Rida efter tävling

Har noterat att en majoritet av de jag känner som tävlar låter hästen få en vilodag dagen efter tävling.

Idag undrar jag om ni också gör så och varför i så fall?

Anser ni att tävlandet är att betrakta som ett ”hårt pass” och att detta är anledningen till vilan?

Tidigare gjorde jag också ”som alla andra” men har på senare år helt omvärderat när det är befogat med en vilodag.

Och just tävlande är i mitt fall sällan en så ansträngande syssla att hästen behöver vila dagen därpå.

Tvärtom har jag faktiskt alltid strävat efter att göra tävlandet ”lättsamt”, ja inte så att vi tramsar omkring och liksom inte tar situationen på allvar men jag vill på tävling inte rida hästen så trött att den riskerar att betrakta detta som något negativt, dvs förknippa tävlande med ”usch…det här kommer att bli jobbigt”.

Jag tänker också att det vi inte kan på tävlingsdagen lär vi knappast lära oss på framridningen så att sitta och mala där i en evighet är inte något jag ägnar mig åt någonsin utan från det att jag börjar trava tills att jag lämnar tävlingsarenan får det högst gå 45 minuter, dvs något mindre eller lika lång tid som jag tränar dressyr hemma.

Sedan kan jag absolut förstå att de som tävlar de högsta klasserna tycker att deras hästar har gjort en så pass stor ansträngning att de behöver vila dagen därpå men att en fullt frisk häst i sina bästa år ska behöva ta det lugnt efter att ha hoppat 20-talet språng på säg 1 metersnivå eller genomfört en dressyrritt på lätt eller medelsvår nivå…näe…det borde inte tarva vila enligt mig.

Jag lägger hellre in vilodagar när de passar MIG bättre, dvs jag lägger upp mina riddagar så att jag kanske kan låta hästen vila en dag då jag har jobbat och haft mycket annat på min agenda.

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag låter alltid den hästen jag har nu vila efter tävling, ibland två dagar. Det beror på att det är ett så otroligt projekt för honom. Innan lastning är han helt stissig, lastningen kan ta upp till en och en halv timma och för att få kontakt med honom krävs det över en timma, ibland en och en halv timmas framridning. Det är därför jag knappt tävlar längre. Både för hans skull men även för min egen. Det är svårt att koncentrera sig på ritten när förberedelserna ser ut som ovan.
    Mina andra hästar har gjort det som passade dem dagen efter tävling. En fick ett galoppjobb, en ett vanligt pass, en skrittur i skogen och en fick gå på lina.
    Den jag har haft i tio år nu kan inte vila… Han har så otroligt mycket energi, speciellt när han står i grushage( när det är blött i markerna) att han skulle egentligen ridas två ggr per dag. Efter tävling är han dock mentalt trött och då går det att vila.
    Nu när snön kommit så är det massor med samlad galopp, tramp och rörelser som gäller. Annars sitter jag löst. Därför måste jag noga avväga varje pass så att kroppen klarar arbetet. Knoppen kan jobba hur mkt som helst.
    Lilleman hoppas jag är lite av den lugnare sorten.

    Svara
    • Birgitta

      I ditt fall förstår jag vilan.

      En del hästar blir ju inte (bara) fysiskt trötta av att tävla utan även psykiskt.

      Vicke (och faktiskt alla hästar jag ägt, även galenpannan Kreon) är PERFEKT att ha med sig på tävling.

      Lastar sig själv, vilar och äter i transporten, hetsar ALDRIG upp sig. För honom torde det inte existera någon mental trötthet- i så fall döljer han den otroligt väl….

      Inte ovanligt att andra avundas mig mitt ”lättsamma” tävlande och jag förstår dom faktiskt 🙂 .

      Svara
  2. Trasselkvast

    Vilar aldrig med flit. Alltså planerar aldrig in vilodagar. De händer ändå, något med jobb eller annat som kommer i vägen (fullservice-stall), alt så blir hästen halt och måste ändå vila. Så rider som vanligt dagen efter tävling. Hoppar givetvis inte. Har hon gått en hel helg med fälttävlan så får hon däremot faktiskt vila eller skritta ut/på skrittbandet.

    Svara
  3. Anna-Kajsa

    Nej, jag ser inte tävling som en anledning till att vila dagen efter. Inte ens min femåring fick vila dagen efter vi var på P&R, även om han stirrade upp sig rätt mycket. Han mår bra mentalt av att arbeta. Sen får ju han ett par vilodagar i veckan ändå, men det är andra saker som styr. Mina äldre hästar har absolut inte haft något behov av vila efter tävling.

    Svara
  4. M

    Dagen efter hoppträning eller tävling rids de oftast ut på varierat underlag (gärna lite hårdare), bra för hästens ben efter att hoppat på fibersand. Hade jag hoppat lägre klasser hade jag mycket väl ändrat planen, men jag tror hästarna ser uteritten som en”belöning”? Först får de prestera och dagen efter ridas ut och sträcka på kroppen. Dock kanske det är ett förmänskligande av dem?

    Svara
  5. Ann

    Jag låter alltid hästen vila dagen efter en tävling. Mest beror det på att jag helst inte tränar dressyr mer än två dagar på raken och jag rider ju alltid dagen innan tävling. Ibland är det ju också meeting med 2-3 dagar och då är det många dagars dressyrridning. Sen tycker jag att både jag och häst laddar en del vilket gör att jag tycker ffa hästen kan få »ladda av« dagen efter. Jag har ju iaf två hästar att rida så för min egna skull behöver jag inte nöta på djuret varje dag.

    Svara
    • Birgitta

      Fast man behöver ju inte rida dressyr dagen efter tävling?

      Man kan rida ut tex? Det gör jag minst lika ofta som jag rider dressyr.

      Svara
      • Ann

        Jo absolut, och det »tvingar« jag mig till nån dag i veckan. Fast jag tycker det är ganska ointressant så går det att byta ut till en hag-dag så … och det tycker jag passar sig efter tävling. Så lägger jag lite mer tid på häst nr 2 istället.

        Svara
        • Birgitta

          Jag förstår dig eftersom även jag ”tvingar” mig till uteritter som jag tycker är tråkiga till skillnad från mina dressyrpass som jag älskar.

          Svara
  6. JenniferDressage.se

    Jag håller helt med dig faktiskt. Trots det så får min häst alltid ta det lugnt efter tävling, men det beror på att hon har en pålagring på sitt ena bakknä. Vi rider väldigt lite böjda spår till vardags men på och inför en tävling blir det några fler volter än annars och därför vill jag att hon ska ta det lugnt för att inte bli överansträngd. Däremot tycker jag det är viktigt att hon rör på sig dagen efter, så absolut minst en promenad men hon får gärna ridas ut och galoppera också om det passar, bara inga böjda spår. 🙂 Så trots att vi mest tävlar lätta klasser får hon ta det lugnt dagen efter men det beror ju på en gammal skada och är inget upplägg jag tänker är nödvändigt för de flesta hästar. Det värsta tror jag dock är att låta de stå helt, förespråkar definitivt aktiv vila dagen efter träning/tävling!

    Svara
  7. CeciliaL

    Beror ju pa vad det ar for tavling, givetvis far distanshastar vila efter tavling (typ 1 dag per 10km eller nat ditat) och om en tavling ar en heldagsutflykt (som de flesta distanstavlingar blir for mig, da det oftast ar langt att kora) behover kanske JAG litet andrum dagen darpa, men om jag akte till nasta stad och red en dressyrtavling (vilket jag aldrig gor!) skulle jag nog rida ut litet kravlost och ha kul i skogen dagen darpa. Kanske. Fast jag rider inte varje dag anda (vanligen 4, ibland 5 dagar i veckan, sen blir han tomkord 1-2 dagar/v), och ser inte ’ga i hagen’ som ’vila’ i betydlesen ’sta stilla’ – mina hastar har enorma hagar och ror sig mycket i hagarna, leker mycket, och star inte i stallet alls (eller sallan). Sa i ditt fall skulle jag rida pa som vanligt, speciellt som du rider sa mycket krumelurer att hastens kropp liksom ar van vid det, sa en tavlingsdag innebar val inte speciellt mycket mera fysisk anstrangning for Vicke an vilken dag som helst?

    Svara
    • Birgitta

      I Vickes fall (och alla tidigare hästar jag ägt) skulle jag säga att en dressyrtävling motsvarar ett vanligt eller något lättare dressyrpass hemma.

      Svara
      • CeciliaL

        Precis.

        Sen tanker jag ocksa pa resa som en del motion faktiskt – att sta i en transport ar ju inte helt vilsamt om resan ar lang, de star ju inte direkt och sover, utan maste balansera (och vagarna har i Wales/sydvastra England ar smala, krokiga och ar det inte upp sa ar det ner). Sa 1-2 h i transport tycker jag motsvarar en gnutta arbete ocksa faktiskt (allmant sags det att det liknar skritt i mangden anstrangning for hasten).

        Svara
  8. Frida

    Min gamling vilade sällan efter tävling, vi red ofta ut en sväng dagen efter. Hon var ju rutinerad så var inte ngn större mental påfrestning. Jag tycker inte att hästen ska behöva vara så trött efter en dressyrtävling, i alla fall inte när man rider på lätt-msvnivå. I högre klasser kan jag köpa det. Jag rider liksom inte slut på hästen på tävling, en träning för tränare är betydligt tuffare faktiskt. Vill att hästen ska ha energi kvar när man går ut från banan.
    En yngre orutinerad häst kanske kan behöva vila dagen efter då det är jobbigare för en yngre häst, framförallt mentalt men även fysiskt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>