Skillnad på träns och träns?

Jag är medlem på diverse köp och sälj-sidor vad gäller häst och ryttarutrustning på Facebook och slås av hur otroligt vanligt det är att man annonserar ut olika ergonomiska träns.

Jag undrar om de (tränsen) bara är en övergående modefluga eller om de ”traditionella” tränsen kommer att vara ett minne blott om X antal år?

Vad tror ni?

Själv har jag inte sett någon anledning att prova- tycker att mitt rundsydda Hööks-träns är jättesnyggt och fungerar ypperligt.

Men har ni provat och vad är ert utlåtande?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    På Misty kunde jag använda vad som helst, bara hon fick sitt Sprenger-bett 🙂
    Diego funkar inte alls på vanligt träns och har märkt stor skillnad när jag bytte till Micklem, diskuterade innan jag köpte det med veterinär och hon rekommenderade det starkt, inte minst för tändernas skull och bettet hamnar i munnen. Jag tror inte att det är en ”fluga” utan jag tror det är forskning som gör att det går framåt vilket jag tycker är bra. På sadelfronten har ju hänt massor sedan jag började rida men på tränsfronten har det stått stilla tills nu upplever jag.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror som du; att en del hästar blir hjälpta av att forskningen har gått framåt även på tränsfronten.

      Däremot tror jag att en del köpt tränsen för att de blivit poppis och inte för att hästen behöver det och då säljer man efter ett tag. Många av dessa träns är ju ganska dyra…

      Jag har svårt att tro att man säljer något nästan nytt om det behövs/ funkar.

      Svara
  2. Cristel

    Jag har köpt ett träns från PS of Sweden. De ska ju vara revolutionerande… Jag tänkte mer att det såg skönt ut med bred platta i nacken och smarta snabbknäppen till bettet. Ekologiskt läder och ett företag som faktiskt ger sina anställda i Indien bra löner var den sista faktorn. Därför ett sånt.
    Jag har inte märkt att min häst är helt annorlunda med detta, men vi trivs 🙂
    Jag hoppas inte det är en fluga att vi bryr oss om hästens bekvämlighet och hänger på forskning.

    Svara
  3. jannike

    Jag köpte ett micklem till min häst som var lite av och på hela tiden med kontakten i munnen, efter att ha läst att flera hästar som tidigare varit känsliga i munnen numera tagit ett ärligare stöd. Fick samma resultat och gnisslande tänder försvann. Provade först en bekants träns för att se om det blev någon skillnad. Hade aldrig köpt det bara för att det var något nytt m.m. Tycker dessutom att micklemtränsen är rätt fula.

    Svara
  4. Ann-Lena

    Har varit med om både och just med Micklemtränsen. En häst gillade det, den andra avskydde det. Sen tror jag faktiskt att det är en fluga. Det handlar mest om hur man spänner ett träns än hur det är utformat. Givetvis ska ett vanligt träns sitta bra men i slutändan handlar det om hur hårt man spänner.

    Svara
  5. Lindha

    Jag har ett dyòn till Salto och ett PS till Willy, båda anatomiska. Det som jag gillar är nackstyckena och på dyon tränset är nosgrimman ordentligt utskuren för bettet och nerverna osv 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag är för dåligt insatt så detta som jag skriver om kanske redan finns men annars tror jag att även ”vanliga träns” snart kommer att få bredare nackstycken tex om det nu är det som många tycker är det ”bra-iga” med de anatomiska.

      Svara
      • Anonym

        Ja, hööks har ju börjat med anatomiska nackstycken, bredare och utskurna vid öronen och jag tror tex hööks tränsen blir bättre och bättre i kvalitén eftersom de behöver hänga med i marknaden 🙂 tycker dock mitt dyon träns är ruskigt fint men hade lika gärna kunnat haft ett från hööks!:)

        Svara
  6. Jennifer

    Jag har PS-träns till min känsliga pålle, och köpte just ett till då de har utförsäljning. Är verkligen nöjd med deras träns, då framförallt det anatomiska nackstycket som faktiskt gör stor skillnad på min häst i ridningen. Men man ska ju inte tro att en häst som inte går på tygeln kommer börja göra det bara för att man köper nytt träns. 😉 Jag märker mest att min är mer tillfreds, blir snäppet mer eftergiven och de tillfällen hon blir spänd är det lättare att få henne avspänd igen med PS-nackstycket än med vanligt träns. Men har man inte en häst som är så känslig i nacken kanske man inte märker någon skillnad alls. Jag tror dock att det kommer övergå mer och mer i anatomiska framförallt nackstycken även inom andra märken, man ser att det kommer lite här och var hela tiden.

    Svara
  7. DRESSYRLIV

    Tror väl lite grand det är som så att har man problem med något kring hästens mun och huvudlag så är man i princip beredd att göra och testa ALLT! Minns att du själv skrivit om att du kunde ha öppnat bett-affär med tanke på Décimas (?) problem med munnen. Hamnar man där, så tror jag som sagt att man testar allt, kosta vad det kosta vill. I övrigt (det vill säga om man har en häst som fungerar väl på ett ”vanligt”, klassiskt, träns) så är det ingenting i alla fall jag skulle testa. Men det handlar nog mest om att jag, estetiskt sinnad som jag är, tycker de är så avskyvärt fula *ASG* 🙂

    Svara
    • Minstral

      Jag tyckte Micklem var asfult men jag bestämde då ändå att önska mig ett i julklapp, det roliga är att nu har jag vant mig vid det och tycker att det är riktigt snyggt 🙂

      Svara
  8. Rebecca

    Jag har en häst som är lite känslig. Har testat och äger ett micklem, har ägt ett PS. Men det som jag tycker fungerar allra bäst är en traditionell remontnosgrimma, han är känslig över tänderna nämligen. Och till det ett vanligt tvådelat bett eller ett nova. PS gav absolut ingen revolutionerande effekt (var dock inte remont jag provade utan engelsk nosgrimma) och jag var inte nöjd med det i övrigt. Micklem fungerar bra men är heller ingen revolution 😉

    Svara
  9. Emelie

    Jag har ett specialtillverkat nackstycke med urtag för öronen på mitt huvudlag. Detta då jag upptäckte hur känslig min häst är just över öronen. Fastnar ett öra om jag så bara trär på grimman så blir han smått tokig! Upptäckte då att nackstycket låg och red på öronbasen, såg till att få det åtgärdat, och numera är det bra mycket enklare att betsla honom.

    Om det har gjort skillnad i själva träningen har jag svårt att säga…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>