17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lena

    Ja, det visste jag. Vi har dels en vanlig, dels en digital där man kan se från förarplats i bilen vad det är för temperatur i släpet.

    Svara
  2. JohannaB

    Ja det måste man, för att kunna mäta temperaturen (ibland är regler logiska ;)) och min transport kom med tillhörande termometer…. Men min häst tar hela tiden ned den, klåfingrig, så just nu sitter den inte där 😉

    Svara
  3. Minstral

    Hade heller ingen aning, låter ju väldigt logiskt, men jag vill nog ändå ha en riktig källa på det 🙂

    Svara
  4. JohannaB

    Reglerna är det Jordbruksverket som sätter, Länsstyrelsen som följer upp.
    ”För alla som transporterar hästar

    För alla som transporterar hästar gäller vissa grundkrav, t.ex. att:
    •Endast hästar som är lämpade för transport får transporteras.
    •Transportutrymmet ska vara tillräckligt för de hästar som transporteras.
    •Transporten ska vara försedd med tydliga skyltar fram och bak, som visar att det finns levande djur i transporten.
    •Hästarnas utrymme ska vara väl ventilerat samt försett med termometer för att avläsa lufttemperaturen.
    •Hästarna ska kontrolleras vid behov men minst varannan timma.
    •Större krav ställs på den som transporterar sin häst längre än 8 timmar*”

    Svara
  5. Linda

    Där ser man.
    Men då måste man ju ha en som man ser inne i bilen när man kör, annars är det ju ingen vits.
    Finns det temperatur regler också då?

    Svara
  6. CeciliaL

    Sag ocksa det pa forumet for forsta gangen, tror ej vi har den regeln har. Inte heller nagon regel pa att det ska sta ’levande djur’ pa transporten, men resten galler aven for oss.

    Svara
  7. Anonym

    Tror bara det gäller för transport i kommersiellt syfte el för transport till FEI tävling. Då skall du också ha gått en kurs för att få transportera hästar. Kan man göra på nätet. http://www.meny.se tror jag sidan heter. Transporten ska också vara godkänd av länsstyrelsen, räcker alltså inte med sedvanlig besiktning.

    Svara
  8. JohannaB

    Nej det gäller alla transporter, kolla på Länsstyrelsens hemsida:
    http://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/Sv/djur-och-natur/djurskydd/djurtransporter/transport-av-hast/Pages/default.aspx

    Det finns inget krav om temperaturövervakning medan man sitter i bilen men eftersom det finns krav på kontroll varannan timme antar jag att den ska läsas av då. Det har varit snack om hur det ska dokumenteras, att man kanske borde skriva upp ”Lastade 8.02. Temp 19.3 grader. Koll 09.54. Temp 18,7 grader. Urlastning 10.52.” men det finns inget krav och vid kontroll (har ni aldrig råkat ut för det? De står ofta och kollar vid stora tävlingsplatser för att kunna bedöma många transporter vid samma dag) har jag då hittills inte hört annat än att man klarar sig med att ”jag kollade i Sundsvall så hon mådde bra och temperaturen var då 18 grader”.

    Svara
  9. JohannaB

    Nej det står på Jordbruksverket 🙂
    ”SPORTKOLLEN
    StartDressyrFälttävlanHoppningPonnyReglerRyttareTävlingarÖvrigt
    OKT
    01
    Flera ekipage stoppade i stor poliskontroll

    De flesta förare tänker på hästens väl och ve i transporten.
    Arkivfoto: Tomas Holcbecher

    Några ryttare fick ta en ofrivillig paus i resandet till Flyinge och Avelschampionatet, när polisen i samarbete med länsstyrelsens djurskyddsenhet kontrollerade transporterna. Ett ekipage fick inte fortsätta resan.

    Att tisdagen var den stora resdagen för ekipage till Svenskt Avel- och Sportchampionat på Flyinge, det var inget som polisen eller länsstyrelsen hade i åtanke när datumet bokades.
    – Jag som uppfödare visste att tävlingarna i Flyinge närmade sig, men det var inte min tanke när vi bokade det aktuella datumet för kontrollen. När vi stod vid vägen insåg jag att det var stora resdagen, säger djurskyddsinspektör Ingela Björklund till Hippson.
    Första transporten som polisen stannade innehöll nämligen alla priser och segertäcken som var på väg ner till Flyinge. Den transporten fick fortsätta sin resa, men bjöd personalen på ett förvånat skratt.

    Polisen – en viktig partner
    Ingelas arbete tillsammans med polisen gör att hon får möjlighet att kontrollera djurens tillstånd under resans gång, något som annars inte är möjligt.
    – Vi behöver polisens hjälp med att stoppa fordonen, det får vi självklart inte göra själva. Men om vi träffar på en hästtransport som står still har vi rätt att gå fram och göra en kontroll, berättar Ingela.
    Vid en djurskyddskontroll har enhetens personal en checklista med över hundra punkter, allt detta är omöjligt att bocka av under tidspress. I stället har de valt att korta ner listan, så att hästarna slipper stå och vänta i transporterna.
    – Bland annat lägger vi stort fokus på att rätt skyltar finns på transporten, att hästarna åker bra och att det finns en temperaturmätare installerad. Vi hästmänniskor värnar om våra älskade djur, det är väldigt sällan hästarna åker dåligt, säger Ingela.
    De flesta bristerna upptäcks när polisen gör sin kontroll av däck, fordonets lampor och lastbilarnas färdskrivare. Ibland händer det även att ekipage inte får åka vidare, av trafiksäkerhetsskäl.

    Ett fall av olovlig körning
    Alexandra Rönnqvist, informatör på Polisen i Jönköping, bekräftar att polisen hjälpte till att stoppa femton ekipage. Både hästlastbilar och hästtransporter.
    Det fanns brister hos ekipagen, men endast en förare förvägrades att fortsätta och anmäldes för olovlig körning. För det aktuella ekipaget handlade det om att föraren inte hade rätt att köra den kombinationen av bil och hästtransport.
    En polisman på plats, med rätt körkortsbehörighet, hjälpte till att köra hästarna till ett närliggande stall för övernattning. En annan förare får komma och köra hem hästarna.
    Ingela Björklund berättar att polisen inte vill hindra ekipagen från att köra vidare, men när det blir olagligt innebär det en trafikfara, då kan de inte blunda.

    Färddatorn skapar ofta problem
    Hippson ringer upp en av ryttarna som blev stoppad i gårdagens kontroll, för att höra hur den upplevdes.
    – Det blev ett långt stopp på två timmar där allt kontrollerades – från hur hästarna mådde till att vi hade passen, temperaturmätare och kniv tillgängligt om någon häst skulle fastna. De kontrollerade till och med att min hund var chipmärkt, säger ryttaren och skrattar.
    Hästarnas och hundens välmående var det inget fel på, men polisen hade åsikter gällande färddatorn. På de nyare lastbilarna krävs det att man checkar in med ett personligt, digitalt kort innan man börjar köra. Detta kort är beställt, men hann inte komma innan avfärden.
    Polisen kom då på att ryttaren kunde köra den andra lastbilen som stoppats – båda skulle nämligen till Flyinge. Den andra lastbilen har det gamla systemet, där inget personligt kort krävs.
    – Mitt personliga kort kommer den här veckan, min pojkvän tar med det till Flyinge så att att jag kan köra hem lastbilen efter tävlingarna igen, säger ryttaren.

    Temperaturmätare i transporten
    Ingela Björklund rekommenderar att man har temperaturmätare i transporten.
    – En temperaturmätare är inget dyrt inköp. Det räcker med en billig variant, typ den man kan sätta vid köksfönstret hemma. Viktigast är att den är placerad framtill i transporten, där hästen faktiskt står och andas och där luften ofta är sämst, säger Ingela.

    ”Kapitel 6 4 §
    I transportmedel där utrymmet för djuren är helt inbyggt ska det finnas reglerbara ventiler, luckor och/eller fläktar i det antal som krävs för att hålla god ventilation om inte annat anges i dessa föreskrifter. I lastutrymmet ska det finnas temperaturmätare som ska avläsas med lämpliga intervaller. ”

    Svara
  10. JohannaB

    Sorry, skulle skicka länken och inte all text, du får gärna ta bort ovanstående Birgitta 🙂
    http://www.hippson.se/blogs/Annelie/flera-ekipage-stoppade-i-stor-poliskontroll.htm
    Här finns författningarna: http://www.jordbruksverket.se/download/18.7caa00cc126738ac4e8800012169/2010-002.pdf

    Här är kapitel och paragraf utskriven:

    ”Kapitel 6
    4 § I transportmedel där utrymmet för djuren är helt inbyggt ska det finnas reglerbara ventiler, luckor och/eller fläktar i det antal som krävs för att hålla god ventilation om inte annat anges i dessa föreskrifter. I lastutrymmet ska det finnas temperaturmätare som ska avläsas med lämpliga intervaller. ”

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>