Kollar ni släpet?

Minns ni den rigorösa säkerhetskontrollen som man skulle göra när man övningskörde?

Man skulle bland annat gå runt och kolla alla däcken minns jag och det har jag aldrig varken gjort eller sett någon annan göra sedan dess.

Men idag undrar jag hur ni gör med släpet?

Kollar ni tex så att alla lampor fungerar innan ni kör iväg? Annat?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Nej, jag kollar inte alla lampor varje gång jag kör släpet – men jag kör det ju relativt ofta så jag har ju koll ändå. På vårt släp lyser inte positionsljus, skyltlampor och liknande när det är ljust ute, så dem kan vi ju bara kolla när det är mörkt… Men jag tycker att bilens varningssystem fungerar bra, den säger ju till när någon lampa på släpet inte funkar. På uppkörningen för BE missade jag att kolla släpets bromsreserv. Det är ju något jag aldrig gör höll jag på att säga – men sen insåg jag ju att jag faktiskt slänger ett öga på hur det ser ut om man t ex backar. Men jag kollar det ju inte specifikt.

    Svara
  2. Sandra

    Jag kollar alltid att belysningen fungerar. Hade glödlampor innan som gärna ärgade kontaktytan, nu har jag bytt till LED-lampor men kollar ändå.

    Svara
    • Sandra

      Kom på att jag faktiskt brukar kolla lufttrycket så gott som varje gång jag ska iväg med transporten, vilket jag i och för sig inte är mer än någon gång per månad som mest.

      Svara
  3. mymind

    … har ingen egen häst eller så… men slogs av tanken hur kollossalt bra det är att du slänger ut en kort och komprimerad tanke sådär. Hur otroligt viktigt är det inte att gå ett varv runt och kolla, att inte bara tro att allt är som det ska. Tack för den påminnelsen! Ha en bra fortsättning på veckan!

    Svara
  4. CeciliaL

    Jag kollar att belysningen funkar (eller snarare, jag skickar Lussan bak for att kolla nu! Stor flicka som hon borjar bli!). Borde val kolla dacktrycket varje gang man aker, men det har jag faktiskt inte gjort, och skams litet. F.n. aker vi till Pony Club varje vecka, ibland 2ggr/vecka. Har aldrig ovningskort eller fatt nagon som helst instruktion (annat an av min styvfar nar jag forst borjade) vad galler korning med transport, sa nagon rigoros sakerhetskontroll kanner jag inte till… (inte sa mkt regler har och om man tog korkort fore 1997 behovde man inte ta nagot trailer test, men det maste man nu).

    Svara
    • Birgitta

      Den rigorösa säkerhetskontrollen gällde bil.

      För att köra släp under en viss vikt krävs ingen separat uppkörning eller dylikt.

      Svara
      • CeciliaL

        Fanns ingen rigoros (eller annan) sakerhetskontroll vad gallde bil heller. Och inget teoriprov, de fragade 5 fragor om trafikskyltar nar man satt dar i bilen. Kravdes inte ens fickparkering for att fa korkort, jag ar nastan (nu) forskrackt att de slappte ut mig i trafiken, okunnig som jag var, efter att ha ovningskort i endast 3 veckor och sedan kort upp… :O

        Svara
          • CeciliaL

            Ja, verkligen himla tur att jag tog korkort fore 1997 och slapp denna anstrangning! (fast som du ser har jag ju rejalt bristande kunskaper ocksa, haha…)

          • Anna-Kajsa

            Fast jag tycker inte ansträngingen för att ta BE är så himla stor. Är man rutinerad på att köra med släp fixar man lätt uppkörningen, och teorin är en bok + ett häfte, med lätt och luftig text, inte särskilt svårt det heller. Det meckigaste är väl att få till ett bra ekipage med rätt lastning att köra upp i!
            Jag tycker iaf att det lätt är värt det.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>