Sockervaddshästar?

Nu när det har varit riktigt varmt i några få dagar har jag redan hunnit läsa flera inlägg på olika forum som handlar om huruvida ”man” rider sin häst ”nu när det är så varmt” !?!?!?

Alltså…tror man att hästar är gjorda av sockervadd och kommer att smälta bort om de svettas lite?

Nej, som vanligt misstänker jag att det är MÄNNISKORNA som tycker att det är jobbigt att rida i värmen men försöker lägga det på att man värnar om hästen!

Och vill man värna om hästen tycker jag absolut att man ska rida, dvs motionera sitt djur för i hagen blir det inte många knop när solen gassar.

Antingen får man väl bita ihop och rida fast man blir varm och svettig eller så kan man ju rida tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det garanterat är svalare.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Ska man dessutom tävla är det ju bra om man tränat innan på att rida i värme

    Svara
    • Birgitta

      Verkligen! Och tänk om det skulle bli en värmebölja som varar i flera veckor- ska man strunta i att rida då?

      När jag lånade Zack för 2 somrar sedan var det just så- skulle jag ha sagt till hans ägare att han fick vila i en månad i stället för att bli riden???

      Svara
  2. JohannaB

    Varför tror du att det är att de inte vill rida när de skriver så?
    Jag tror på allvar att det är som de skriver att de undrar/tror? Att det är för varmt för hästen?
    Det skrivs så mycket om värme och hundar (framförallt i bil) att jag tror att människor tror att hästar är likadana (lite som myten att hästar sover på nätterna, man tolkar andra (människa) till att hästar ska vara lika dem).
    Jag rider oavsett värme, så länge jag klarar det.
    Undviker temperaturer över 30 grader och rider helst på kvällen när solen står lägre.
    Min häst svettas mycket och lätt, är svettig redan av hagvistelsen, så det rinner svett av henne av ridning men jag vet ju av forskning att det inte är farligt så länge hon äter tillräckligt med salt och har fri tillgång till vatten.

    Svara
    • Birgitta

      Fast som hästägare borde man väl veta hur pass bra/ dåligt hästar tåler värme utan att behöva skriva och fråga på ett diskussionforum där dessutom MÅNGA svarar att de INTE rider när det är runt 24 grader.

      Och om man genuint tror att hästar inte kan ridas i 24 gradig värme så kan man ju undra vad man mer har fått om bakfoten….

      Men visst- okunskapen är enorm bland VISSA hästägare och det trista är att likasinnade uppmuntrar varandra i olika diskussionsforum och så sprids okunskapen ännu mer.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Tyvärr tror jag Johanna har rätt och jag har sett många ännu mer okunniga frågor… Och om man frågar antar jag att det är för att man inte vet? Annars är det väl bara att låta bli att rida, varför skulle man då fråga?
        Och kunskapen om hästars värmereglering är ju generellt dålig, det ser man ju om inte annat i många täckesdiskussioner.

        Svara
        • Birgitta

          Frågorna känns lite som att man söker bekräftelse på att det är ok att låta bli att rida.

          Men visst är okunskapen stor, ffa bland de som har ”promenadhästar” känns det som.

          Det är deras ägare som tycker synd om sin häst som ska lulla runt i skogen i 45 minuter- inte de som tävlar aktivt…

          Svara
  3. Louise

    Tycker att Johanna har rätt rörande den mediala uppmärksamheten. Det går lite hysterik kring det! Vet många som hänvisar till nån nyhet för några år sedan då en gammal häst dog mitt i ridturen pga värmen. Som om det det skulle vara en risk för alla hästar……tyvärr är det som det är och alltid har varit, folk behandlar hästar som de känner själva. Är det för kallt så ska de packeteras in och är det för varmt så dör dem kanske av värmeslag…Man kan ju undra hur araberna (hästarna) klarar sig i öknen 😉

    Svara
  4. Trasselkvast

    Jag tänker också att man ju bara kan rida när det är svalare. Att hästar inte skulle bry sig alls om värmen dock, det köper jag inte alls, oavsett vad eventuella studier visar. Jag bara utgår från den häst jag äger (plus en del jag haft) och hon visar tydligt att det inte är lika kul att ridas i värmen.

    Sen om det beror på att hon LIDER av det (tror jag ej), eller att hon bara inte tycker om det är väl egalt, jag rider därmed inte mitt i solen mitt på dagen (OM jag kan undvika det alltså). För min egen skull också ska sägas.

    Svara
  5. CeciliaL

    Klart att de bryr sig om värme, men man får väl anpassa sig och som ni skriver träna i hettan om man vill tävla i hettan. Var på en tävling igår som crew åt en kompis och hon red 80 km (12km/h) med start kl 09, men ryttaren led nog mera än hästen (som vi hällde mycket kallvatten på!).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>