Lever ni nyttigt och i så fall hur?

Mindre nyttig måltid he he…fast äter jag något sådant äter jag inte både det onyttiga OCH ”riktig” mat samtidigt utan då får det räcka med detta som kaloriintag! Min form av limited damage Control 🙂 !

 

Härom dagen var Henrik på gymmet för att köpa årskort och såg då vad han gissade en mängd människor som hade avgivit nyårslöften och som troligen skulle försvinna från gymmet om 1-2 månader- ett vanligt scenario runt nyår tydligen 🙂 .

Man går ut stenhårt trots att man är helt otränad sedan tidigare och tröttnar snabbt- måste vara en jättebra affärsidé för gymmen tänker jag 🙂 ! Sälja en massa årskort som sedan bara nyttjas en kort tid….

Ovan får mig att ställa dagens frågor; tycker ni att ni lever ”nyttigt” och vad inkluderar ni i detta i så fall?

Tränar ni?

Tänker ni på vad ni äter och vari består det nyttiga i så fall?

Undviker ni vissa livsmedel så som chips, godis, läsk?

Odlar ni något, köper ekologiskt eller är det prislappen som styr vad som hamnar på matbordet?

Själv försöker jag att motionera så mycket som jag både har tid, ork och lust till och tänka på vad jag stoppar i gapet.

Har aldrig haft problem med vikten men vill inte ha det heller så även om det kan slinka ner både godis och annat sött så försöker jag att begränsa intaget och att i övrigt äta vad jag anser är vettigt och hälsosamt.

Jag försöker tex att laga all mat med så lite fett som möjligt, jag använder hellre lättmjölk än standardmjölk, försöker att inte äta för mycket vitt bröd och köper fullkornspasta i stället för den vanliga.

Dricker jag läsk (sällan) blir det alltid light-läsk för även om den påstås innehålla ”annat” som inte är så nyttigt så finns det inte en massa socker i den i alla fall.

Vad gäller kött äter jag främst kyckling och undviker rejäla biffar av andra djur.

Äter jag på restaurang försöker jag att välja en rätt som inte känns så onyttig (gärna lax eller kyckling, hellre kokt potatis än pommes) men där är maten tyvärr ofta mer ”fettig” än som jag skulle ha tillagat den.

Tja; det var väl lite av det som jag kan komma på.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Jag har en ”känslig” kropp med flertalet skador, nerver som hakar upp sig, och får väldigt lätt inflammationer i kroppen. Efter flera år hos fysio. där vi aldrig riktigt blir av med inflammationerna valde jag att börja äta uteslutande glutenfritt (dvs bort med allt bröd, byta ut pasta mot kikärtspasta eller andra glutenfria varianter, baka med glutenfritt mjöl etc.) och har aldrig mått så bra som jag gör nu! Har sedan en månad tillbaka även börjat äta mer LCHF-liknande mat (är dock nybörjare och vil inte äta strikt LCHF) där min frukost består av fet turkisk yoghurt, lunch ofta består av 2 kokta ägg, kallrökt lax och aioli och kvällsmat något jag är sugen på. Försöker undvika all form av halvfabrikat (betoning undvika, inte slaviskt) och för mycket onödigt socker. Äter dock väldigt sällan rött kött utan hellre fisk eller kyckling. Har börjat äta mer och oftare (cirka var 4-6e timme vill jag ha i mig något litet) och använder smör eller olja istället för det industriella margarin vid matlagning. I slutändan har jag nog aldrig mått så bra av min kost som jag gör nu!
    Kakor kan slinka ner någon gång i veckan men äter sällan chips och godis. Dricker enbart Cola Zero om jag är sugen på läsk, vilket är typ varannan/vart tredje vecka. För mig handlar det mer om att ge min kropp bra näring än att gå ner i vikt. Har alltid förespråkat light-produkter förr men i takt med att min överkänslighet mot e-ämnen (läppar och ansikte svullnar upp) blivit värre försöker jag undvika detta. Har intresserat mig mer och mer för kosten det sista året i takt med att jag inser hur bra jag mår fysiskt och psykiskt av att äta det som är rätt för mig.
    Gör yoga hemma cirka 30 minuter varje/varannan dag för att stärka kroppen utan belastning och rider 2-3 hästar om dagen.

    Svara
    • Rackemarie

      Jag har gjort ungefär som M, då jag också dras med inflammationer i form av artrit i lederna. Försöker undvika gluten. Kan inte vara utan mina knäckemackor till frukost, men nu är de glutenfria. Försöker annars äta så ren mat som möjligt, mycket grönsaker och frukt. Fullfettprodukter i mjölk, smör, yoghurt. Min svaghet är kvällarna. Då vill jag gärna stoppa i mig lite extra, men godis undviker jag. Får hjärtklappning av ett par smågodisbitar. Mörk choklad, 85%, är mitt alternativ.

      Svara
  2. Helena Tang

    Viktproblem har jag alltid haft, det är ett ständigt pågående projekt. Har gett upp allt vad dieter heter och försöker ställa om livets rutiner istället. Läsk dricker jag inte längre, varken Light eller vanlig (förutom julmust då när jag var hemma i jul). Chips äter jag sällan, men kakor är lite för ofta. Det är ju gott tillsammans med kopp te! 😉
    Vi äter rätt nyttigt, men mer grönsaker och mer mat lagat ”från grunden” är fokus nu.
    För att bo häröver äter vi väldigt lite friterat.
    För mig är problemet att jag inte rör på mig tillräckligt. Min ms har tyvärr mycket att stå till svars för, även om det är en dålig ursäkt. Det är svårt att komma igång och röra på sig när det skriker i hela kroppen, alla benen är gjorda av bly och hjärnan känns som mos. Samtidigt är jag oerhört medveten om att jag mår bättre när jag rör på mig och muskler och skelett aktiveras.
    Det är en ond cirkel som kan ta väldigt hårt psykiskt 🙁

    Svara
    • Madeleine

      Det är verkligen ingen dålig ursäkt, du ska dessutom inte oxå dras med dåligt samvete att du inte förmår röra på dig som du önskar. Du gör säkert så gott du kan:)

      Svara
  3. Bianca Bugge

    Jag lever nog ganska nyttigt, men inte extremt på något sätt.
    Tränar några dagar i veckan, sedan gillar vi att vara ute så utöver det blir det skogsutflykter och andra uteaktiviteter. Cyklar oftast till jobbet och försöker få in vardagsmotion när det går.
    När det gäller maten så äter vi varierat, mycket vegetariskt och det mesta ekologiskt. Vi undviker onödigt socker (tex i flingor eller halvfabrikat) men äter både godis, chips och kakor ibland.
    Läsk gillar jag inte, dricker helst vatten till maten.

    Jag har problem med vikten på så vis att jag lätt går ner om jag äter för lite/ dåligt, framförallt nu när jag ammar måste jag tänka på att äta regelbundet och bra mat.
    Jag älskar dock mat och att äta, så det brukar inte vara något problem ☺.

    Svara
  4. Manda Stillnert

    Försöker ta mig till gymmet 3-4 dagar i veckan, vart dåligt med de över jul och nyår dock då jag åkte på världens förkylning med hög feber som höll i ett par veckor innan den gav sig. Har en ämnesomsättningssjukdom så för mig är vikten ja alltid prioriterad. Äter såklart medicin men inte lätt att ställa in rätt dos. Försöker laga all mat från grunden oftast, tänker på vad jag stoppar i munnen osv. Självklart äter jag lite godis ibland men inget jag måste. Dricker sällan dricka då jag inte tycker de är speciellt gott 😉 Förövrigt rider jag ju, promenerar och tömkör hästen flera dagar i veckan 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>