Så här lastar jag

Nu föreställer just denna film inte Vicke (så välnärd har han inte blivit i min ägo ha ha ha) men ungefär så här lastar jag både honom och tidigare hästar och tycker inte att det är något märkvärdigt.

Men jag vet ju att det finns en hel del som liksom blir jätteimponerade medan det för mig är helt naturligt.

Jag tror också att fler hade kunnat lasta sina hästar, om inte just så här så i alla fal enklare än vad de gör i dagsläget med medhjälpare, linor, havrespannar och jag vet inte allt- om de bara la lite (eller mycket) tid på att träna.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Så lastar jag också förutom att jag alltid har grimskaft eller longeringslina fast i grimman, just in case. Misty var inte rolig att lasta i början, skulle inte gå in, kastade sig ut o.s.v. Men det var bara att träna, träna och åter träna, det är ju faktiskt den enda som funkar. Till slut går det, men man får vara beredd att lägga ner tid, med Misty tränade jag varje kväll under flera månader.

    Svara
    • Birgitta

      Wow- det var verkligen idogt men det gav ju också resultat.

      Visst finns det otroligt svårlastade hästar pga tidigare dåliga erfarenheter eller av andra orsaker men ”vanliga, normalt hanterade” hästar går att lära att gå in i en transport så som på filmen.

      Enligt mig handlar det mycket om förtroende och vanlig uppfostran eller vad jag ska kalla det.

      Hästen ska helt enkelt (även om det inte alltid inte är enkelt i början) acceptera att göra det man ber den om- i detta fallet gå in i en transport.

      Egentligen ingen skillnad mot att tex gå in i en spolspilta eller något annat trångt utrymme….

      Svara
    • CeciliaL

      Precis – jag tränade morgon OCH kväll varje dag i 6 veckor, det funkar verkligen, fast skicka in honom kan jag inte ännu, men då talar vi om en häst som dels var livrädd för alla fordon (gick inte ens att leda honom i närheten av parkerad transport till att börja med) och som dessutom är rädd för smala utrymmen. Nu går han iallafall villigt in, och målet är förstås att skicka in honom.

      Svara
      • Birgitta

        Härligt att du kommit så långt och orkat vara ihärdig!

        Tyvärr har inte alla heller möjlighet att VARA ihärdiga, tex om de saknar egen bil och/ eller transport men HAR man detta har man inget att skylla på enligt mig.

        Svara
        • CeciliaL

          Fast allt kanns bortkastat nu nar hans karriar iaf ar over… OK, fast det ar ju bra att det gar latt och smidigt att aka till kliniken!!! 🙁

          Svara
  2. Frida

    Fördelen med att inte ha ridhus är att man alltid får lättlastade hästar. Man har liksom inget val, vill man kunna träna för tränare och kunna rida även på vintern så är det bara att se till att träna så att det går att lasta. Vi har haft några som varit lite knepiga men det har alltid löst sig efter ett tag. De jag alltid tänker på är att inte stressa eller bli irriterad (då är det kört), alltid ha lite godis att ge när de väl är inne i transporten det ska vara lite mysigt och trevligt där inne och att alltid köra lugnt. Många hästar tror jag ogillar transporten för att folk kör illa och det är obehagligt att stå där. Kör lugnt, sväng och bromsa så mjukt man kan och var inte rädd för att köra riktigt långsamt om det behövs.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har inte heller haft ”något val” genom åren, har förvisso ridhus men åker ju i perioder och tränar och tävlar ofta och kan och vill inte vara beroende av andras välvilja att följa med eller hjälpa till.

      Håller med angående att varken stressa eller bli arg när man lastar vilket är ganska vanligt har jag sett och med en svårlastad häst är det dömt att misslyckas.

      Håller också med om att man måste tänka på hur man kör med transport- det kan säkert skrämma en del hästar.

      Svara
  3. Jennifer

    Härlig video. 🙂 Har fått träna mycket lastning och även åkning med min. Har gått från att vara svårlastad och tagit någon timme ibland, med bakutsparkar och stegringar och sen panik i transporten vid några tillfällen där vi knappt kunnat åka alls. Till att nu vara så lättlastad att till och med min pappa som inte är särskilt hästvan kunde leda henne mot transporten och släppa henne på rampen så hon gick in själv. Eftersom vi har hästen på en hyfsat stor anläggning och alltid ska till tävling, träning eller veterinär när vi åker så använder jag alltid grimskaft dock. 🙂 Men det är så himla kul att se utvecklingen och resultaten man når efter all träning.

    Svara
  4. Trasselkvast

    Jag lastar likadant men med grimskaft över halsen eftersom hon var tionde gång måste stanna första gången för att därefter springa på. Av någon anledning. Hon har aldrig varit så svårlastad, men lite problem har vi haft. Jag lärde henne att gå in själv genom att ställa en annan häst bredvid i transporten och sen ha dressyrspö som jag manade på med sista metern, annars stannar hon ju när jag stannar vilket jag blev tvungen till utanför.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag har alltid varit beroende av att kunna lasta ensam och har aldrig haft några problem med att lära hästarna att bli inskickade. Ibland tror jag helt enkelt att det handlar om ifall man själv tror att det ska vara svårt eller inte. Nu har vi ett släp där vi kan öppna och stänga bommarna framifrån, så då leder vi ju in. Jag var lite imponerad av ettåringen som bara åkt ett par gånger tillsammans med mamma. Jag bara ledde honom rakt på, tog inte två sekunder!

    Svara
    • Birgitta

      Får föl/ unghästar en bra erfarenhet när de åker med sin mamma är det nog mycket värt.

      Som du är inne på tror jag ibland att det är vi människor som krånglar till det.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Med förra stoet och förra släpet fick jag ofta publik på seminstationen – jag ledde fram sto och föl och skickade in dem båda samtidigt, en med varje hand 🙂 De som hade seminstationen var mycket imponerade. Just att åka till seminstation ger ju väldigt resvana föl, förra året betäckte vi inte om, så åringen har ju bara åkt någon enstaka gång. Men båda stona är ju rutinerade och resvana hästar jag tävlat mycket med, så de förmedlar nog trygghet till fölen.

        Svara
        • Birgitta

          Anläggningens föl har fått åka med sina mammor till seminstationer i lastbil vilket gjort att de som unghästar gått in i lastbilen som klockor.

          Svara
  6. Rie

    Så lättlastad var pållens mamma.
    Pållen är född med många rävar bakom öronen så jag provade aldrig att släppa honom utan ledde in. Han var alltid lika lättlastad som hästen i filmen. (Det hoppas jag att han är fortfarande, hos ny ägare)

    Svara
  7. Emelie

    Jag får ofta positiva förvånade kommentarer när jag lastar. Jag skickar in min häst, om än med grimma och grimskaft på 😛 Tycker det är så smidigt och man slipper krypa under bommen.

    Likaså är folk förvånade över att jag kör häst och släp själv. Förra helgen körde jag 4h enkel resa själv med hästen, inget konstigt för min del.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>