Häst sökes

Som jag har berättat har jag en god vän i min ålder som letar häst.

Nu märker jag att hon börjar bli desperat; ungefär som då man letar ny sadel och till slut skulle acceptera en rosa dito med gröna prickar- bara den passar hästen 🙂 .

Så när vi nu börjar nå nivån ”jag har hittat en outbildad häst utan gång men med tusen olater och till ett pris jag egentligen inte har råd med” (liiiiite överdrift) måste jag som vän ingripa 🙂 !

Har ni däremot tips på en lämplig häst enligt nedan får ni gärna svara på bloggen eller  via mail till bm6610@hotmail.com!

Sökes:

Ca 165 cm hög. SNÄLL och okomplicerad, lättlastad, inga olater, hel och fräsch och utan skadehistorik. Helst svenskfödd (SWB), gärna dressyrstam men kan gå lika bra med hoppstam om annat stämmer. Ca 6-8 år, inriden, ett plus om den varit ute på ngn form av tävling eller träningstävling så man vet hur den beter sig när den kommer bort. Temperament och sundhet går före stam! Jag vill ha en ”kompis” att ha roligt med varje dag, mitt fokus och intresse ligger på dressyren men jag vill kunna göra lite av varje och jag ser naturligtvis till att hästen får ett omväxlande arbete. Jag har stallplats på en stor anläggning så hästen måste trivas och fungera med det! När jag åker iväg gör jag det i 99% av fallen helt själv så för att hästen ska passa mig måste jag kunna lasta själv. Då jag pga familj och jobb har svårt att flänga hela Sverige runt för att leta häst så ser jag gärna att hästen står i Skåne. Prisidé 80.000 kr.

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rackemarie

    Allt utom ålder stämmer på min. Å andra sidan är hon inte till salu. Förstår din väninna. Det är inte het lätt att hitta en bra häst till ett vettigt pris. Kanske får hon göra avkall på något.

    Svara
      • CeciliaL

        Tycker inte att hon ska behova gora avkall pa de helt rimliga kraven om hon har en sa stor budget som 80TKr, faktiskt, det borde racka till den hasten du beskriver??? Vore val annat om hon skulle ha SUPERsnall, billig OCH fantastisk gang, meriter och utbildning i en och samma hast. Men din beskrivning later som en hyfsat bra hast som kan uppfora sig bland folk och duger till att ha kul och tavla med, typ? Det ska val inte vara omojligt!

        Svara
  2. Minstral

    Tror nog man får lägga ut lite mer pengar för en sådan häst, 100-150 hade varit lättare att hitta.

    Svara
    • Birgitta

      Fast min vän söker ingen ”gångartshäst” eller häst som presterat väl på tävling utan en ”vanlig, normal häst”.

      En sådan ska verkligen inte behöva kosta över 100 tusen tycker jag.

      Svara
      • Minstral

        Fast det tror jag det gör om du ska ha en i den åldern, ingen skadehistorik och okomplicerad. Men det är klart att det ska gå att hitta, jag menar bara att jag kan förstå att det tar lite längre tid för det är just en sådan häst som är attraktiv och då blir ju utbudet klenare.

        Svara
        • Caroline och unghästen Stina

          Iochmed att en treåring kostar närmare 200.000 att föda upp (om man räknar in arbetstid), så tycker jag nog att 80.000 är lite liten budget för hästen hon söker. Om hon kan tänka sig en helt oprövad häst med alla andra kriterier (frisk och sund, svensk, snäll, hanterad i övrigt) är 80.000 en rimlig peng i mitt tycke. Om budgeten står fast får man kanske börja leta importhäst, någon med lite skadehistorik som ändå är vettigt utbildad (och givetvis inte med färsk skadehistorik), en lite äldre häst, eller en sådan som helt enkelt har tråkig gång.

          Se Hästsveriges kalkyl för vad det kostar att föda upp en inriden treåring: http://www.hastsverige.se/sida130.html

          Svara
  3. Anette

    Kanske lättare om man kan tänka sig en som är aningen äldre också?
    Min erfarenhet är att de ”hoppstammade” ofta är coolare och lugnare än de med dressyrstam.
    Håller tummarna för att din vän hittar sin kompis

    Svara
  4. Frida

    Tycker nog att 80 000 är en rätt stor summa och man borde kunna hitta ngt vettigt för det. 100 000 är för mig en väldigt bra häst och 150 000 får man en lovande unghäst eller en lite mer välutbildad äldre häst. Har man bara rimliga krav så är 80 000 tillräckligt, men det kanske är jag som är naiv? Kanske blir det lättare om din vän kan tänka sig att öka ålderspannet lite? Jag hittade häst i den prisklassen genom att sätta ut egen annons, fick många svar. Tror att hon kan få lite fler svar om hon berättar lite mer om sig själv, vad hon kan själv, har hon tränarhjälp, kan hon ge referenser osv. Det kanske kan få ngn som sitter på en guldklimp att ta kontakt?

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker också att man ska kunna hitta en häst för under 100.000.

      Icke att förglömma så HADE min kompis hittat TVÅ men ingen av dom gick igenom varken besiktning eller ombesiktning flera veckor senare.

      Svara
  5. Linda

    Svenskfödd i den ålderns och med de kriterierna för 80′ är nog ute så lätt att hitta.
    En svenskfödd 5-6 åring som ligger med utbildningsmässigt o har tävlat kostar ligger över 100′.
    / Linda

    Svara
    • Birgitta

      Fast min erfarenhet är att det finns många hästar som varken har hunnit utbildas särskilt mycket eller har tävlat alls.

      Svara
  6. Minstral

    Fast din väninna har ju facit i hand på att det är svårt att hitta en sådan häst hon vill ha för 80. Så visst går det, men utbudet för den hästen till den summan är väldigt litet. Gå upp en bit över 100 så är utbudet stort. En sådan häst som du beskriver hade jag kanske sålt för 125. Min unghäst som inte har tävlat något förutom Breeders uppskattar min tränare att jag hade kunnat få ca 150 för. Så summan av kardemumman är att hon säkert hittar sin häst, men det gäller att hitta ett fynd för det är ett lågt pris för det hon söker. Själv köpte jag en 15-åring för 40 och anser mig haft tur som en tok.

    Svara
    • Frida

      Fast ha startat Breeders är ju en rätt stor merit som höjer priset rejält bara det, utan Breeders och inga andra meriter hade priset kanske varit ett annat?

      Jag tror att diskussionen om vad denna typ av häst kostar kan ha att göra med att man ser lite olika på vad en bra häst är, det kan ju inte vara så att alla hästar under 100 000 är värdelösa och halta? Men man kanske läser texten och ser helt olika hästar framför sig? Jag tänker mig liksom en enkel häst med rena, taktmässiga gångarter som inte exceptionella men utvecklingsbara och som med rätt träning borde kunna gå lite mer än MSV. Vilket för mig är en rätt normal häst, de finns många hästar som lever upp till det. Ni som tänker er ett högre pris ser kanske ngt annat?

      En annan idé kan vara att istället gå ner i pris och köpa en lite yngre eller mindre utbildad häst, som är frisk, och istället lägga det som blir över på utbildning?

      Svara
      • Birgitta

        Jag tror precis som du Frida.

        Och så fort hästen utbildats av proffs och gått tex 3-års test el Breeders m bra siffror (som Minstrals sto tex) stiger priset en hel del.

        Svara
      • Linda

        Och jag tänker mig att en höst med potential för mer än medelsvår kostar mer är 80′ ….

        Svara
        • Birgitta

          Om du ska tävla medelsvår med framgång i Skåne: tveklöst JA!

          Om du ska träna medelsvåra rörelser hemma men kanske tävla lätt klass: nej inte nödvändigtvis.

          Svara
  7. Cristel

    Mitt tips är att ta kontakt med en seriös hästhandlare. Då kan det gå fortare. Jag vet en bra i Skara, men hästarna är oftast från Tyskland. Tagesons sporthästar. Han är vettig.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>