Hjärtliga funderingar

På en dressyrtävling nyligen noterade jag att man hade en hjärtstartare lätt tillgänglig.

Jag vet inte hur vanligt förekommande det är men tänker att det väl är en ypperlig investering för alla möjliga idrottsklubbar och föreningar, inte bara för de som håller på med lite mer riskfyllda aktiviteter.

Man kan ju både hyra och köpa en hjärtstartare och de kan användas på ett säkert sätt av lekmän även om en del personer säkert hade känt sig tveksamma över att ”kasta” sig över apparaten. Men kan man rädda någons liv så….

Hur ser det ut på er ridklubb/ anläggning?

Vet ni om det finns en hjärtstartare? Om ja, vet ni om den har använts?

Om nej, skulle ni önska att det fanns en och tror ni att ni skulle våga använda den?

Och hur är det på er arbetsplats?

Så vitt jag vet hade vi ingen hjärtstartare på varken föregående eller nuvarande arbetsplats.

Däremot fick vi på förra arbetsplatsen genomgå en kortare förstahjälpenkurs på några timmar och detta har jag även fått när jag gick en ungdomsledarutbildning på ridskolan för typ 35 år sedan (herregud vad tiden går….).

Jag tror att det är jättebra med sådana här kort-kurser men tror också att man behöver repetera dom- om man aldrig använder sina kunskaper är det lätt att de glöms bort och tack och lov är det väl inte sååå vanligt att gemene man behöver ge hjärt och lungräddning och dylikt, eller?

Har ni förresten behövt att göra det någon gång och HUR visste ni i så fall vad ni skulle göra? Hade ni gått en kurs?

Som sagt är jag för både hjärtstartare och olika förstahjälpenkurser- jag tror absolut att de kan både rädda liv och ”bara” hjälpa någon som blir skadad/ sjuk.

Kanske ett tips till ”aktivitetsansvariga” på ridklubben, dvs ordna en kurs för de som är intresserade eller till chefen på er arbetsplats som en gemensam aktivitet på en heldagskonferens, en helg-kickoff eller dylikt?

Vad tror ni om dessa förslag? Något ni själva hade varit intresserade av?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cristel Sörensen

    Det borde vara en självklarhet att ha hjärtstartare på alla ridklubbar. Samt HLR utbildning varje termin.

    Svara
  2. Åsa T

    Vi har på alla våra anläggningar inom kommunen nu, och alla vaktmästare får utbildning på hur de ska hanteras. På alla matcher där det finns sjukvårdspersonal så finns även en hjärtstartare. Tror vi har en på brukshundsklubben också…

    Svara
  3. Minstral

    Vi har ju såklart på jobbet Eftersom jag jobbar inom vården så går vi regelbundet HLR.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>