Svans-ans?

När jag köpte min första häst var det i alla fall på ridskolan populärt att klippa svansroten ganska smalt.

Jag minns att det inte var helt enkelt att få det snyggt och framför allt så växte ju håren ut ganska snabbt så att man var tvungen att hålla efter klippningen om det inte skulle börja spreta åt alla håll och kanter.

På den tiden tyckte jag att det var väldigt snyggt med denna klippning men sedan många år tillbaka har jag helt ändrat smak och skulle idag inte drömma om att sätta saxen i svansen.

Men hur gör ni?

Ansar ni svansroten lite, mycket eller inte alls?

image

Vickes svans: orörd och fin (tycker ägaren i alla fall) 🙂 !

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag minns det väl, och tyctkte (och kan fortfarande tycka faktiskt) att det är snyggt när det är väl utfört. Däremot var risken stor att det blev ”svans-mustascher” om det inte var bra gjort och det fick växa ut. Jag har idag oansade svansrötter på alla hästarna och har inga planer på att ändra det. Klipper man så har man dessutom upp till ett år innan det är utväxt och snyggt igen om man ångrar sig…

    Svara
    • Birgitta

      Exakt- nästan alla hästar jag köpt har haft klippts svansar och det har tagit en evighet innan allt har växt ut. Och under tiden/ utväxten kan det se mer eller mindre gräsligt ut.

      Svara
  2. LenaB

    Jag har ansat svansen på alla mina hästar utom den jag har nu o det är enbart för att hon har världens tunnaste lilla råttsvans;-). Tycker det ser prydligt ut o brukar ansa hovskägg (och ovanför hoven), nacke, öron o i vanliga fall svansen.

    Svara
  3. Minstral

    Jag skulle vilja säga att det helt beror på hur svansen ser ut. På Misty klippte jag så, lät jag hennes vara såg det ut som en kvast. Diegos funkar oklippt. På Diva har min tränare/hennes personal klippt typ 1 cm längst upp, faktiskt det snyggaste, så det inte börjar spreta redan vid roten, ska göra så på Diego också, ser proffsigt ut. Jag tycker helt oklippt är fult och ser hemskt ovårdat ut.

    Svara
      • Minstral

        Nej hade den varit klippt ca 1 cm uppe vid roten hade den varit snygg 😉 Jag vill, för att det ska se vårdat ut, att det ska vara en avgränsning mellan päls och svans. Tror inte du ser någon häst i eliten med en svans som inte är ansad det där lilla allra längst upp, ser proffsigt ut tycker jag 🙂

        Svara
  4. CeciliaL

    Mina är araber och totalt ovårdade! Toaborste-looken skulle jag inte anamma om jag hade halvblod heller faktiskt. Fast nu har vi ju ponnyer som inte är araber och dessutom måste se korrekta ut på dem strikta brittiska Pony Club (där barnen har slips, välstrukna skjortor, hårnät och gärna kavaj på träningar…) så nu måste jag börja befatta mig med sånt där trimmande och klippande… Brukar numera snagga manen bakom öronen på araberna förresten, så man slipper trassla med lång man där huvudlaget ska vara, och på senare år har jag faktiskt klippt av svansen nedtill. Men där drar jag gränsen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>