminns om hur jag INTE ska rida ha ha ha…

Stort tack till Lina som ville komma och filma- det var verkligen mycket nyttigt.

40 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hedwiginnan

    Det är känsligt att lägga ut film och man stirrar sig själv gärna blind på det som är negativt. Men även om du behöver släppa ner skänkeln och räta upp ryggen så har du en väldigt stadig och fin hand tex . Han ser nöjd ut så även om du upplever att din sits inte är estetiskt snygg så är du ändå stilla och stadig och håller inte på o stör honom.
    Vicke själv tycker jag som jag sagt flera gånger tidigare är urfin. Emellanåt är han riktigt flott i traven! Galoppen är också fin ,jag skulle bara vilja snärta upp den lite till. Men helt klart en häst jag själv skulle kunna tänka mig!

    Jag tror på att rida utan stigbyglar och att stärka upp bålstyrkan. 🙂 Du får börja på gym helt enkelt.. 😉

    Svara
    • Birgitta

      Usch…gym vill jag undvika till varje pris.

      Jag anser att man i görligaste mån ska låta bli att göra saker som man absolut inte måste om man inte vill och gym har jag provat under en ganska lång period och tyckte det var lika aptråkigt hela tiden.

      Svara
      • CeciliaL

        Tycker inte du ska ga pa gym om du hatar det, utan jag skulle rekommendera att du tar nagra privatlektioner av en bra kunnig sjukgymnast eller personlig tranare och be om specifika traningar for att starka brostryggen, och rata upp axlarna/dra tillbaka huvudet. Sen kan du gora dessa hemma, framfor tvn om du vill t.ex.. Det ar exakt vad jag har borjat gora, da jag har svart att komma till gym och istallet tranar hemma och gar pa klass (som jag tycker ar skitkul). Nagra latta vikter, plus ovningar som inte kraver vikter men kanske en hoprullad handduk, sa ar du redo att borja och kan gora litet varje (eller varannan) dag.

        Skankeln vet jag inte hur man fixar, men kan du inte be tranaren (dvs ridtranare!) om tips? URvanligt problem for ovrigt, eller hur? Du ar inte ensam!

        Om du red daligt skulle hasten INTE kunna ga bra, sa hang inte upp dig pa detaljerna, utan planera bara hur du ska fixa dem! Visst ar det otrevligt nyttigt att se video av sig sjalv, har ocksa gatt igenom samma procedur och det var verkligen ett ’wake up call’, men ack sa nyttigt…

        Svara
  2. Dagge

    Vad kul att se film :-). Han är verkligen superfin din häst! Visst finns det saker att förbättra i ridningen men vilken ryttare är felfri ? Tycker ni är flotta!!!

    Svara
  3. Frida

    Visst finns det att jobba på, precis som för alla andra. Men visst har du skrivit att han är svår att sitta på också? Det jag tänkte på mest är att det faktiskt är stor skillnad på de första minuterna och de sista, blir mkt bättre i slutet. Och det var kul att se Vicke på film, en superfin häst 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Kan inte skylla på att Vicke är svår att sitta på för det är han INTE längre- när jag köpte honom var han däremot GRÄSLIG 🙂 !

      Svara
  4. johanna

    Kul att se och vilken lång film. Härligt! Jag tycker ni är duktiga och återigen att Vicke är så fin 🙂

    Det där med sits är ju så svårt. Vi har inga speglar i vårt ridhus så det går fort att lägga sig till med ovanor. Undrar vad jag själv har hittat på senaste veckan? Hmm vid närmare eftertanke så vet jag att jag har för långa tyglar och faller lätt fram. Tenderar ibland att lägga högerhanden över manken istället för att se till att han tar höger skänkel. Ajabaja!!

    Tänkte på det där du sa om att dutta med dressyrspö. Jag har slutat att rida med spö ett tag för jag tenderade också att dutta istället för att rida ordentligt. Kan ju ta det kort stunder om det skulle behövas, men hittills går det faktiskt bra utan.

    Hoppas på mer film framöver 🙂

    Svara
  5. DRESSYRLIV

    Hej Birgitta!

    Först och främst: strongt lägga ut film på bloggen! Och med strong menar jag inget annat än att det är tufft gjort eftersom jag VET hur folk kan bete sig här på nätet. Om man så hade hetat Charlotte Dujardin så kan jag ge mig den på att allsköns tips hade vällt in från när och fjärran. Från den ena skogstomten efter den andre…

    Nu har jag inte sett dig rida på ett bra tag och jag vill verkligen säga att du förbättrat din sits avsevärt! Kul! Att din häst är fin vet du redan att jag tycker 😉

    Jag vet att du uppskattar ärlighet och inte enbart hurrarop från dina läsare, men jag kan faktiskt inte sluta förvånas och nästan skämmas lite för hur det väller (nåja inte riktigt men nästan) in tips om hur du bör förbättra din sits och därigenom ridning. Information som säkert kan vara nyttig och värdefull i någon situation, men nu har du inte ens bett om andras tips och trix och då måste i alla fall jag säga att jag tycker det är ett märkligt sätt att agera på. Inte kan jag i min vildaste fantasi tänka mig att dessa personer hade gått fram till dig IRL medan du satt o red o kom med en massa tips? Nej det är märkligt hur människan fungerar där bakom en skärm…

    Svara
    • CeciliaL

      Om du menar mig, sa kommenterade jag mest for att jag reagerade pa forslaget att Birgitta skulle trana pa gym. Tycker inte jag sa nagot om att forbattra ridningen, och inte heller kan jag battre sjalv. Men om jag kanner Birgitta ratt vill hon hellre ha nagra forslag an *enbart* folk som sager oh sa fint (vilket jag for ovrigt redan sa om bilderna haromdagen). 🙂
      Jag skulle nog aldrig vaga lagga upp en film offentligt av mig sjalv ridandes, sa dar haller jag med! Strongt och modigt, Birgitta!

      Svara
    • Birgitta

      Det finns ju skäl till att jag inte lägger upp filmer när tidigare eller nuvarande tränare har ridit mina hästar.

      Notera också att filmen från i fredags är musiksatt så att man INTE hör vad X säger.

      Ovan är mycket medvetna val från min sida då det TIDIGARE förekommit trista kommentarer när jag lagt ut filmer.

      Då har plötsligt diverse ”Stinor”, dvs människor som aldrig annars kommenterar på bloggen, kommit med alla möjliga åsikter och inte alltid så snälla.

      Svara
    • Minstral

      Jag hade för min del lika gärna kunnat ta det med Birgitta irl eller på fb. Hade jag lagt ut en film på mig och Diego där jag påpekade mina uppenbara problem så hade jag nog förväntat mig att få tips. Inte någon taskig anonym kritik, men lite tips 🙂 Bara för att man själv har fel och brister så kan man väl få tipsa andra om vad man själv hade gjort/har gjort för att rätta till sina brister, sen har man då själv kanske andra brister såklart 🙂

      Svara
  6. LenaLu

    Han är så fin Birgitta, snyggt ridet. Skulle vara glad om vi såg så bra ut som ekipage.Ibland när man filmar eller ta kort tycker man att usch vad hemskt. Men när man tittar på det m lite distans så tänker man att det inte alls var så pjåkigt.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ha…ja, DET minns jag från tiden då jag tävlade i hoppning. Ju fler gånger jag såg samma film desto bättre tyckte jag att de språng som jag från början tyckte var kassa var 🙂 !

      Svara
  7. Minstral

    Jag tycker du är väldigt hård mot dig själv! Och det är iofs bra, man ska vara sträng mot sig själv för att sträva efter att bli bättre. Men man måste kunna se det positiva också, jag tycker det överlag ser bra ut, men du måste försöka få till mer tramp i stigbyglarna, vet att jag har sagt det förr och då har andra sagt att de bara ”ska hänga där”, men jag tycker inte det och det ser man tydligt på din film. Även när man rider dressyr ska man ha tramp i stigbyglarna.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, som jag skrev så kunde det TIDIGARE hända att det kom trista kommentarer när jag la ut filmer (men det är flera år sedan).

      Svara
      • Minstral

        Men ”dressyrliv” gick ganska hårt åt kommentarerna, vilket jag inte fattar??

        Svara
    • DRESSYRLIV

      Nej, det är ingen som varit DIREKT dum. Förstås. Jag bara reflekterar över det otroligt intressanta faktum att när man lägger upp en film på bloggen eller exponerar sig på ett eller annat sätt på nätet, så ska det direkt komma in en massa råd från kreti och pleti om hur man ska göra för att bli en bättre ryttare. Jag har nog aldrig sett fenomenet i verkliga livet – såvida inte det är så att man verkligen FRÅGAR någon rakt ut ”du Lena, vad tycker du att jag ska göra för att förbättra min skänkels position”, till exempel. Jag hade blivit direkt sur om någon kom fram till mig och gav mig råd när jag satt och red, utan att jag bett om hans eller hennes råd. Jag tror ju inte att Birgitta lägger upp filmen för att hon är i behov av råd från sina läsare (vilka många hon inte ens vet vem de är och därmed inte själv har möjlighet att varken göra en egen bedömning över hans eller hennes egen förmåga i sadeln PLUS att alla här bakom sina fina nicknames är helt anonyma, inte är det väl så att ni själva samtidigt som ni kommer med tips och råd lägger ut en egen film på er egen ritt?). Sedan är det ju så att Birgitta tränar för en duktig tränare vilkens meritlista troligtvis slår bra mycket högre än många skogstomtars här på nätet … Så man får helt enkelt anta att Birgitta får de råd och tips hon behöver, från mer professionellt håll. PLUS att jag är HELT övertygad om att Birgitta vet om att man till exempel som dressyrryttare ska trampa ner hälen, det behöver man väl knappast höra?

      Så nej, ingen har varit dum. Jag blir bara så trött på alla ursäkt uttrycket, tomtar, så kommer med råd, till en som inte bett om det, till en som troligtvis bara visar filmen för sina läsares skull, till en som tränar för en mycket duktig tränare, till en som troligtvis redan har full koll på precis allt som nämns här ovan.

      Svara
      • CeciliaL

        Visserligen haller jag med dig i mangt och mycket, men alltsa man lagger val upp grejor (filmer, inlagg, bilder, kommentarer, lankar etc) pa en blogg for att diskutera? Och jag vet att Birgitta MANGA ggr diskuterat hur mycket roligare det ar att fa kommentarer som inte bara ar ’ooh, fint’, och att hon uppskattar diskussioner.

        PS Jag ar inte nagon tomte, jag kanner henne IRL. 😀 😀

        Svara
        • Birgitta

          Jag tycker att det är en mycket intressant diskussion som Liv väcker här och den har fått mig att tänka till hur jag själv agerar.

          Nu är det i just fallet med ”fredagsfilmen” inte så att vilt främmande människor har kommit med råd och dåd kring hur jag kan förbättra min sits och jag tror absolut att det som skrivits gjorts i all välmening.

          Och ja, jag tycker om när ni kommenterar- både positivt och negativt.

          Å andra sidan kan jag förstå att man som Liv reagerar för jag har ingenstans i film-inlägget EFTERFRÅGAT råd eller tips- dessa har kommit helt oombedda.

          Och det är väl detta som Liv har reagerat på och som har fått mig att tänka efter hur JAG kommenterar på Facebook/ bloggar/ diskussionsforum.

          Och ja, det är nog lätt att man klinkar iväg en oombedd kommentar- det ska erkännas.

          Och mottagaren kanske blir glad och tycker att man bryr sig, sur och undrar varför man lägger näsan i blöt eller allt där emellan…..

          Svara
          • CeciliaL

            Men AR kommentarer ’oombedda’? Ar inte liksom hela iden med att du lagger upp saker pa en blogg faktiskt ett satt att BE om kommentarer (aven om man kanske inte skriver rakt ut ”KOMMENTERA GARNA PA X, Y och Z”. Att kommentarerna inte faller en pa lappen ar val en annan sak, det kan man ju inte styra. Och lagger man upp en bild eller video sa vet man ju redan innan att man kommer fa kommentarer/konstruktiv kritik/destruktiv kritik etc. Vill man inte ha kommentarer eller tips, sa ar ju enda sattet att inte lagga upp en film/bild. Jag forstar inte att nagon kan tycka det ar ovantat att fa tips och kommentarer och kritik pa en film. Och, som sagt, en kommentarssida som bestar enbart av ’fin hast/fint ridet’ atfoljt av bloggarens ’tack’, om och om igen (som vissa fjortisars) ar ju hopplost trakig. Istallet fick jag mig en tankestallare – vad var det Birgitta inte var nojd med? Vad kan JAG lara mig av detta? Vad skulle JAG (som inte ar vare sig tranare/dressyrryttare eller agare av en hast av den typen) kunna lara mig av filmen och kommentarerna den framkallade? Osv. Jag tycker denna diskussion var jattebra! Nu undrar jag vad mina skanklar pysslar med dar nere, och hur JAG skulle se ut pa en video (valdigt lange sedan jag blev filmad). Inte for att jag kan ta reda pa det just nu, da hasten ovantat ar allvarligt halt, men det ar nog nagot jag maste ha i atanke nar jag far tillfalle.

            Att Birgitta ar modig och lagger ut bade ditten & datten som manga andra inte skulle gora, samt att hon moter kommentarer och kritik pa ett sansat och moget satt – ja, det ar det som gor denna blogg helt annorlunda fran de flesta, och ar en av dess styrkor.

      • Hedwiginnan

        Om Birgitta hade sagt till mig att hon var missnöjd med sina fladdrande skänklar o svårighet att räta upp sig om jag hade stått framför henne så hade jag fortfarande sagt att hon kan prova att rida utan stigbyglar samt jobba med bålstyrkan på gym. Av den enkla anledningen att hon är ambitiös o vill förbättra sig. Hade jag tyckt att hon var ett hopplöst fall hade jag inte sagt någonting utan bara konstaterat att det får hon nog leva med. Bryr mig inte om att det i din värld gör mig till en Kretipletitomte

        Svara
      • Minstral

        Jag känner Birgitta irl, så jag är ingen tomte 😉 Men herregud vad tråkigt det hade varit med typ 30 kommentarer som bara sa fiiint! Kanske inte för Birgitta men jag gissar att hon vill ha bloggläsare också. Nej, hon bad inte om tips, men om någon skulle t.ex. lägga upp en bild på fb och skriva ”också mitt jädra risiga hår”, men inte ber om tips på hårprodukter, så skulle jag ändå skriva: -Har du provat xxx?

        Jag skriver inte för att trycka till folk, jag skriver för att vara snäll och hjälpsam. Har jag ett tips så skriver jag det, sen får man ta det till sig eller inte, självvalt. Trampa ner hälen har jag aldrig sagt, jag sa tramp i stigbygeln, vilket jag helt tydligt ser på filmen att det inte är, den halkar omkring i stigbygeln. Att jag tog upp det igen är för att sist jag skrev det var det en kör som skrev att nä foten ska bara hänga rakt ner, jag håller fortfarande inte med.

        Jag gillar denna bloggen eftersom det är högt i tak här, blir det en stryka medhårs-blogg så läser jag någon annan. Nu tror jag faktiskt att Birgitta tycker om diskussioner och inlägg där det blir lite debatt 😉

        Svara
  8. Anonym

    Han är superfin! Riktigt roligt att se:-). Formen har blivit många snäpp bättre, börjar det märkas i protokollen också?

    Svara
  9. Elin G

    Kul med film! Jag tycker att du ser mjuk och följsam ut som ryttare och Vicke ser nöjd ut. Så flott han är!

    Svara
  10. DRESSYRLIV

    Intressant läsa hur detta utvecklas! Och ja, självklart är det dödstrist att BARA läsa ”oh så fina ni är”, men ett annat, mycket trevligare angrepssätt (tycker i alla fall JAG) är att skriva ”oj, vad du har förbättrat din sits i förhållande till den film jag såg i höstas”. Eller ”ja här ser man verkligen förändring på Vickes form, kul att ni har hittat ett bra sätt att arbeta på” – och sedan kan man ju vidareutveckla det istället. För hur det än är och hur jag än i viss mån kan förstå era tankegångar (om att ge råd) så tycker JAG inte att det är ett trevligt sätt att bemöta en film på (som någon lagt upp och som dessutom redan tydligt och klart deklarerar sina brister). Men alla är vi olika och väl är väl det 🙂

    Svara
    • CeciliaL

      Jag har inte sett nagon annan film, sa kunde inte komma med kommentarer om forbattring! Kan bara kommentera pa vad jag ser framfor mig har och nu, faktiskt. Maste ha missat om det var nagon tidigare film! I och med att hon deklarerat sina brister sa har hon val bjudit in till att kommentera hur man EVENTUELLT kunde tanka sig att losa dessa brister (som kan vara verkliga eller bara overdriven sjalvkritik).

      Svara
  11. Linda Ferne

    Strongt av Birgitta att lägga ut film! Händer allt för sällan.. Och vad gäller kommentarer/råd/tips kan jag inte se nåt annat än det hon själv påpekar som ska förbättras! Tycker det är så häftigt att se framsteg för både häst o ryttare. Den målmedvetenheten o planeringen B har, önskar jag se mer av . Är ju lite av inspiration för oss alla! Så fram för fler filmer som jag ( hobby/promenadryttare) kan ta till sig..

    Svara
  12. Minstral

    Haha, jag är supermodig och har t.o.m. lagt upp filmer på buke, kolla under dressyrfilmstråden. Jag har också en jätteduktig tränare och jag hade inte blivit sur om någon kom med tips och råd, men det är inte säkert jag hade tagit dem till mig. Som t.ex. den film jag lade upp vet jag att mina händer är låga och brett isär, och det är meningen där vi var då, så det tar jag bara ingen notis om om någon hade sagt. Hade jag fått tips om saker jag inte provat så hade jag nog testat fast jag har en superduktig tränare 🙂 Ofta ger jag tips om kommer från min tränare som hon har sagt till mig och det kan aldrig bli fel tänker jag 🙂

    Svara
  13. Görel

    Det jag kan se i filmen är att du tycker mycket om det du gör, vilket få mig som icke hästmänniska att fundera över vad som är det roligaste med hästhobbyn? Själv har jag suspekta hobbies som att sy historiska kläder, brickväv, nålbindning och allt möjligt annat. Där är det roligaste att fundera ut och hitta lösningar för att komma till ett resultat. D.v.s en fin dräkt, eller ett vackert band. Men ibland är det roligaste att visa upp de gamla teknikerna, som brickväv, nålbindning eller slygning. För en som inte vet så mycket om det låter det säkert obegripligt och jag får ibland frågan varför jag håller på med något sådant, där av min fråga, vad som är roligast med hästhobbyn. Är det tävlandet, tränandet eller att pyssla om hästen. Förmodligen är det kanske något annat eller en kombination. Hur som helst förstår jag att det är både roligt, jobbigt och tillfredsställande och ger oändligt mycket. 😀
    En svår fråga att svara på, det vet jag och det finns säkert lika många svar som utövare.

    Svara
  14. Rackemarie

    Kul att få se ridfilm förstås! Måste säga att Vicke ser ut att vara en superfin häst med härliga kvalitéer ( men det vet du väl redan ). Nu kommenterar du ju själv så insiktsfullt Birgitta vad du tycker att du behöver träna i din sits, men för att citera en mycket välmeriterad ryttare och tränare ”Det är inte alltid det är den snyggaste sitsen som är den effektivaste.” Sedan inte sagt att man inte kan förbättra. Har själv problem med en högerfot som lever sitt eget liv. Så jäkla irriterande rent ut sagt Märks mer när jag blir lite trött och okoncentrerad. Tycker som du att gym är aptråkigt, men gör lite coreträning, yoga och stretchövningar för att öppna upp höfterna hemma. Ett stadie i all inlärning är ju just det där att man blir medveten om vad man kan förbättra. En del kommer ju inte ens till det stadiet utan sitter och är omedvetna om sina fel och kan därmed inte ens förbättra sig.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>