Lite historia

halla

”HÄSTAR KAN INTE GÅ SVÅR HOPPNING SJÄLVA”…

Vi har hört det, och vi lär få höra det igen. Ändå var det just precis det Hans Günther Winkler lät sin häst Halla göra, och knep i och med det inte bara lagguldet för Tyskland, utan också individuellt OS-guld.

Året var 1956 och de olympiska ryttarspelen var erlagda i Sverige. Tävlingarna blev dramatiska på flera fronter, och när hoppningen skulle avgöras var det inget undantag – alla höll andan. Ingen var felfri när Winkler intog banan med sin häst Halla – ett sto som alla gett upp på innan Winkler tog sig ann henne. Men Winkler och Halla var felfria till det näst sista hindret, då Winkler plötsligt kände en enorm smärta och tappade all kontroll. De kraschade i sista hindret.

Winkler hade slitit upp sin ljumske. Men utan honom och hans Halla skulle det tyska laget elimineras, och efter att ha fått lugnande insåg Winkler att han kunde sitta upp, och han bestämde sig för att rida den sista omgången. Problemet var bara att Winkler var yr och såg dubbelt, men att ta smärtstillande skulle bara göra han mindre medveten, därför drack han bara kaffe för att försöka piggna till innan han lyftes upp på sin häst som skrittade ut med honom på arenan.

Hans Winkler skrek i varje hopp, men lyckades hålla sig kvar och se till att Halla tog hindren i rätt ordning, trots att han knappt var vid medvetande. Halla visste att hennes ryttare inte var okej, och hoppade hela banan felfritt. Winkler och Halla var ett av bara två ekipagen som gjorde omhoppningen felfritt.

Halla var under en märr som en tysk general stulit under kriget och blev 34 år. Hon är den enda hästen som tagit 3 guldmedaljer i den olympiska hoppningen.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Tycker om när du lägger in dessa små berättelser eller anekdoter! Väldigt roligt inslag 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Tack!!! Kul att se! Och om någon kan bättre tyska än den jag lärde mig i skolan för tusen år sedan får ni gärna översätta vad som sägs i filmen.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>