Dagens (sparande)fråga

img_1656

Jag fick ju nyligen laga min bil för över 10.000 vilket ledde till en liten diskussion om sparande i min bekantskapskrets.

Medan vissa lätt kan fiska upp dylika summor från antingen löne eller sparandekonto finns det dom som hade fått ta bussen till jobbet i någon månad….

Idag undrar jag om ni lägger undan pengar regelbundet, ibland eller aldrig?

Hur skulle ni lösa situationen om ni fick en oförutsedd utgift gällande tex er häst på säg 20.000?

Har ni denna summa sparad, har ni någon som skulle kunna låna er beloppet eller skulle ni kanske vända er till banken eller något låneinstitut?

Just det sistnämnda har ju blivit otroligt vanligt och de lockar ibland med lån som bankerna aldrig hade gått med på.

Villkoren och räntan givetvis varierar mycket och det kan ibland bli hiskeliga summor man betalar tillbaka när man hamnat i nöd.

Läser dock om Meddelandelån som vid första lånetillfället väljer att låna ut mindre summor pengar någon vecka eller två helt kostnadsfritt tills tex lönen har hunnit komma. Lånar man exempelvis 500 spänn i 15 dagar är det helt gratis (effektiv ränta 0 %) vilket kanske är tillräckligt för en riktigt akut knipa?

Själv är jag sedan barnsben lärd att spara och inte köpa något jag inte har råd med och jag försöker att leva så.

Har i alla fall sparat ihop tillräckligt med pengar för att tillsammans med försäkringspengarna kunna köpa mig en hyfsad häst om jag skulle bli tvungen att ta bort Vicke.

Hade jag inte haft mina besparingar hade jag kunnat låna pengar av mina föräldrar eller bror och det hände också att jag gjorde det under studietiden.

Vänner vill jag varken låna pengar av eller till- det har enligt min erfarenhet förstört många relationer.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Det är en sund inställning att köpa det man har råd med men förstår att många inte begriper det. Så där håller jag verkligen med dig.

    Däremot har jag inte några problem med att låna ut pengar till en vän, förutsatt att jag har råd med det själv. En vän betalar ju tillbaka.

    Svara
    • Birgitta

      I sak har du givetvis rätt i att en vän betalar tillbaka.

      Men jag vet sååå många exempel där motsatsen visat sig bli fallet TROTS att man aldrig kunnat ana det så det vill jag inte riskera.

      Och när det nu finns andra sätt att låna så behöver inte jag agera bank.

      Svara
  2. CeciliaL

    Smasummor ar ok att lana av kompis, typ pengar till en kopp kaffe eller nat (fast du kanske minns min kompis som lanade till kaffe om och om igen, utan att lamna tillbaka?!) Storre summor skulle jag bara lana av bank eller familj, men undviker det av samma anledning som du: vad ar det for vits att spendera pengar man inte har? Undantaget skulle val vara om man vet nar och hur man kommer att fa in pengarna sa man kan betala tillbaka lanet, utan att betala en massa onodig ranta. Lana av laneinstitut skulle jag aldrig nagonsin ens overvaga att gora, da avstar jag hellre.

    Svara
  3. Manda Stillnert

    Jag har ingenting på avbetalning, sparar alltid ihop till allt jag köper, visst har jag fått låna pengar nu av min mamma då livet blev lite komplicerat men inget jag gör i vanliga fall.Nej jag anser att lån tar man bara till hus eller kanske en ny bil? Men till annat nej.

    Svara
  4. JohannaB

    Jag har lånat till både studier och köp av hus och har fortfarande studielån kvar.
    Inom familjen lånar vi nog pengar emellan oss emellanåt med, den som har plånboken framme betalar för alla och vi swishar sedan?
    Är en hamster så jag har dubbla slanten mot vad jag har studielån på på ett bankkonto 😉 men eftersom studielånet ännu är det bästa lån man kan ha och faktiskt än så länge har lägre ränta än vad man får på bankkonto och fonder så fortsätter jag ha kvar studielånet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>