Semestra i Sverige?

Jag har fått för mig att det är ganska dyrt att semestra i Sverige mot att tex resa utomlands på en veckas charter för säg 5-6 tusen.

Så klart beror det väl på VAR man reser och HUR man reser men har jag rätt eller fel så där generellt?

Jag har knappt rest inom Sverige- att bila är så drygt (tidskrävande) och hotellrum och allt annat som hör resandet till (olika inträden osv) har kostat en hel del men kanske är det inte så numera?

Hur semestrar ni och stämmer mina fördomar om kostnader i Sverige vs tex charter?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Mycket dyrare att (som jag gör, eftersom jag bor i England) semestra i Sverige. Tar inte in på hotell så ofta, då jag vanligen besöker familj och vänner, men helt klart får man en solsemester för en bråkdel av vad en Sverige semester skulle kosta, iaf om man reser från GB som har urbilliga charterresor. Är inte intresserad av att hyra stuga (sitta ensam ute i ödemarken!) utan jag kommer specifikt till Sverige för att umgås och för att Lussan ska få öva svenska. Fast att hyra stuga plus bil är väl bara ett billigt alternativ om man har stor familj, vart man än åker, kanske.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag inser rätt ofta att din och min världsbild är så olika! Jag tänker aldrig ”nu har jag 5000 kr som jag ska semestra upp – var får jag bäst valuta för dem?” utan mer ”jag vill göra det här och det här – har jag råd?”
    Jag tycker även att det är svårt att dra en gräns för ”semestra” och ”inte semestra”. För oss är det mer så att vi gör utflykter – korta och långa. Ibland åker vi utomlands, och ibland inte. Jag har varit på Kreta och bott på femstjärnigt hotell – men syftet med den resan var inte ”hänga vid poolen” utan att få se utgrävningar från den Minoiska högkulturen – för att det intresserar mig och var något jag länge velat göra. Sen gillar jag att se mig runt om i världen, ibland med bil, ibland med flyg och ibland med både ock. Just nu är jag på Gotland – jag är ju född här och har föräldrar och släkt på ön som jag bor hos och umgås med, så totalt sett blir det inte tokdyrt, även om båtresan förstås kostar. Jag har släkt och vänner på rätt många ställen i Sverige – och dem vill jag ju hälsa på ibland. Ibland kan jag bo hos dem, ibland inte. Hur dyrt det är i förhållande till ”utlandet” varierar ju mycket. Jag var hos systerdottern i London för en dryg månad sedan, där är allt dyrare än i Sverige. Förra sommaren bilade vi runt i Polen, där är det billigare. När jag var på Island var allt jättedyrt där, det är det ju inte längre.
    Är vi hemma och har en ledig dag eller halvdag kan vi ta pågatåget till Simrishamn och turista där, det är en extremt billig variant på sverigesemester då vi har sommarkort på pågatågen.

    Svara
    • Birgitta

      Kanske missförstår vi varandra men jag känner inte igen mig i din tro att jag skulle söka efter semestermål där jag bara får ”mest valuta för pengarna”.

      Först och främst väljer jag resmål utifrån vad jag vill göra på just DEN resan- bara sola och bada tex eller se en massa saker som intresserar mig (tex Eiffeltornet, pyramiderna i Egypten eller whatever).

      På vissa resor gör jag båda delarna; en resa var tex till Thailand där hela första veckan var rundresa i norra Thailand och andra veckan var sol och bad i Hua Hin i södra Thailand.

      När jag väl har bestämt vilken typ av resa jag vill göra söker jag efter det mest prisvärda alternativet utifrån det jag vill ha; hotellstandard, närhet till hav, tillgång till internet (viktigt ha ha ha) osv.

      Tycker inte att det är något konstigt alls med det- utbudet på tex charter idag är så enormt att det inte finns någon som helst anledning att betala massor när man kan få lika bra alternativ för mindre pengar.

      Jag är ju singel och ska på min lön rodda fin lägenhet, bil, släp, häst, dyra träningar så ofta jag vill och dito tävlingar- vill inte ge avkall på något men då kanske jag inte kan åka till Maldiverna för sol och bad utan får ”nöja mig” med en jättelyckad resa till Kreta.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag tyckte ditt inlägg lät som ” det är ingen mening att semestra i Sverige för man får mer för pengarna om man åker på charter”. Och det är ju givetvis sant om man vill på en sol- och badsemester! Om jag skulle åka till t ex Maldiverna skulle det vara för att jag vill just dit. Jag har ju åkt till Honolulu – det är varken billigt eller praktiskt på något sätt. Restiden är minst 36 timmar, ofta över 40, 11 timmars tidsskillnad och dyrt att resa och bo. Men det är ett fantastiskt ställe.

        Svara
        • Birgitta

          Tja, om jag BARA var ute efter en ren sol och badsemester skulle jag inte välja att semestra i Sverige för i just det fallet inbillar jag mig att man får mer för pengarna utomlands + att vädret är långt solsäkrare.

          Inte så kul om halva veckan regnar bort och så kan mycket väl vara fallet i opålitliga Sverige.

          Vad gäller Gotland som du nämner tidigare är just det ett ställe dit jag hade velat åka på semester men inbillar mig att en vecka på hotell hade varit över min budget.

          Och camping (tält eller husvagn) finns inte på min karta 🙂 .

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Nä, jag gör inte camping heller 😀
            Gotland är tokfint, och jag är ju mer eller mindre uppvuxen här (var pytteliten när jag flyttade härifrån, men har tillbringat somrarna hela barndomen här). Om du vill åka hit men hålla det lite mer budget/utanför säsong kan jag tipsa om september. Det är en fantastiskt fin månad på Gotland, och lågsäsong. Jag vet att jag ibland har ätit för halva priset och mindre på säsongsrestauranger sista dagarna innan de ska stänga för vintern t ex. Även boendet borde vara billigare då. Båtbiljetterna hade sjunkit en del i år också, då det ju nu finns två bolag som trafikerar Visby – även om bara ett kör från Oskarshamn som är bästa valet från Skåne.

          • Bodil

            Rekommenderar Airbnb i så fall! Perfekt sätt att semestra på!

  3. Minstral

    Vi semestrar där vi vill semestra helt enkelt. Åker vi i Sverige tar vi alltid in på olika bed and breakfast och tar dagen som den kommer, inga planer, bara kör runt oftast. Till Kreta vill jag en gång varje år, bryr mig inte om att det finns solresor som är billigare än det, det är ju just Kreta jag är ute efter eftersom jag älskar naturen där och kombinerar sol och bad med vandring och hyra bil.

    Svara
      • Minstral

        Vi har ju fortfarande inte varit på östra delen så jag kan inte så mycket om den delen. Vi brukar hålla till på västra sidan och köra över bergen till södra kusten. Elafonissi är ju ett måste, helt underbart vacker strand och vatten med rosa sand. När man kör dit kan man välja kusten eller rakt igenom bergen. Vackra vägar som båda går på ganska slingriga bergsvägar men underbart med små privata hemmaserveringar längs vägen. När man kommer högre upp i bergen är vägskyltarna enbart på grekiska och getter traskar omkring på vägen. När man kommer över på södra sidan finns underbara små hamnstäder. Vi gick även vandringen på 6 timmar i Samariaravinen men inget jag rekommenderar i 40 grader, var för tufft. Däremot när man kommer fram så kommer man till en underbar som bara går att må med båt. Så man kan ta båten dit och vandra en bit in i ravinen och sen strosa eller bada i byn. Håller man bara till i Platanias med omnejd så finns det lite lagom berg med en underbar kyrkogård och ett krigsmuseum under mark och även små restauranger högst upp på berget med underbar utsikt och fantastiskt grekisk mat

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>