Fredag- böld?

IMG_2780

Idag fick Lillis på sig grimma för första gången!

Även idag blev det några timmar i sjukhage för Vicke och jag tyckte att han gick mycket bättre på väg ut till den.

När jag skulle ta in honom och skulle rätta till hovskyddet tyckte jag att det kändes så pass blött och lite kletigt vid ballarna att jag tog av bandaget (som egentligen skulle tas av imorgon eller på söndag)  för att se hur det såg ut.

Och jag såg inget speciellt på hornet men däremot en yttepytte liten droppe genomskinlig vätska vid ballarna, dock ingen form av ”utgångshål”.

Kanske har ballarna bara ”svettats”  (hmmm…det där lät lite märkligt…) av det våtvärmande omslaget?

Huruvida detta var ”böld-vätska” eller ej har jag ingen aning om- jag har aldrig sett en hovböld öppnas och googlar man på hovböld tycker jag inte att man ser några bra bilder på hur vätskan kan se ut.

Har konfererat med ”Dressyrtant” som har långt mer erfarenhet på området och enligt henne kan vätskan vara genomskinlig så kanske, kanske har Vicke haft en böld som spruckit, eller inte?

Jag vet inte vad jag ska tro för å ena sidan har han tidigare flera gånger visat smärta vid ”enbart” sulömhet och har aldrig haft någon böld, å andra sidan talar den mycket kraftiga tidigare hältan FÖR en böld och  så fall gissar jag att min behandling med Pharmalighten påskyndade processen.

Ja, inte vet jag- jag gläds bara åt att Vicke rör sig mycket bättre nu och det ska bli spännande att se hur det hela utvecklar sig.

Vad är era erfarenheter av bölder? Har ni sett någon öppnas och hur har den vätskan sett ut?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Har mycket begränsad erfarenhet av hovbölder tyvärr, men vill bara säga att jag skrattade rakt ut åt de svettiga ballarna!! 😀

    Svara
  2. LenaB

    En hovböld har jag haft på häst, o när den öppnades på klinik så sprutade det var över hela stallgången o veterinären!!! Och fy som det luktade….

    Svara
  3. Minstral

    Vi har haft hovbölder på ardenner, oftast visat sig som litet vätskande sår eller bara vätska i kronranden.

    Svara
    • Birgitta

      Se där…då är det alltså fullt möjligt för Vickes del.

      Stinkande var kanske är mer om den legat i hoven länge?

      Svara
  4. Dressyrtant

    Det finns oändligt många varianter på hur bölder, stengallor, qvittor, och blodblåsor kan te sig. Man upphör aldrig att förvånas sa min veterinär senast jag var där. Man har ofta en bild av att var kommer ut och att det luktar men så är det inte alltid. Ibland har hästen inte ens puls.
    Jag har tyvärr en del erfarenhet av märkliga bölder men är absolut ingen expert. Det jag vet är att just när man reagerar över lite konstig vätska så där så är det säkert en böld. Imorgon borde han vara ohalt.
    Min är ohalt idag, och utan puls, två dagar efter att blodblåsan dränerats.

    Svara
  5. JohannaB

    Allt från var till klar vätska, men det luktar APA 😛
    Är det från ballarna eller kronranden det kommer kan det ha vandrat ganska långt och då är det ofta vätska eller bara en spricka plötsligt, det kommer inte lika mycket var/vätska då oftast tycker jag?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>