Exakt så är det!

Sitter och läser detta inlägg och det känns som att läsa ett av mina egna eftersom jag har tagit upp detta i bloggen flera gånger.

Ja, vi som har våra hästar inackorderade ska vara glada att det finns massor av stallägare som vill sponsra oss- för det är precis vad som sker även om en hel del inte alls verkar förstå detta utan tvärtom klagar på dyra stallhyror och allt som man inte tycker sköts som de vill.

Hade man som stallägare inte bara tagit avtalsenligt betalt för allt ARBETE man utför utan även debiterat för allt som förstörs, slits ut och går sönder av ren oaktsamhet; tja då hade våra stallhyror säkert fördubblats.

Jag undrar hur många som tänker på allt som förbrukas i ett stall; allt från småsaker som grimskaft och saltstenar till dyrare saker som en skottkärra eller en ny vattenkopp?

I princip alla stall jag känner till debiterar inte extra för av hästägarens älskling förstörda saker (boxväggar, hagstolpar och dylikt) och jag undrar hur många som ens hade velat/ vågat skriva på ett sådant inackorderingsavtal- för det kan ju bli fruktansvärt dyrt, framför allt om man måste anlita en hantverkare som betalas avtalsenligt.

Nej, som stallägare gissar jag att man många gånger biter ihop när häst X för ”trettioelfte” gången tuggar itu en hagstolpe eller gör nya märken i boxväggen och vi hästägare kanske många gånger inte ens reflekterar över allt som våra hästar förstör?

Jag ser ibland hur nonchalant man hanterar saker som man inte själv har betalat för och undrar i mitt stilla sinne om man hade varit lika slarvig om man köpt saken för egna pengar?

Som sagt; tack till alla er som jobbar för oss bortskämda hästägare- utan er hade många av oss inte haft någonstans att göra av våra hästar!

33 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Verkligen bra skrivet och heelt rätt.

    Har ju iofs just nu bara en inackordering och det fungerar jättebra men har haft andra tidigare som man verkligen inte alls uppskattat.

    Svara
  2. JohannaB

    Fast, bara för att vara motvalls, många stallägare skulle behöva vara mycket mer profesionella också…
    Skulle vi se det som en tjänst vi köper, av ett företag och med mig som kund, skulle vi nog kräva lite bättre bemötande och att man håller sitt avtal men å andra sidan skulle nog företagaren (stallägaren) också kunna ta mer betalt?
    Ju större stall ju mer profesionellt brukar det bli, men i mindre stall kan stallhyran ändras hipp som happ, vad som ingår förändras efter utbud och tillgång (av strö, foder, hagar, boxbyten etc) och stallägaren kan gnälla om hur dyrt saker blir eller hur mycket back de går… Men ändra priset då? Jag som kund tänker inte ge dricks direkt, vi gör inte så i Sverige, behandla mig som en kund med bra service och ditt företagande proffsigt och ta det betalt du behöver för att vilja ha mig som kund?
    Så, nu har jag gnällt nog för idag 😉
    Och nej, jag har INGA inackorderingar och vill inga ha 😉
    (däremot jobbar jag inom affär och tjänstesektorn och är van vid anbudshantering och kundservice, men på en lite mer proffsig nivå än de flesta inackorderingsstall tycker jag själv ;))

    Svara
    • Prick

      Det är få som är beredda att betala vad det kostar. Bara en sån sak att moms upplevs som konstigt och DYRT?!?

      De som är uppstallade i stall med vita löner och ordning och reda vad gäller underhåll och annat är en helt annan kategori människor än de som står i stall du beskriver.

      Svara
  3. AU

    Jag ser mig inte som en ”bortskämd” hästägare, jag ser mig som en hästägare som betalar för den tjänst jag köpt av min stallägare. Det finns ett kontrakt där stallägaren talar om exakt vad som ingår i den hyra jag betalar varje månad och det är stallägaren själv som bestämt vad hen vill ta betalt för sin tjänst och vad som ska ingå i det priset och det är bara jag som hästägare som kan bestämma om det är rimligt eller inte, dvs ingå avtal med stallägaren.

    Jag tycker att stallägare ska ta så mycket betalt ”som det behövs” för sina tjänster men då förutsätter jag som kund också att tjänsten levereras enligt det avtal vi har och jag accepterar inte diverse mystiska ändringar som ”bara kan ske” helt plötsligt (t ex nu ingår inte det här längre, nu ska ni själva betala vad hästen gjort sönder osv).

    Självklart blir det dyrt för oss hästägare när vi ska betala ”vad det faktiskt kostar” till stallägaren, en stallhyra på ca 6 000 kr är inte orimligt någonstans, dvs helt adekvat summa för stallägaren att ta in på en box i månaden men mycket pengar för oss hästägare som ska betala det med skattade pengar. Fast å andra sidan – det är ju ingen mänsklig rättighet att ha häst… Dessutom finns det ju billigare alternativ än helinackordering om man ska ha sin häst uppstallad och det är väl just helinackordering som brukar ha stallhyror runt 6 -7000 kr i månaden…

    Och huruvida man är rädd om saker eller inte är i alla fall för mig en uppfostringssak och inte beroende på vem som betalat för det.

    Svara
    • CeciliaL

      Amen to that! Dvs stallagaren sager till mig vad som ingar och vad det kostar, jag accepterar kontraktet och betalar, da ar det upp till dem att bestamma vad de ska ha betalt och upp till mig att bestamma om jag har lust att betala det (eller valja nagot annat stall som tillhandahaller det jag vill ha och vill betala for).

      Hade tankt ta en inackordering nu nar jag har eget stall hemma, men kan inte riktigt forlika mig med det krangel som jag ar totalt overtygad att det kommer att innebara. Att faktiskt tjana nagra reella pengar pa det hade jag inte raknat med, utan det var mera for att det skulle vara behandigt att kunna utnyttja inackorderingen till att byta tjanster med (istallet for att, som jag nu gor, betala for en hastvakt att komma vid behov).

      PS jag ar ocksa valuppfostrad! Haller helt med om den kommentaren.

      Svara
  4. Hedwiginnan

    Jag betalar 5000:- plus att jag köper eget foder och mockar själv. Tycker inte jag är bortskämd. Stallchefen där jag har min häst är förmodligen den nästa tänkbara så jag klagar inte utan det är värt varenda krona. Blir lite irriterad på generaliseringen i inlägget.

    Svara
  5. Prick

    Generalisering eller ej, jag tror ingen av er som tycker att stallägaren får betalt för utfört arbete har haft egna inackorderingar.

    Svara
    • JohannaB

      Nä, men brukar du ge dina stallägare dricks då?
      Det är inte den inackorderades problem att stallägaren satt ett för lågt pris och inte den inackorderade som ska ha dåligt samvete gentemot stallägaren.
      Hur många har dåligt samvete för att frisörerna har priser som gör att de ofta inte går runt på sin verksamhet?
      Att apoteken har så dålig avans på receptbelagda läkemedel att de tvingas sälja dem med förlust och försöka hämta in vinsten på sminkförsäljning?

      Svara
      • Prick

        Skumt resonemang. Vad har dricks med saken att göra? Nej, jag ger ingen dricks. Jag får ingen heller av min inackordering. Som fö betalar närmare 6000 i månaden och det täcker egentligen ingen arbetskostnad alls. Därtill inget jag gnäller över. Jag konstaterade bara att artikeln var väldigt rätt. Och att den som tycker något annat näppeligen haft någon inackordering själv.

        Svara
          • Minstral

            Fast då tycker jag det är konstigt att du resonerar som du gör? Sen det där med att höja hyran, många hästägare har inte fattat det där med att hyran höjs varje år, precis som en lägenhetshyra, saker blir dyrare, tänker om det är det du menar med att saker händer hipp som happ? Sen ibland måste man ändra saker för det bara drar iväg. Ta det här med täcken, vi skrev bara täckesbyte i kontraktet och hujedamig vad det krånglades med täcken och halsar och skit. Så vi ändrade det till ett täcke av och täcke på, inga halsar, inga bensnören, annars hade den tidsåtgången gjort att vi fått höja hyran vilket vi inte tyckte var bättre. Sen är det väl klart att det finns stallägare som inte är professionella, men hur professionell ska man behöva vara för några tusenlappar? Som hästägare får man ju förstå att man får vad man betalar för. Betalar man en hyra på ca 2000 får man väl vara glad att hästen har tak över huvudet?

          • JohannaB

            Nä jag tycker att många stallägare är oprofessionella.
            Och det hjälper inte att jag själv varit inackorderingsvärd, jag tycker det ändå.
            Hittills har inget av era argument heller lyckats få mig att ändra mig 😉

          • JohannaB

            Ett enkelt exempel är uppstallningsavtalen, det är inte ens man alltid får ett juridiskt korrekt hyresavtal för sin uppstallning (medan jag aldrig fått något annat när jag hyrt bostad). Likaså fakturering och kvitton, det är inte alla stall jag stått i som haft ordning på det.
            Uppräkning av hyra, absolut men då ska det finnas i avtalet hur den ska gå till (med hur lång förvarning). Och så det oproffsiga med att ”gnälla” om hur bortskämda hyresgästerna är och hur mycket back man går på dem, det är den som skrivit avtalet och beräknat prisets fel, inte den som valt att nappa på erbjudandet.

          • Minstral

            Fast varför väljer man att stå i ett stall där det i så fall är oprofessionellt? Kan det vara så att man väljer det för att det är billigt och ratar de som tar ca 6000 för att man tycker det är dyrt? Det är ju lite det jag menar med att man får vad man betalar för. Väljer man stallplatsen som kostar 2000 får man kanske räkna med att det är lite oproffsigt. Är man ute efter något annat så väljer man den dyra. Men då är min erfarenhet att folk väljer stallplatsen för 2000 och gnäller på skötseln, men vad tror man att man ska få för dessa pengar?

          • JohannaB

            Jag förväntar mig få vad som står i mitt avtal.
            På samma sätt som jag förväntar mig betala vad som står på prislappen i affären eller enligt offerten jag får hos bilmekanikern.
            Så nej ett felaktigt satt pris gör inte att man får förändra den tjänst man avtalat att sälja, och jag tycker det är ett oproffsigt synsätt som inte förekommer i så många branscher (som tur är) men som finns i just boxuthyrningssektorn.
            Jag har haft olika stallhyror och fått olika slags tjänst (enligt det avtal jag tecknat) och det beror inte på pris och vad avtalet erbjuder om man är professionell eller inte. Det går utmärkt att ha en kallhyra med helt kollektiv skötsel för 2000 kr (det har jag haft) och sköta det väldigt professionellt likaså som jag betalat 4000 kr (då ingick spån, till en början, och utsläpp, ibland visade det sig) och fått ett väldigt oprofesionellt bemötande.

          • Minstral

            Det är klart att man ska få det som står i kontraktet eller vad man muntligen kommit överens om. Men enligt mig är det inte riktigt där det stora problemet ligger. Det är att folk tycker det är så himla dyrt och då letar sig till billigare stall. Erbjuder någon fullservice för 2000 så bör man dra öronen åt sig, antingen är det någon som är extremt snäll och villig att sponsra andras hästägande eller så blir det skit, vad som än står i kontraktet. Man har ju ett ansvar som konsument också, är något alltför billigt så är det ofta något som är skumt. Hur som helst så är det så att vi som hyr ut boxar sponsrar många så att de öht kan ha häst, då kan man ju vara tacksam över det tycker jag. Min dröm är att priserna höjs rejält så att man kan få betalt för vad man erbjuder, men som det ser ut i dagsläget så är det svårt. Vi som då valt att ha inackorderingar har gjort så att vi lagt oss en bit över andra i området och det fungerar faktiskt. Och det är precis som du säger, vi sköter det professionellt. Det jag vill ha sagt med mitt inlägg är inte att man ska springa omkring och vara tacksam varenda dag, men man kanske kan få lite förståelse för att det kostar mycket pengar och går åt mycket tid. Istället väljer många att klaga över allt möjligt som inte blir fixat pronto eller att man inte har tid med tusen extratjänster. Hade alla stallägare tagit betalt för vad det egentligen kostar så är det många som inte kunnat ha häst. Då kan man väl vara lite glad över det?

          • Birgitta

            Jag håller helt med dig Minstral.

            Har ju genom åren sett och hört om stall i andra delar av Sverige där man knappt kan ta ut en stallhyra på 2000 spänn om man vill ha inackorderingar utan får antingen sponsra hästägarna genom att ta runt 1500:– månad för mer eller mindre ”allt” utom ridhus eller låta stallet stå tomt.

            Det kan ju vem som helst räkna ut att det inte blir någon vinst med dom summorna.

            Sedan är det absolut frivilligt att både ta emot andras hästar och sätta precis vilka priser man vill men som du så är i alla fall jag tacksam över att det finns dom som kan och vill hålla priserna nere och jag skulle om jag var VISSA hästägare hellre fokusera på detta än småsaker som inte fungerar.

            För min erfarenhet är också att hästägare vill ha allt så billigt som möjligt men kan ändå gnälla över sådant som jag anser är petitesser i sammanhanget. Och gud förbjudet att man skulle hjälpa till med en endaste liten sak…nä…då åberopar man minsann att man är en betalande kund…

    • Birgitta

      Jag vill nog påstå att den absolut största majoriteten av alla stallägare INTE får AVTALSENLIGT betalt för sina tjänster även i de fall där stallhyran ligger på runt 5.000:– även om detta i de flesta fallen är jättemycket pengar för den enskilda hästägaren och i alla fall i Skåne räknas som ”dyr stallhyra”.

      Betalar man 5000:–/ månad ingår det oftast ”fullservice” och ska man räkna på tidsåtgång för att fodra en häst 3-4 gånger/ dag, släppa ut den, ta in den från hagen, mocka och strö, göra i ordning foder osv + givetvis vad själva fodret och ströt kostar så tror jag inte att det blir så många kronor över.

      Räknar man sedan in vatten, el, saker som slits och förstörs så….

      5000:– per månad blir för övrigt 167 kronor per dag och det ska alltså då täcka både det arbete man gör med hästen och de kostnader som den medför…

      Givetvis är det stor skillnad om man som stallägare själv producerar foder och strö (halm) men man kan ju också räkna på till vilka priser man hade kunnat sälja detta till andra om man inte behövde det till de inackorderade hästarna?

      Sedan tror jag att det för många stallägare inte bara handlar om pengar när man har inackorderingar utan man ser måhända på verksamheten med andra ögon OCKSÅ.

      Någon vill ha sällskap till den egna hästen, avlastning (daglig eller vid behov)…tja, det kan nog finnas flera skäl till att ta emot andras hästar än i rent vinstsyfte.

      Om jag själv hade haft eget stall är jag ytterst tveksam till om jag hade ”vågat” ha några inackorderingar efter att ha läst skräckhistorier på tex Bukefalos om folk som inte gör rätt för sig, bara går upp i rök (med eller utan häst) osv. Så klart är detta avarter men det kan ju absolut inträffa.

      Svara
  6. Minstral

    Fast då kan man ju vända på och säga att om man betalar ett par tusen för uppstallning då tycker inte jag man som stallägare behöver vara ett dugg professionell, för de pengarna kan man t.o.m. vara otrevlig ju. Problemet är att hästägare som inte haft eget stall inte fattar vad det kostar, när man nämner hyran säger många att de tycker att det är dyrt. Jag skapade en tråd på buke där nästan alla tyckte vi låg för högt, men på er låter det som att ni är beredda att betala vad det kostar? Får inte ihop det? Vi är professionella och vi tar mer än andra här omkring, men inte så att det täcker arbetskostnad. När de inackorderade har tagit stallet när vi varit borta några dagar så fattar de hur mycket jobb det är, bara arbetskostnaden skulle bli högre än vad stallhyror är nu. Vi har väldigt bra inackorderingar nu och det är det som gör det värt det, att vi kan få hjälp när vi själv behöver åka bort och att man får ridsällskap. Vi tar 3000 inkl moms för box, fri tillgång till halm och hösilage, vi släpper ut och tar in, ett täcke på, ett täcke av (tar varken på eller av halstäcken), ger frukost, lunch, kväll och natt. Spolspilta, ridhus, liten utebana men i sommar kommer dressad gräsbana 20×60 stå klart. Mycket att rida ut på dock mest grusvägar, men tar inte lång tid till liten backe och havet. Vi ligger för lågt, men högre än många runt omkring, vi kommer absolut aldrig att sänka! Men vi har gott rykte och folk trivs och vi har faktiskt kö, 3 st, varav en kommer flytta in i höst för vi sa upp kontraktet med en, sköter man sig inte åker man ut helt enkelt, för de tusenlapparna får man mocka själv och sköta sig 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Blir lite nyfiken på den ni sagt upp. Hur togs uppsägningen emot? Och står personen kvar under viss tid? Det hade jag personligen tyckt hade varit jättejobbigt oavsett vad det hade stått i mitt hyresavtal.

      Svara
      • Minstral

        Vi har prövotid på några månader. Vi skriver då kontrakt på det. För denna hyresgästen gick prövotiden ut i april och vi valde då att inte förlänga kontraktet. Sen så får man såklart stå kvar tills man fixat annan box. Uppsägningen togs inte så väl emot men vi skildes ändå som vänner när personen lugnat ner sig 🙂 Men hon tyckte att min man (som är ”chef” i stallet) var en petig jävla Hitlertyp. Hon blev uppsagd för att hon var slarvig och inte riktigt tog hand om sin häst. Inga stora grejer, men glömde alltid ta in pallen, lånade saker utan att lämna tillbaka, följde inte stallreglerna. Även övriga i stallet reagerade och jag är noga med att vi ska ha ett bra gäng som älskar att vara i stallet.

        Svara
        • Birgitta

          All heder åt er som har så pass mycket skinn på näsan (samt har kö och inte står och faller med inkomsterna från boxuthyrning gissar jag) att ni ”vågade” säga upp denna person.

          Jag hade nog också varit en ”Hitler-stallägare” om jag hade tagit emot andras hästar men har sett många fall på motsatsen, dvs där stallägare ”tiger och lider”, antingen för att de är för snälla för att säga ifrån eller för att de behöver pengarna som stallhyrorna trots allt ger.

          Samtidigt kan jag se den andra sidan också; att man liksom är ”i händerna” på uthyrarens goda vilja eller vad jag ska kalla det.

          Hyr man in sig hos någon privat kan man ju bli uppsagd på helt annat sätt än på tex en stor ridskola eller av ett bostadsbolag om man har en lägenhet. Det känns som att det kan bli mer godtyckligt, med eller utan kontrakt och jag hade för den delen personligen inte heller VELAT vara kvar i ett stall där stallägaren tydligt markerat att jag inte längre är välkommen.

          Svara
          • Minstral

            Fast det är ju inte riktigt så, hyresgästen kan ju också välja att bryta inom prövotiden. Du är ju i händerna på hyresvärden i en lägenhet också, tillräckligt många varningar så blir du vräkt. Vi sa ju till denna hyresgäst ”tusen” gånger innan vi valde att säga upp. Det som vägde över var dessutom att de andra hyresgästerna började knorra, vi vill ha ett bra gäng som trivs i stallet. Vi var väldigt tydliga många gånger med att påpeka att ”ska du ha din häst kvar så är det detta och detta som gäller”. Våra andra hyresgäster har också fel och brister och gör saker som kan reta gallfeber på oss, men det som är bra uppväger. Så det ska gå rätt så långt innan vi säger upp. Sen är det möjligt att vissa tycker vi hakar upp oss på småsaker men vi är tydliga med vad som gäller och inget kommer liksom som en överraskning 🙂

          • Birgitta

            Vad jag menade med min jämförelse är att det är OTROLIGT svårt att säga upp en hyreslägenhetsinnehavare, jag jobbar ju med bostadsfrågor och vet att det ibland är näst intill omöjligt och kan ta väldigt lång tid. Där finns också olika lagar att beakta osv.

            Hyr man in sin häst hos någon kan man bli uppsagd på helt andra boliner och som jag nämnde så hade jag inte heller velat stå kvar i ett sådant stall även om jag hade haft ”lagen på min sida”.

            Det blir liksom mer ”familjärt” i vissa stall- på gott och ont givetvis och en del stallägare kan ha nycker som inte är så trevliga för omgivningen.

          • Minstral

            Jo så är det ju såklart. Men då tycker jag det är viktigt med kontrakt och att man har ett proffsigt bemötande. Efter att denna hyresgästen lugnat ner sig och hennes sambo ringt och pratat med min man så var det faktiskt inga sura miner från varken hennes sida eller vår. Klart att hon förstod att hon inte var en hyresgäst vi ville ha kvar, men det funkade över förväntan. Jag tycker det är bra att man kan säga upp folk om de bryter mot regler eller kontrakt upprepade gånger. De flesta har ju absolut inget att oroa sig över. Stå i ett stall med stallägare som har nycker skulle jag inte vilja göra i vilket fall. Fast det är min man som är chef (vi har valt att ha en som bestämmer) så diskuterar han allting med mig innan vi tar beslut om något. Han kan t.ex. fråga mig om jag inte irriterar mig på att x gör så och så eftersom det retar honom till vansinne. Då kan jag komma med en annan infallsvinkel och så kommer vi överens om att det inte är något som vi behöver ta upp utan bara låta passera eller så tycker vi lika och min man tar upp det med personen på ett snyggt sätt utan att någon annan hör på.

          • Birgitta

            Det låter som ett utmärkt sätt att hantera problemet på och just det där med att man tar upp det med berörd person i ENRUM.

          • Minstral

            Ja det är viktigt. Därför är en av våra regler att whiteboard-tavlan endast får användas till kortare info och trevliga meddelanden 🙂

          • Birgitta

            Verkligen utmärkt regel!

            Finns inget värre än att skriva sådant man inte kan ta face to face på tavlan. Fegt och så fel!!!

  7. LenaLu

    Det finns både knepiga stallägare som beter sig som om kundrelationer o service inte existerar i stallsvängen. Och andra sidan super sjyssta stallägare där de inackordera utnyttjar det till max. Men på de ställen jag har stått är de flesta i första kategorin, tyvärr.

    Svara
  8. Sara

    Oj, jag tycker man fick väldigt mycket för de 3000:-! Här i Uppsala skulle man få betala 4-5000:- för samma tjänst.

    Svara
    • Minstral

      Jo så är det ju, styrs av tillgång och efterfrågan och vad kunderna är villiga att betala.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>