Den oroliga årstiden

Ibland önskar jag verkligen att jag kunde vara lite mer laid-back och inte ständigt oroa mig för allt möjligt i livet i allmänhet (inte sååå mycket) och min häst i synnerhet (myyyycket).

Och vintern tycker jag är den årstid där det finns mest att oroa sig över- i alla fall om man är lagd åt mitt håll.

På vintern vill jag gärna ge min häst lite vila men hur lång ska den vara?

Tänk om hästen bygger upp en massa överskottsenergi av att inte bli riden och sedan skadar sig i hagen av att springa omkring?

Eller så vilar den för lite och får någon uttröttningsskada längre fram?

Blir det för varmt med det fodrade vintertäcket med hals eller kommer hästen att frysa i regntäcket om vädret växlar hastigt?

Och hagen är ju ett kapitel för sig på vintern; den kan vara gyttjig och såphal eller genomfrusen och knögglig= mycket större skaderisk än på sommaren.

Gräset är mer eller mindre slut och då kan hästarna börja äta sådant som de annars ratar eller till och med käka hagstolpar!

Och vattnet! Fryser det på fryser även vattnet i hagen och ”överallt” läser man om ökad kolikrisk vintertid delvis pga att hästarna kanske dricker för lite.

Och maten; hur mycket ska man dra ner på den vid vila?

För lite mat och hästen tunnar ur- för mycket och den riskerar att få kolik eller springa ihjäl sig i hagen pga överskottsenergi!

När hästen springer kan den dessutom trampa av sig skorna och tänk om stora delar av hornet lossnar och det blir jättesvårt att få den nya skon att sitta ordentligt?

Eller så är hovslagaren bortrest och det är världens ”klydd” att hitta någon annan som vet hur flytsulor sätts på och har materialet hemma och kan komma nu, genast eller meddetsamma  eftersom min häst inte kan gå en meter utan skor!

Ja ni ser ju själva hur mina tankar kan gå 🙂 !

Nu HAR jag faktiskt ”spetsat till” inlägget lite och det finns mycket man kan göra för att förhindra det mesta av det ovan skrivna, framför allt om man har eget stall och själv kan bestämma över alla rutiner men visst är jag lugnare på sommaren 🙂 !

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Att ha häst är att alltid oroa sig för ngt;-) Men jag håller med dig, vintern är värst!

    Svara
  2. Manda Stillnert

    Hatar vintern, konstant orolig för kolik i för som min kära ponny lyckas dra på sig de just på vintern. Puckot äter heller snö en dricker vatten .. Så man måste verkligen kolla så hon druckit ordentligt varje dag och erbjuda henne ljummet vatten .. Nej man är konstant orolig för de små liven!

    Svara
    • Birgitta

      Läste precis på ett hästforum på FB att flera hästar haft kolik bara de senaste dagarna.

      Leon hade det 2 ggr förra vintern så vi är extra vaksamma med honom.

      Svara
  3. Linda

    Läs om DISC blå personlighet 🙂
    Skulle nog sluta med hästar om jag skulle oroa mig för allt som KAN hända :-))
    /Linda

    Svara
  4. Cristel

    Jag tycker sommaren är värre. Är det för varmt, kallt, blött? Är gräset för kraftigt? Får hon skav av betesreduceraren? Får hon i sig tillräckligt med den på eller för mycket utan? Känns hon bara sommartrött eller är det korsförlamning på g?

    Svara
    • CeciliaL

      Håller med! Oroar mig konstant över hästarna på sommaren – blir de galna av knotten? Är det fångrisk? Har de någon skugga? Ska regn- eller flugtäcke på? Eller inget? Är marken för hård? Agh… På vintern är det bara att ge fri tillgång på bete, se om de vill ha något hö i hagen också, fylla på vatten och lägga på täcken! Ok, om det fryser till DÅ har man ju att stå i, men det var väl 2 år sen vi hade något vinterväder att tala om – fast nu blir det väl det i år, bara för att jag skrivit detta!!

      Svara
      • Birgitta

        Jag är sååå tacksam över att vår anläggning är så gott som ”insektsfri”.

        En massa knott och dylikt hade tveklöst stessat inte bara hästarna utan även mig- sommaren är för mig den bästa tiden att rida ut och ha hästarna i hagen.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>