Hade du sagt ifrån?

På ett sätt är det nästan bra 🙂 att jag har hittat EN sak som stör mig med mitt nya boende annars hade det känts som att det är för bra för att vara sant.

Och än så länge kniper jag käft även om jag vet att jag för 20 år sedan hade haft både ett och annat att säga om saken, högt!

Det är också det jag vill diskutera idag; ska jag fortsätta att ”tiga och lida” eller  riskera att bli ovän med mina grannar?

Det är nämligen så att ett sambopar har för vana att gå ut och röka precis utanför entrén- detta trots att de har en egen inglasad balkong?!?!

Ibland tar de tom ut sina kaffekoppar (!!!) så det känns ju som ett väldigt invant beteende.

Röken luktar för mig förfärligt när man passerar och jag tycker absolut att vuxna människor (dessa är minst 35 år gamla) BORDE förstå att det inte är lämpligt att stå och röka så här utanför ett litet hyreshus men jag kan ge mig fan på att de hade surnat till om jag sa något.

Hur hade ni gjort och resonerat?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    På mitt kontor står en lapp på ytterdörren ”vänligen rök inte precis vid porten”. Och det kanske ska sättas även i ditt hus. Tycker inte man röker där nej. Om man inte går ut en liten bit alltså. I mitt kontors fall röktes det typ på trappan PRECIS utanför ytterdörren.

    Svara
  2. CeciliaL

    Jag hade nog borjat med att satta upp en artig trevlig lapp och sedan (trevligt och artigt!) pratat med dem om det inte loste problemet. Om de roker pa sin balkong aker val roken upp till din balkong iaf, sa det kanske inte loser problemet heller? Att de star ute pa gatan och roker ar val inte problemet i sig, som Ann sager, de behover ju bara ga en bit bort sa ar det kirrat. Lycka till!

    Svara
    • Birgitta

      Det går att öppna inglasningen och då röker man som om man rökte ut genom ett fönster och stör andra mycket mindre.

      Svara
      • Prick

        Att röka på sin balkong är illa för de som bor ovanför.
        Bättre röka under köksfläkten i så fall.

        Svara
  3. Minstral

    Jag hade absolut inte satt upp lapp, det är väl det värsta som finns? Har man något att säga eller tycka så ska man ta det face to face annars tycker jag faktiskt man får vara tyst. Jag hade sagt till på ett vänligt sätt. Jag har ibland sagt till när folk rökt inne i busskurer och det brukar faktiskt vara så att de inte har tänkt på det.

    Svara
    • CeciliaL

      For mig ar det alltid naturligt att skriva, snarare an behova forsoka hora vad folk sager – sa det KAN finnas helt andra anledningar an feghet till att man skriver lappar snarare an pratar med folk. Det ar oerhort mycket svarare att forsta vad en okand manniska sager om man ar dov som jag, och det uppstar valdigt latt pinsamma situationer nar man inte kan forsta dem man pratar med. Eller man kanske har social fobi, eller ar blyg, eller rokarna kanske inte var hemma nar man ville prata med dem, eller man kanske tyckte det var pinsamt att behova be nagon att lata bli att gora nagot aven om man trots allt tyckte att man hade ratt att be om det, man kanske var orolig att rokarna skulle bli forbannade, eller nagon annan anledning. Visst, man kan skriva sitt namn om man vill (och vill vara artigare och inbjuda till kommunikation), men personen ifraga kanske bara inte tankte pa det?

      Svara
      • Minstral

        Men man kan väl inte utgå ifrån allt det? Tänk om de som röker inte kan läsa? De kanske är blinda? Jag tycker också om skriftligt, men jag tycker absolut att det är på sin plats med en underskrift. Men det är ju inte konstigt med alla ”tvättstugebråk” som ofta uppkommer efter lappskrivande om det är så att många tycker det är ok med lappar.

        Svara
        • CeciliaL

          Jag tycker bara det ar sa konstigt att folk trissar upp sig sa himla mycket over lappar – visst, de kanske ar blinda, haha… Men vad ar det som ar saaa himla hemskt med lappar? ”Lappar ar det varsta som finns”??! Alltsa, huuur lyxigt maste folks liv vara om just lappar ar det varsta som finns, denna som dessutom var sa artig!

          Jag ar lyckligt forskonad fran allt vad lappar heter, det kanske ar darfor jag inte har nagot emot dem?? (tvattstugor finns inte, jag har eget stall hemma, driver egen firma, bor i egen villa – sa det tacker kanske alla tillfallen da lappar ’behovs’). Menar inte att vara dum pa nagot vis, men liksom LAPPAR ar inget jag forlorar somn over iaf. Fast om man bor i hyreshus och rakar ut for tvattstugelappar titt som tatt kanske man gor det!

          Svara
          • Minstral

            Jo men så är det nog, det handlar definitivt om vad man har för erfarenhet. Jag har ju förr bott i stan i hyreshus med tillhörande ”lappmaffia” och folk som går och tittar snett på varandra för att de inte vet vem som satt upp den eller den lappen. 🙂

  4. CeciliaL

    Haha, lappmaffia! Ja, det kan nog vara ratt sa irriterande, kan jag forestalla mig!

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    För mig handlar det lite om situation också. Om det är enstaka personer som det berör och man regelbundet stöter på dem kan det kännas fånigt med en lapp. Men om det är många olika, man inte vet vem det är eller man sällan träffar dem kan det ju fungera med en artig lapp (som iaf jag aldrig skulle komma på tanken att sätta upp utan att underteckna…)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>