Grimma av eller på

Efter att ha läst en diskussion på nätet som handlade om var man förvarar grimman medan hästen går i hagen ställer jag samma fråga till er!

För mig är det så naturligt att låta Vicke gå med grimman på sig och det handlar dels om att han ska vara lätt att fånga om han skulle komma lös och dels för att underlätta för den/ de som ska ta in alla anläggningens hästar från respektive hagar.

Har man en häst kan jag förstå om man inte tycker att det är något extrajobb att ta på en grimma som hänger utanför hagen- ska man ta in 20 hästar…..tja, då blir det merjobb.

Men som sagt; hur funkar det hos er; grimma av eller på i hagen och om av, var förvarar ni grimman medan hästen  går i hagen; i stallet, utanför hagen?

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sandra

    Alltid på. Vi vill inte behöva greja med att få på grimma när hästen är otålig och vill in.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Normalt sett har alla utom en grimma på i hagen. Den som inte alltid har det har lätt att få skav. Våra går ju ute dygnet runt nu, vilket innebär att han skulle ha grimma dygnet runt med. På vintern när de går ute bara dagtid har även han oftast grimma på sig. Vi har hans grimma + alla grimskaften hängande i stallet när hästarna är ute. Så som vår gård ser ut är det nästan omöjligt att gå till hagarna utan att passera stallet, så det är inget extraarbete. När jag haft hagar på andra sätt har det hänt att grimskaften fått hänga vid grinden – men jag har både fått dem överkörda av gräsklippare och sönderdragna av räv-valpar när jag gjort så. (det senare såg jag och de var så himla söta att det lätt var värt ett par grimskaft att få se det 😀 )

    Svara
    • Birgitta

      På ett ställe jag stod en kortare period var det krav att hästarna skulle ha grimma i boxen?!?!

      Det tyckte jag inte om- dels pga skavrisk men också risk att fastna i något.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Oj, det hade jag aldrig velat ha! Som du säger, både skavrisk och risk att fastna i något. Jag förstår inte heller syftet med det – ok, om det är personal som ska leda ut många hästar på morgonen går det kanske lite fortare, men det är väl få hästar som det tar någon större tid att ta på grimman på? Möjligtvis unghästar, men då är det ju extra viktigt att det sker varje dag – och då lär de sig fort!

        Svara
          • Anna-Kajsa

            Vi har en särskild uppsättning ”brandgrimmor” som är gjorda så att de är lättare att ta på än vanliga grimmor. Jag ska göra ett blogginlägg på min blogg och förklara hur vi gjort dem 🙂 De används aldrig annars och hänger lätt tillgängliga.

      • Johanna

        Gillar inte detta och det förekommer på en del inackorderingsstall. De hävdar ofta brandrisk. Köper det inte och tror det är minimering av arbete och hantering som är grejjen…

        Svara
        • Birgitta

          Jag tror som du. Dessutom är det trots allt otroligt sällan det brinner i stall så det känns överdrivet att använda det som argument när risken att fastna i allt möjligt är låååångt större.

          Svara
  3. Lee

    Hästägaren här bestämmer själv. Grimma av. Dels får vår häst lätt lite skav, dels olycksrisk att fastna med grimman. Grimmor o grimskaft läggs i en stor hink med lock (fastbunden) utanför hagen.

    Svara
  4. Ann-Catrin

    Aldrig någonsin grimma på. Min gamla häst fastnade när hon skulle klia sig i huvudet med bakbenet…..ren och skär skräck. Sen dess aldrig grimma, även om det numera finns säkerhetsgrimmor.

    Svara
  5. CeciliaL

    Aldrig på, vare sig hemma hos mig eller när jag stod på inhyrningsstall. De hänger i stallet. Här har man inte grimma i hagen annat än om hästen är extremt svårfångad. Jag reagerar liksom alltid på att man hela tiden ser hästar i hagen med grimma på i Sverige, ser konstigt ut i mina ögon. Om man kommer som spekulant för att se en häst och den är ute i hagen med grimma på, så VET man att den är svår att fånga.

    Svara
  6. Titti

    Generellt tycker jag att grimman ska vara av både i hage och box. Men sett ur tid/arbetsinsats så har jag full förståelse om man har grimman på i hagen. Fast boxen nej!

    Svara
  7. jannike

    Hos oss har ingen häst grimma i hagen pga risken att någon fastnar. Ibland har svårfångade hästar på sig det i en period. Min kommer få ha sin på nu då han börjar bli vild i sin sjukhage och slänger sig vid utsläpp, då är det lätt att man fastnar med ett finger. (Han gör inte så med mig då jag väntar ut honom tills han är lugn men vill inte riskera att andra fastnar)

    Svara
  8. LenaB

    Jag är lite dubbel i detta… Vi hade hästar som vid ett tillfälle kom ur hagen (en älg hade hoppat in o dragit med sig staketet) och vi försökte få tag på dem i flera timmar på en riksväg. Hade de inte haft grimmor på vete katten om vi fått tag på dem helskinnade.
    Men å andra sidan vet jag ett par hästar som fastnad i staketet med sina grimmor.
    Hos oss har hästarna grimmor på i hagen för att det ska vara enklare för personalen vid intag. I boxen har vi inte grimma på, verkar helt tokigt att ha det!

    Svara
  9. Pia

    Vi har grimma i hagen. För att minska risken att hästen ska fastna, tex om de kliar med ett bakben, har jag en nyckelring som käkremmens spänne fästs i.

    Svara
  10. Linda

    Nu har jag ju bara mina egna hästar så grimmor alltid av och oftast hänger dom inne, under sommaren vid fint väder ligger dom dock oftast utanför hagarna, vid regn tas dom in, avskyr blöta grimmor.

    Svara
  11. Minstral

    Efter som jag varit med om många incidenter med hästar utanför hagen och aldrig att någon fastnat med grimma så kör jag på beprövad erfarenhet

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>