Måndag- lätt eller svårlastad ?

Idag tyckte jag att det kunde passa med en vilodag för Vicke så jag nöjde mig med att släppa honom i ridhuset innan hagutsläpp så att han fick trava och galoppera lite.

Min gosse är ju i mångt ett kontrollerat djur så han rusar aldrig omkring och brallar eller bockar ens lös (jo i hagen ibland) och man kan behöva hjälpa till med longeringspiskan för att han ens ska röra på sig och inte stanna vid varje kortsida 🙂 .

Leon är mer så att han galopperar runt runt tills man säger stopp även om också detta sker mycket kontrollerat.

Har nog aldrig sett någon av dom bocka eller bralla i ridhuset när jag tänker efter och det är lika bra det!

Annars har jag idag lunchat med en god vän som letar häst och det är ju ett kapitel för sig som alla som har varit i samma situation vet.

Bara detta med att man har olika referensramar är ju så svårt!

Skulle ni tex säga att en häst som går rakt in i transporten men där det krävs att 2 personer står bakom och trycker upp den med longeringslinor är lätt eller svårlastad?

Detta djur….

Tycker så mycket om honom!

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Det är ju helt klart en svårlastad häst eftersom den kräver planering och extraarrangemang för att gå in. Sen är det ju förstås skönt att det går lätt då – men jag skulle aldrig vilja vara bunden av att behöva ha två extrapersoner tillgängliga.

    Svara
    • Birgitta

      Med MINA mått mätt (eftersom jag lastar ensam och utan att ens gå in i transporten eller använda grimskaft) är den ”svårlastad” men jag vet massor av hästar som kräver dylika arrangemang med medhjälpare utan att ägarna tycker att det är något konstigt.

      Jag, som du, varken vill eller kan vara beroende av andra.

      Svara
  2. Birgitta

    Anledningen till min fråga/ kommentar är just att min vän vid provridning fick veta att det inte var några problem att lasta hästen (hon hade betonat att hon vill ha en lätthanterlig häst) och sedan krävdes 2 medhjälpare med linor för att hästen skulle gå in i transporten.

    Dvs omöjligt att åka någonstans ensam, i alla fall tills lastningen förbättras.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Sen skulle jag ju tro att om hästen går in ”lätt” på det sättet så är det inte så svårt att ta bort linor och folk med lite träning. Det kan till och med räcka att byta ägare 😉 Men det kräver ju troligen att man lägger lite tid och ansträngning på det.

      Svara
  3. Frida

    Skulle inte kalla det för lättlastad. En lättlastad häst går rakt in och helst ska man kunna lasta själv eller i alla fall kunna göra det med lite övning. Att behöva vara sammanlagt 3 personer för att lasta hade varit ohållbart för min del som är beroende av att kunna köra till ridhus under vinterhalvåret.

    Svara
  4. CeciliaL

    Na, om det kravs 3 pers plus longerlinor ar hasten inte lattlastad. Lattlastad hast gar in nar nagon leder in den, utan extra hjalp, och stannar darinne utan att krangla, tycker jag. Den dar ar val mera ’lastningsbar’ and ’lattlastad’!

    Svara
  5. Minstral

    För mig är lättlastad att kunna vara ensam och att hästen går rakt in bara. Allt annat är svårlastad för mig och icke intressant.

    Svara
  6. Manda Stillnert

    Nej de låter krångligt, vi är oftast två och lastar en stänger och en går på med hästen, men skulle tro att de flesta av våra hästar går på själva om vi skickar in dem 😉 Varför vi oftast är två är för vi nästan är alltid är två när de åker iväg på träning/till travbanan 🙂

    Svara
  7. Anna

    Rent generellt tycker jag att om man vill köpa en häst för sport (träning och eventuellt tävling) och betalar det pris som så att säga ”följer på det” så betyder lättlastad att man ensam kan lasta hästen och åka iväg med den. Om hästen ändå krånglar såpass att man behöver vara tre varav två med linor så skulle jag säga att hästen antingen inte är fullt användbar eller åtminstone inte förberedd för sin uppgift. Varför har säljaren inte bemödat sig med att träna hästen?

    Köper man en billigare häst som man bara skall rida på hemma kanske det är mindre viktigt… Men skulle fortfarande inte kalla den lättlastad.

    Svara
  8. DRESSYRLIV - Hästar, barn, konst och livet

    Nej det där skulle jag inte beteckna som en lättlastad häst. En lättlastad häst är just lättlastad. Och i min värld är lättlastad något man gör själv. Som jag idag till exempel med min två-åring 🙂 Plätt-lätt rakt upp på trailern, trots att han bara åkt släp en handfull gånger i sitt liv! Där snackar vi lättlastad 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>