Försäkringsdjungeln

Pratade med en person nyligen som av en slump hade kollat över sin bilförsäkring och konstaterat att ett byte av bolag renderade en besparing på över 2000:–/ år.

Och jag har gjort samma erfarenheter genom åren; då vi köpte hus för över 10 år sedan kostade den billigaste villaförsäkringen runt 2500:–/ år och den dyraste 6000:–.

Mina hästars försäkringar har också kostat VÄLDIGT olika beroende på bolag vilket märktes främst med Kreons försäkring då han var registrerad som danskt halvblod. Tror det skilde ca 10.000 (!) på billigaste (Dina) och dyraste bolag.

Så helt klart lönar det sig att kolla runt lite; särskilt om man har både häst, hund, bil, släp och hem att försäkra- man kan ju få en hel del mängdrabatt också.

Hur gör ni när ni tecknar försäkringar; en noggrann analys eller tar ni bara ett bolag som ni har bra erfarenhet av?

Finns det bolag ni aldrig skulle anlita och varför i så fall?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Har agria och även om det kan vara ”lite dyrare” skulle jag aldrig byta! Vår Kontaktperson är super och hjälpte till med allt när vi skulle ta hem en häst från utlandet. Ingen fråga är för stor eller för liten och de har aldrig ifrågasatt någonting när det har ex. Varit akutvård i en vecka på ett regiondjursjukhus.

    Däremot gård och övrigt i annat försäkringsbolag med just en stor rabatt då vi har säker hästgård.

    Svara
    • Anonym

      Vilket bolag om man går fråga? ( gården)
      Hittar inget annat än Länsförsäkringar som löser det

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Länsförsäkringar ville inte lämna pris i förväg, Dina gjorde det. (de åkte ut och tittade på gården innan vi tillträtt)

        Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag har en man som gör en noggrann analys 🙂 På grund av rasmässiga skillnader har vi inte alla hästar i samma bolag. När vi köpte nya gården var det bara ett bolag som kunde svara på hur mycket det skulle kosta innan vi tecknat försäkring. Jag vägrade att teckna utan att veta priset i förväg

    Svara
    • Prick

      Konstigt att man ska teckna försäkring utan att veta kostnaden. Är det vanligt för större fastigheter?

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Ja, tydligen är det det. Men jag tyckte det var helt oacceptabelt och gick på dem som faktiskt lämnade ett pris i förväg – intressant nog var det inte det försäkringsbolag där ägarna innan hade gården försäkrad. (Det bolaget menade att det inte alls var säkert att vi skulle ha samma pris som ägarna innan. Konstigt)

        Svara
  3. Jenny

    Det lönar sig dessutom oftast att byta försäkring varje år. Min hästförsäkring skulle höjas med 60%, jag bytte och fick istället den billigare än tidigare (och inga reservationer så klart).

    Svara
  4. Prick

    Jag har Dina och Agria. Visst lönar det sig att undersöka alternativ men man ska vara medveten om att inget fb ersätter ngt som inträffat innan försäkringen tecknats. Det handlar inte om reservationer. Köper man en redan försäkrad häst tycker jag det är smart att behålla gamla bolaget i alla fall ett år.

    Svara
  5. CeciliaL

    Jag gör en search varje år på moneysupermarket och tar den bilförsäkring som är billigast (så länge alla villkor är ok, kanske ibland tar den näst billigaste). Min man gör samma med husförsäkringen och ”house contents” försäkringen. Hästarna (tja, ponnyn, 25 år, är oförsäkrad) har jag i samma försäkringsbolag som jag anlitade vid köp, går inte att hålla på och byta, det blir bara FÖR mkt krångel. Sen har jag årlig reseförsäkring som kostar en struntsumma, för oss alla 3. Olycksfallsförsäkring får jag genom mitt medlemsskap på Endurance GB. Det var väl det hela!

    Svara
  6. Minstral

    Orkar inte hålla på också kolla runt, tror det blir ganska så lika i slutändan ändå, det man förlorar på gungorna……….
    Vi har alla hästarna i Agria, får grupprabatt. Är supernöjd med Agria aldrig något krångel. Läste en undersökning i Ridsport gör kanske ett år sen där de jämförde (varför undersöka själv när andra gör de åt en) och där hamnade Agria faktiskt som billigast. Det är ju det som är grejen jag tror många missar man ser bara till priset och inte alltid vad man betalar för och vad man får för pengarna. Gården har vi i Länsförsäkringar.

    Svara
    • Birgitta

      Helt klart måste man kolla vad som ingår i försäkringen.

      Jag vill tex helst att medicin ska ingå eller att man kan ta en tilläggsförsäkring. Bara några flaskor Metacam kan kosta några tusen och jag vet att en bekant fick någon magsårsmedicin till sin häst som också kostade flera tusen.

      När Kreon fick en rejäl sårskada kostade hans förband av alla de slag massor och dessutom stod han med dessa i 2 månader så det hade också kostat mig multum om inte försäkringen hade tagit det.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>