(Hur) ska man agera?

För ett tag sedan blev jag vittne till något som väckte flera frågor och känslor hos mig.

Jag såg hur en flicka (uppskattningsvis 13-15 år) red en stor häst som var uppenbart istadig.

Hästen stegrade sig rejält flera gånger (minst 5 som jag såg, kan ha varit fler) och vid det sista tillfället ramlade flickan av, dock utan synbara skador (hon hoppade upp på hästen igen).

Jag hade då redan ropat till hennes på marken stående medföljare (flicka i samma ålder, möjligen något år äldre) att ”sluta FILMA (!!!!) och hjälpa henne i stället”.

Flickan fick ingen hjälp av medföljaren som var fullt upptagen med att filma med sin telefon och även skratta lite och jag vet inte ens om hon bad om hjälp- vilket hon enligt mig borde ha gjort (medföljaren kunde tex ha tagit hästen i tygeln och försökt att få den att skritta på framåt för inte ens detta ville den göra).

För att göra en lång historia kortare lyckades ryttaren skritta hem (?) efter en stund och kvar stod jag med en del frågor som snurrade.

Jag brukar inte lägga mig i hur folk rider i största allmänhet men att jag sa ifrån berodde på att jag bedömde både hästen och situationen som mycket farlig- det är inte ofta jag ser hästar stegra på detta vis.

Hade jag varit flickans förälder hade jag absolut velat veta om mitt barn utsatte sig för så stora risker- på egen eller lånad häst men vad skulle JAG göra- avkräva ryttaren på telefonnumret hem?

Hennes medföljare verkade ju uppenbarligen inte förstå allvaret i situationen och det är väl också lite typiskt för ”dagens samhälle”; folk filmar otäcka händelser i stället för att ingripa?!?!

Borde jag ha agerat annorlunda och i så fall hur?

Jag hade bokstavligen händerna fulla av tömkörningstömmar så det kändes inte som att jag kunde göra något just då.

Hur ska man tänka i dessa situationer tycker ni och framför allt när det gäller minderåriga men kanske också vuxna?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det är ju svårt att svara generellt, men uppfattar jag en situation som farlig så försöker jag nog ingripa på något sätt. Och säger jag till någon något och inte får någon reaktion så skulle jag bli rätt vansinnig tror jag!

    Svara
  2. LenaLu

    Det är ju alltid lätt att vara efterklok. Men visst har man önskat att man ibland handlat i stället för att se på när man tycker att saker går överstyr. Över lag tycker jag att vi i Svergie är mesiga, fega som drar oss för att blanda oss i, eller vad det nu beror på.

    Svara
  3. Nina

    Den hästen står uppstallad hos mig och ryttaren kom hem ledsen eftersom hon hade känt det som jobbigt att någon lade sig i. Den som filmade var ingen som kände hästen och dessutom kan jag inte se hur hon ska kunna hjälpa en ryttare på en stegrande häst. Om man tar tag i en häst som reser sig så är risken att den reser sig högre och sen går över så det är liksom inget alternativ.

    Ryttaren kom hem med hästen och jag hjälpte henne på vår egen ridbana och en plan är upplagd för både häst och ryttare.

    Svara
      • Nina

        Jag förstår inte vad det skulle leda till att säga till medhjälparen? Men hon får hjälp med hästen iaf och vi ska nog kunna lösa det hoppas jag.

        Svara
        • Birgitta

          Jag sa till för att jag tycker att det är högst olämpligt att stå och filma någon som utsätter sig för en uppenbar livsfara.

          Men uppenbarligen har jag och flickorna olika syn på händelsen.

          Som vuxen med mångårig hästerfarenhet förstår jag att någon som sitter på en häst som stegrar sig rakt upp (den stod verkligen rak som en linjal) riskerar att omkomma om hästen slår runt och faller över ryttaren.

          Denna häst gjorde detta upprepade gånger dessutom.

          Ärligt talat hade jag inte låtit mitt barn rida hästen mer innan beteendet är ”bortplockat”- därtill är risken för stor och inget jag skulle vilja ha på mitt samvete.

          Det finns ”tusen” snälla hästar att rida….

          Svara
          • Prick

            Ja, det kan ju vara jobbigt att blir tillsagd av en okänd vuxen om saker man kanske inte vet hur man ska hantera.
            Men som vuxen, hur skulle det kännas om det faktiskt HÄNDE något och man hade stått där och INTE sagt NÅGONTING?
            Jag vet vad jag hade valt i alla fall.

          • Nina

            Ryttaren är över 20 och inget barn. Men visst är det livsfarligt att rida en sådan häst. Hon kom hem med den och jag hjälpte henne med den och den har inte rest sig sen dess. Det är ett absolut livsfarligt beteende från hästens sida.
            Jag har mångårig erfarenhet av hästar som beter sig så så jag hoppas vi får ur det ur den.

          • Nina

            Frågat om hon velat ha hjälp.
            Det har jag frågat ryttare flera gånger och om de vill ha hjälp låter jag någon hålla min häst så att jag isf kan hjälpa den andra ryttaren

          • Birgitta

            Ok då tänker jag att jag, om detta skulle hända igen hade kunnat be ryttaren att hoppa av hästen och vänta tills jag har tömkört färdigt.

            Sedan hade jag kunnat LEDA hem hästen tillsammans med personen eller transportera den om det var en lång sträcka att gå.

            Det är den hjälp jag tycker är vettig att ge i ”akut-stadiet” och för att få hem häst och ryttare på ett säkert sätt. Jag känner mig inte bekväm med att försöka hjälpa en vilt främmande person på en vilt främmande häst som är så farlig.

            Jag har flera gånger frågat folk som står och lastar och verkar ha bekymmer med detta om de behöver hjälp och har faktiskt aldrig misslyckats med att få in hästen i transporten. Men i detta moment (lastning) känner jag mig 100 % säker- det gör jag inte med stegrande hästar där min egen erfarenhet (tack och lov) är för liten.

            Det finns många metoder som förespråkas när en häst stegrar och jag vet faktiskt inte vilken metod som är bäst och klokast att använda.

            Kan som en parentes nämna att min förra häst stegrade vid något tillfälle och jag fick då rådet att DRA OMKULL HONOM. Ehhhh….nej tack! Jag tog hjälp av en annan ryttare i stället….

  4. Birgitta

    Tack Prick- det är precis så jag känner.

    Och jag kan LOVA att HADE det hänt något hade det gastats i högan sky hur jag bara kunde stå och titta på…

    Stegrande hästar ÄR jättefarliga att sitta på. Punkt.

    Svara
  5. Birgitta

    Hoppsan…ja, hon såg MKT yngre ut än 20 men egentligen är ju åldern det minst viktiga i sammanhanget. Huvudsaken är att beteendet försvinner och där finns ju en plan som redan verkar ha gett resultat.

    Svara
  6. Nina

    Dra omkull en häst är mycket effektivt men kanske inte så lockande alltid.
    Däremot tror jag att du missförstår mig med mening. Har någon haft problem med sin häst har iaf jag aldrig ridit klart innan jag har hjälpt den som har behövt.

    Att från marken hjälpa någon med en häst som reser sig skulle inte jag klassa som specie

    Svara
    • Birgitta

      Att dra omkull en häst är måhända effektivt om man vågar chansa på att den inte skadar sig själv eller den som sitter på i fallet men det skulle jag aldrig någonsin våga prova eller rekommendera någon annan.

      Och nej, jag missförstår dig inte med flit. Men eftersom det enligt dig inte är lämpligt att ta tag i en häst från marken (vilket hade varit det jag hade provat med spontant) så känner jag mig inte kompetent nog att hjälpa någon med en stegrande häst på annat sätt än att se till att de kommer hem säkert så att de kan få hjälp av någon mer lämpad.

      Och i det fallet (om jag ska leda hem hästen eller köra hem den) så kan personen faktiskt hoppa av hästen och vänta tills jag är klar med MIN häst tycker jag- det är väl snällt nog att se till att de kommer hem så om detta innebär en liten stunds väntan ser jag inte någon fara med det (om hästen klarar av att stå stilla eller ledas runt medan jag tömkör/ rider färdigt min egen häst).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>